X Nedir?

X TDK, Türk Dil Kurumu 1 . Romen rakamları dizisinde 10 sayısını gösterir. 2. Türk Alfabesi`nde kullanılmayan bir kombine harfti...

X
TDK, Türk Dil Kurumu




1 . Romen rakamları dizisinde 10 sayısını gösterir.
2. Türk Alfabesi`nde kullanılmayan bir kombine harftir. Genel olarak K ve S harflerinin birleşimidir. Fakat Azerice`de sert H sesini çıkarmak için kullanılır. Resmî olarak dilimizde yer almasada, ``x`` harfi yazıda yavaş yavaş yer edinmeye başlamıştır. Lüx, Extra vb.
  • K, Türk alfabesinin on dördüncü harfi. Türkçe'de bu harfin işaret ettiği ses “ka†veya “ke†denilerek isimlendirilir. Bu durumda sesin ince ve kalın şekilleri vardır. Fonetik bakımdan kalın seslilerle birlikte art damak, ince seslilerle birlikte ön damaktan çıkarılan süreksiz ve sert bir sessiz harf olduğundan sesli-sessiz uyumunu gerektirir. Arap alfabesine dayalı Göktürk, Uygur ve Osmanlı alfabelerinde iki ayrı harf ve ses olarak “kaf†ve “kefâ€yerine bugünkü Türkçe'de “k†kullanılmakta olup, bu durum alfabemiz için bir eksikliktir.
  • S, Türk alfabesinin yirmi ikinci, Osmanlı elifbâsının beşinci, on beşinci ve on yedinci harfleri. Osmanlı Türkçesinde, “S†sesini belirtmek için peltek olan “seâ€, “sin†ve “sad†olmak üzere üç ayrı işâret kullanılmıştır. Katı sızmalı ve titreşimsiz bir diş sessizidir.

    Eski Türk (Yenisey ve Orhun) kitâbelerinde kalın ve ince sesliler için iki ayrı s işâreti kullanılmıştır. Uygurcada s ve ş için özel bir işâret vardır.

    S sesi Ana Türkçe'den beri bütün Türk lehçelerinde kelime başında, ortasında ve sonunda kullanılan bir sestir. Su, sol, semiz, söğüt; eski, yastık, kısrak; kes, es, kıs gibi.
3. Matematikte bilinmeyen için kullanılır.







X
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
  • Türk alfabesinde yer almayan, ancak kimi bilimsel terim ve birimlerde geçerek "iks" diye okunan ve "ks" sesini veren harf.
  • Matematikte y, z gibi x, bilinmeyen nicelikleri gösterir ve genellikle bağımsız değişken yerine kullanılır.
  • Küçük olarak matematikte apsis ve apsis eksenini gösterir; ayrıca çarpım işaretidir. Roma rakamlarında on sayısını, üzerinde yatay bir çizgiyle on bin sayısını gösterir.
  • Kendisinden başka ve daha büyük bir rakamdan önce geldiğinde onun niceliğini 10 eksiltir, sonra geldiğindiyse 10 artırır.










 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: X Nedir?
X Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/x-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/x-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content