Vantrilok Nedir?

Vantrilok Temel Britannica Alıntı TDK sıfat (l ince okunur) Fransızca ventrilogue Karnından konuşan. Vantrilok, konu...

Vantrilok
Temel Britannica

Alıntı
TDK
sıfat (l ince okunur) Fransızca ventrilogue




Karnından konuşan.
Vantrilok, konuşurken sesin başka yer­den geldiği izlenimini verebilen kişiye denir. "Vantrilok" sözcüğü, Latince'de "karın" an­lamına gelen venter ve "konuşmak" anlamına gelen loqui sözcüklerinden türetilmiştir. Ro­malı oyuncular sözcüklerin karından geldiğini sanıyorlardı.
Gerçekte vantrilok sözcüklerini normal bir biçimde oluşturur. Ama, soluğunu yavaş ya­vaş verirken ses telleri arasındaki boşluğu daraltarak seslerin boğuk çıkmasını sağlar. Konuşurken ağzını elinden geldiğince az açıp dilini geri çeker ve yalnızca dilinin ucunu kullanır. Aynı zamanda dudaklarını oynatma-maya çalışır. Dudakların kıpırdamaması, do­ğal olarak özellikle "b", "m" ve "p" gibi ünsüz seslerin söylenmesini güçleştirir.
19. yüzyılın sonlarına kadar vantriloklar çatı ya da bacadaki biriyle konuşuyormuş gibi yapar, izleyicilerin dikkatini başka yere çek­meye çalışırlardı.
Günümüzde vantriloklar genellikle başı ve dudakları oynayan hareketli kuklalar kulla­nır. İzleyicilerin kuklanın konuşamadığını bil­mesi gösteriye inandırıcılık ve basan sağlar. Bunun için vantrilok kendisine eşlik eden kuklası ile konuşur. Gösterinin başarısı, van­triloğun yaratısı olan kuklanın kişiliğinin güç­lü olmasına bağlıdır. Kendi sesini tekdüze ve yumuşak bir tonda tutan vantrilok, hareketle­rini de olabildiğince kısıtlar. Gösteri sırasında kuklayı her zaman daha yüksek sesle konuşÂ­turup abartılı hareketler yaptırır. Bütün bun­lar izleyicinin dikkatini vantriloğun ağzından uzaklaştırıp kuklaya yöneltmek amacıyladır.
Eski Yunanlı ve Mısırlılar bu biçimde konuşmayı biliyorlardı. Mısırlı ve Yunanlı rahiplerin ve rahibelerin bazen böyle konuşa­rak, çevrelerindekileri tanrılarla ilişkiye geç­tiklerine inandırmaya çalıştıkları, gelecekten haber vererek kâhinlik yaptıkları sanılmakta­dır. Afrika'da yaşayan Zulu ve Maori kabileleri ile Eskimolar arasında da pek çok vantrilok olduğu bilinmektedir.
Doğada ise, birbirlerini ya da insan sesleri­ni taklit eden muhabbetkuşu ve papağan gibi bazı kuşların bir çeşit vantrilok olduğu söyle­nebilir.







Vantrilog


Gösteri amacıyla konuşurken sesinin kendinden uzak bir yerden geldiği izlenimini veren kişi. Avrupa'da gösteri yapan ilk vantriloglar 16. yüzyılda Fransa Kralı I. François'nın uşağı olan Louis Barbant ve 17. yüzyılda İngiltere kralı I. Charles'ın vantriloğu olan Henry King'ti. Ancak vantrilogların kökeni çok eskilere dayanır. Mısır ve İbranîlerde vantriloglar olduğu ve daha da eski dönemlerde vantrilog rahiplerin bulunduğu ve bazı efsanelerdeki konuşan taşların ya da heykellerin kaynağının bunlar olduğu düşünülür.





Önceleri karınlarından konuştukları sanıldığından vantrilog kelimesi Lâtince karından konuşan anlamına gelmektedir ancak sözcüklerin biçimlenme mekanizması normaldir.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi







 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Vantrilok Nedir?
Vantrilok Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/vantrilok-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/vantrilok-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content