Yeryüzü Şekilleri - çanak

Çanak Çevresine nazaran bir çukurluk gösteren yer. Bu şekilde bir yer şekli çanağa benzediği için bu şekilde bölgelere "Çanak&...

Çanak





Çevresine nazaran bir çukurluk gösteren yer. Bu şekilde bir yer şekli çanağa benzediği için bu şekilde bölgelere "Çanak" denilir Bir çanağın öz alanı, burayı dolduran suyun yüksele yüksele çıkabileceği, taşabileceği kıyı çizgisine kadar olan yer olarak düşünülür. Buna nazaran, çanakların çoğunda sular birikir, göl olur.
Şekil bakımından çanak, derinliği genişlğinden az olan, ya da asla eğer olmazsa bu değerlerin eşit bulunmuş olduğu çukurlardır. Çanaklar o şekilde çukur yerlerdir ki, ana çizgileriyle, ortasından yanlara doğru gittikçe yükselir.
Çanak şekilleri çok türlüdür Bu tür şeyler içinde tekne, oluk şeklinde olanları, değirmi bulunanları, yanlara doğru girintili çıkıntılı olanları vardır. Çanağın belirgin özelliklerinden birisi olarak tabanı vardır. Bu taban düzce, dümdüz, dalgalıca, çakır çukur, tepelik olabilir. Çanağın ortasındaki bu tepeler yüksekçe ise, bu çanak ta bir göle yer vermişse, bu kabartılar ada şeklinde görülür.
Çanaklar, çevreden buraya yönelen derelerin taşımış olduğu kum, çakıl, kil benzer biçimde sürüntülerle yavaş yavaş usd. Çanakların kimisi bir göle yer verecek şekilde kapak kimisi ise bir ayakla boşa olarak açık tır. Oluşları bakımından türlü çanaklar vardır Çöküntü alanı, yanık çukur, düden, gölova birer çanaktır. Bununla birlikte önceleri açık birer çukurluk iken türlü vakalarla önlerinin kapanmasıyla geride çanak belirmiştir. Sanki bir bügetin gerisindeki gölet benzer biçimde.


krater
Volkanik patlamalarla bir takım volkanların tepe kısmı uçarak çok büyük çanak oluşur. Bu çanaklara kaldera denir.


Çanak yöresi
Birbiri yakınında bir sürü çanakların bulunmuş olduğu yerlerdir. Sözgelişi, karst bölgeleri bu şekilde çanak yöreleriyle doludur. Bunun benzer biçimde, buzullarla örtülmüş yerlerde, çöllerde çanak yöreleri mühim yer meblağ.

Saklı çanak
Çöküntü alanlarına "saklı çanak" ismi verilir.








  • Yeryüzü şekilleri nedir, neye yeryüzü şekli denir?


  • Yeryüzü Şekilleri - Delta


  • Yeryüzü Şekilleri - Karst



ÇANAK


Çevresine nazaran bir çukurluk gösteren yer. Bu şekilde bir yer şekli çanağa benzediği için bu şekilde bölgelere Çanak denilir Bir çanağın öz alanı, burayı dolduran suyun yüksele yüksele çıkabileceği, taşabileceği kıyı çizgisine kadar olan yer olarak düşünülür. Suna nazaran, çanakların çoğun da sular birikir, göl olur. Şekil bakımından çanak, derinliği genişlğinden az olan, ya da asla eğer olmazsa bu değerlerin eşit bulunmuş olduğu çukurlardır. Çanaklar o şekilde çukur yerlerdir ki, ana çizgileriyle, ortasından yanlara doğru gittikçe yükselir. Çanak şekilleri çok türlüdür Bu tür şeyler içinde tekne, oluk şeklinde olanları, değirmi bulunanları, yanlara doğru girintili çıkıntılı olanları vardır. Çanağın belirgin özelliklerinden birisi olarak tabanı vardır. Bu taban düzce, dümdüz, dalgalıca, çakır çukur, tepelik olabilir. Çanağın ortasındaki bu tepeler yüksekçe ise, bu çanak ta bir göle yer vermişse, bu kabartılar ada şeklinde görülür. Çanaklar, çevreden buraya yönelen derelerin taşımış olduğu kum, çakıl, kil benzer biçimde sürüntülerle yavaş yavaş usd. Çanakların kimisi bir göle yer verecek şekilde kapak kimisi ise bir ayakla boşa olarak açık tır. Oluşları bakımından türlü çanaklar vardır Çöküntü alanı, yanık çukur, düden, gölova birer çanaktır. Bununla birlikte önceleri açık birer çukurluk iken türlü vakalarla önlerinin kapanmasıyla geride çanak belirmiştir. Sanki bir bügetin gerisindeki gölet benzer biçimde. Kimi yer de yanyana o denli çok çanak bulunmaktadır ki, bu şekilde bölgelere “çanak yöresi†ismi verilir.




Ad: çanak.jpgGösterim: 283
Boyut: 112.0 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>








Kaynak:msxlabs.org sitesidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yeryüzü Şekilleri - çanak
Yeryüzü Şekilleri - çanak
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/krater.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-canak.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-canak.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content