YEMLİK VE FAYDALARI BİR VİTAMİN DEPOSU olan, lezzeti ve kendine özgü kokusu ile mükemmel bir besin bitkisi olan YEMLİK, ev ilacı ...
YEMLİK VE FAYDALARI
BİR VİTAMİN DEPOSU olan, lezzeti ve kendine özgü kokusu ile mükemmel bir besin bitkisi olan YEMLİK, ev ilacı yapılarak ta kullanılır. YEMLIK, dağlarda, çayırlarda ve tarlalarda kolayca, bol bol yetişir. Bitki yetiştiği yere göre adlandırılır
1 - Dağ yemliği.
2 — Çayır Yemliği,
3 — Tarla Yemliği.
YEMLİK, bazı yörelerde, halk dilinde ‘Otların Padişahı†adı ile bilinir ve tanınır.
Kış ayları uzun ve sert geçen, genellikle sebze bakımından pek verimli olmayan yerler de yetişen YEMLİK, sebze ihtiyacını karşılamak yönünden de son derece yararlı ve makbuldür.
YEMLİK, karların erimesinden sonra topraktan fışkırır, İlkbahar yağmurunu alınca serpilir ve gelişir. YEMLİK, beş altı yaprak verince toplanırsa yarar sağlar. Yapraklar çoğalıp büyüyünce bitki, sarı renkli çiçekler açınca bütün değerini kaybeder
NEYE YARAR:
* Vitamin noksanlığının sebep olduğu pek çok hastalığı önlemek bakımından YEMLİK, çok mükemmel bir besin maddesidir. özellikle, “Demir†bakımından zengindir.
* YEMLİK, Çlğ olarak, salatası yapılarak yenirse, iştah açar, sindirim sisteminin çalışmalarını düzenler, sindirimi kolaylaştırır
* YEMLİK, sebze yemeği olarak hazırlanır, yenirse, mide ve bağırsaklarda son dereceli yararlı olur. Besleyiciliğinin yanısıra, bu ot, organların faaliyetine yardımcı olur.
YEMLİK'ten, lahana gibi pişirilerek yararlanılır. Bitkinin bu şekilde, bir sebze yemeği olarak hazırlaıımasıyla, hem mükemmel bir besin sağlanır, hem de mide ve bağırsaklar için yararlı, şifalı bir beslenme yolu seçilmiş olur. Ayrıca, YEMLİK kavurması yapılır.
* YEMLİK köklerinde sütlü bir madde bulunur. Bu sütten çok yararlı sakızlar yapılır. YEMLİK sakızı, tükürük bezleri üzerinde yararlı tesirler yaratır. Ağız kuruluğunu önler, sindirimi kolaylaştırır .
BİR VİTAMİN DEPOSU olan, lezzeti ve kendine özgü kokusu ile mükemmel bir besin bitkisi olan YEMLİK, ev ilacı yapılarak ta kullanılır. YEMLIK, dağlarda, çayırlarda ve tarlalarda kolayca, bol bol yetişir. Bitki yetiştiği yere göre adlandırılır
1 - Dağ yemliği.
2 — Çayır Yemliği,
3 — Tarla Yemliği.
YEMLİK, bazı yörelerde, halk dilinde ‘Otların Padişahı†adı ile bilinir ve tanınır.
Kış ayları uzun ve sert geçen, genellikle sebze bakımından pek verimli olmayan yerler de yetişen YEMLİK, sebze ihtiyacını karşılamak yönünden de son derece yararlı ve makbuldür.
YEMLİK, karların erimesinden sonra topraktan fışkırır, İlkbahar yağmurunu alınca serpilir ve gelişir. YEMLİK, beş altı yaprak verince toplanırsa yarar sağlar. Yapraklar çoğalıp büyüyünce bitki, sarı renkli çiçekler açınca bütün değerini kaybeder
NEYE YARAR:
* Vitamin noksanlığının sebep olduğu pek çok hastalığı önlemek bakımından YEMLİK, çok mükemmel bir besin maddesidir. özellikle, “Demir†bakımından zengindir.
* YEMLİK, Çlğ olarak, salatası yapılarak yenirse, iştah açar, sindirim sisteminin çalışmalarını düzenler, sindirimi kolaylaştırır
* YEMLİK, sebze yemeği olarak hazırlanır, yenirse, mide ve bağırsaklarda son dereceli yararlı olur. Besleyiciliğinin yanısıra, bu ot, organların faaliyetine yardımcı olur.
YEMLİK'ten, lahana gibi pişirilerek yararlanılır. Bitkinin bu şekilde, bir sebze yemeği olarak hazırlaıımasıyla, hem mükemmel bir besin sağlanır, hem de mide ve bağırsaklar için yararlı, şifalı bir beslenme yolu seçilmiş olur. Ayrıca, YEMLİK kavurması yapılır.
* YEMLİK köklerinde sütlü bir madde bulunur. Bu sütten çok yararlı sakızlar yapılır. YEMLİK sakızı, tükürük bezleri üzerinde yararlı tesirler yaratır. Ağız kuruluğunu önler, sindirimi kolaylaştırır .
Çürdük Otu (Zufa Otu) ve Sağlık için Faydaları
Karabaş Otu ve Sağlık için Faydaları
Boğan Otu ve Sağlık için Faydaları
Yemlik Otu ve Faydaları
Yemlik vitamin ve mineral bakımından zengin olan bir ot türüdür. A , C , E , B2 , B6 vitaminleri ve demir, kalsiyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. Bu vitamin ve minerallerin yetersizliği kansızlık, cilt bozuklukları, sindirim ve sinir sistemi bozukluklarına neden olabilmektedir. Yemlik içeriğindeki vitamin ve mineraller ile çeşitli hastalıklara, ilaçlara, bazı kimyasal maddelere ve hava kirliliğine karşı vücudun direncini artırır, ısı değişimlerine karşı vücudu korur. Böylece vücudun savunma mekanizmaları güçlendirilmiş olur.
Yemlikte bulunana A vitamininin depolanabilme özelliğine sahip olduğu ve A vitamininin bitkilerde bulunan karatoneidlerin depolanarak vücutta uzun süre kullanıldığını ve bu vitaminlerin hücreleri koruyucu özelliği olduğu uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.
Yemlik beslenme açısından oldukça önemli bir vitamin çeşidi olan Folikasit (B9) bakımından da zengin bir besindir. Folikasit, gebeler ve anneler tarafından diğer insanlara göre günlük olarak daha fazla tüketilmelidir. Bu açıdan yemlik, gebeler ve anneler için de önemli bir besin kaynağıdır.
Yemlik vitamin ve mineral bakımından zengin olan bir ot türüdür. A , C , E , B2 , B6 vitaminleri ve demir, kalsiyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. Bu vitamin ve minerallerin yetersizliği kansızlık, cilt bozuklukları, sindirim ve sinir sistemi bozukluklarına neden olabilmektedir. Yemlik içeriğindeki vitamin ve mineraller ile çeşitli hastalıklara, ilaçlara, bazı kimyasal maddelere ve hava kirliliğine karşı vücudun direncini artırır, ısı değişimlerine karşı vücudu korur. Böylece vücudun savunma mekanizmaları güçlendirilmiş olur.
Yemlikte bulunana A vitamininin depolanabilme özelliğine sahip olduğu ve A vitamininin bitkilerde bulunan karatoneidlerin depolanarak vücutta uzun süre kullanıldığını ve bu vitaminlerin hücreleri koruyucu özelliği olduğu uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.
Yemlik beslenme açısından oldukça önemli bir vitamin çeşidi olan Folikasit (B9) bakımından da zengin bir besindir. Folikasit, gebeler ve anneler tarafından diğer insanlara göre günlük olarak daha fazla tüketilmelidir. Bu açıdan yemlik, gebeler ve anneler için de önemli bir besin kaynağıdır.
Çürdük Otu (Zufa Otu) ve Sağlık için Faydaları
Karabaş Otu ve Sağlık için Faydaları
Boğan Otu ve Sağlık için Faydaları
YORUMLAR