Yeryüzü Şekilleri - Jeosenklinal

Yerkabuğunda, çoğu zaman uzun ve içinde tortular birikmiş olan ve az az derinleşen çanak. Pek çok senklinallerde milyonlarca yılda 10...








Yerkabuğunda, çoğu zaman uzun ve içinde tortular birikmiş olan ve az az derinleşen çanak. Pek çok senklinallerde milyonlarca yılda 10 bin ile 16 bin m. genişliğinde tortu birikmiş olur. Kıtaların denize yakın bölgelerinde çoğu zaman iki paralel dönem hâlinde görülürler. Kıyıya yakın kuşaktaki tortular anakaradan gelir. Bu tortular kil, kum, kireç çamuru benzer biçimde maddelerdir. Kıyıdan uzakta olan kuşakta denizaltı lav akıntıları, çevre adalardaki yanardağ püskürtüleri, bununla birlikte anakaradan gelen tortular da yer alır. Pek çok süre jeosenklinallerdeki tortular taraftan gelen tazyik kuvvetlerinin etkisiyle yüzeye çıkarak yeryüzü şekillerini oluştururlar. ABD'deki Appalaş Dağları bu şekilde oluşmuştur. Meksika Körfezi de gelişmekte olan bir jeosenklinaldir. Buradaki derin petrol kuyuları, 60 milyon yılda 12 bin metre genişliğinde bir tortu tabakasının biriktiğini ortaya koymaktadır.

MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi








  • Yeryüzü şekilleri nedir, neye yeryüzü şekli denir?


  • Yeryüzü Şekilleri - Delta


  • Yeryüzü Şekilleri - Boğaz



Ad: jeosenklinal1.pngGösterim: 116
Boyut: 10.6 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>






Kabuk üstünde jeosenklinal çukur şeklinde depresyon. Karakteristik bir kompozisyon jeosenklinal tortul ve inşaat sırasıyla kıta kenarı ya da iki kıtada dağıtılan uzun şeritler, yaygın olarak geliştirilmiş kuvvetli magmatik aktivite, yoğun tektonik deformasyon, bölgesel metamorfizma ve geliştirme, vb: Oluk hemen aşağıdaki özelliklere haizdir özellikleri.


Çukur depresyon kabuk. Zemin katta Groove öğreti ve istikrar kraton ya da platform göreceli oluk olduğu

Özellik

Oluk, hemen aşağıdaki özelliklere haizdir:

(1) binlerce kilometre kadar uzanan kıta kenarı ya da iki kıta, yüzlerce kilometre genişliği, dağıtılan Uzunlamasına.

(2), durağan kumtaşı, fliş, silisli yapımı olarak karakteristik bir kompozisyon jeosenklinal tortul ve inşaat dizileri vardır - volkanik inşaat, pekmez, vs, tortu kalınlığı çok büyük.

(3) yaygın olarak geliştirilen kuvvetli magmatik aktivite, var spilit - açısı nokta volkanik patlama, asidik magmatik aktivite ve sığ bazalt patlamalar.

(4) yoğun tektonik deformasyon, çoğu zaman gelişmiş kıvrımlar ve bindirme fayları nap vb.

(5) Bölgesel metamorfizma gelişimi.

(6 bakır, demir, tungsten, kalay ve krom, nikel ve benzeri üstünde mafik ve ultramafik kayalar ile ilgili asidik müdahaleci faaliyetlerinde benzer biçimde bir Metallojenik uzmanlık vardır.

(7) jeofizik kendi alanında gravite ve manyetik anomaliler ve yüksek jeotermal ısı akışı dağılımı bantlı yapısını gösteren ile karakterizedir.

Sınıflandırma

WH Shi Dile sınıflamasına nazaran, kraton yarı jeosenklinal II içinde bulunan çukur ve pozitif yönde ya da yer istasyonu kenarında bulunan kraton ya da yer istasyonu kazma, hangi pozitif yönde yuvası ve ortalama kraton yan, ve çok az Kenar çukurundaki volkanik aktivite ve uzak kraton, yoğun volkanik aktivite yuvası noktalarına üstün. Yarı-oluk pozitif yönde ile ilgili yuvaları ve etkenlik zayıftır. Oluk ve Kenar çukurundaki yetenekli çoğu zaman geç orojenik gelişmesi çukur faaliyetlerine, hatta yere tankı oluşturmak için çiftler halinde meydana J. O'Brien İngilizce 1965 jeosenklinal bir deniz tarafınca gemiye muhteşem yavaş yavaş yer almaya başladı Slot evvelde, çok mühim olan kutup oluk, zemin ve zemin yuvası yuvası için eski kıta kenarı yapısı ve evrim restorasyonu için dahi kutup araştırma.
Ad: jeosenklinal3.pngGösterim: 132
Boyut: 2.7 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>

Evrim


Evrim son kapatılması için kurulduğu günden bu yana jeosenklinal gelişimi hemen aşağıdaki aşamalardan geçti: yaygın olarak kabul birikimi jeosenklinal depresyon aşamasında, yoğun tektonik deformasyon ve yavaş yavaş bir kat kemer orojenik yükselme aşamasında oluştururlar; post-orojenik kazma, kıvrım kuşağı tam yükselme kapalı faz. Bu üç aşamada platform haline yuvasına istikrar getirerek, jeosenklinal geliştirme tektonik döngülerinin tüm süreç oluşturmaktadır. Levha tektoniği, toprak çukur kıta yamacının tüm kenar ve kıta eşdeğer, fakat aynı nazar açısından. Jeosenklinal evrim kara ve okyanus arasındaki karmaşık etkileşimler yansıtır.


Jeosenklinal gelişim iki aşamadan geçebilir. Kesinlikle, bazalt patlama eşlik tortu kalınca 1-2 metre, birikimi ilk aşamada batan hakim. Bulge İkinci aşamada (çoğu zaman ilk başlangıç ​​orta kesiminde itibaren), granit hücum ve bölgesel metamorfizma ile beraber kuvvetli doğrusal kıvrımlar, meydana gelen tortul tabakaları hakim. Bir yüce dağları, birikimi molas içinde piedmont depresyon içine orijinal batık çukur. Dağlar devamlı basık aşınmış, kabuk etkenlik hızla zayıflıyor yükseliyor. Peneplaned sonrasında, bir alt-tabaka üstünde biriken depolama tabakasının kıvrımlar, bu yapısal birim platformu ismi. Başka bir deyişle, platformun temel özelliklerini iki katmanlı bir yapıdır, metamorfik temel ve uyumsuzluk yukarıda kapağın kıvrımları.


Zemin kat bir oluk ve yerkabuğunun ve istikrarlı bölgenin etken bölge temsil fark, temel bir tabiatı vardır. Ikisi arasındaki ilişkide Dönüşüm iki köktencilik değişik görüş vardı. "Pan oluk" dünyaya Dünya'nın ilk oluşumu yeni yoldam süs kat bant koymak için zemin kenarı süresince, bir süre sonra zemin haline bir kat kemer içine yuva için slot bulunduğunu savundu, platform alanı böylelikle genişleyen. "Pan platformu," derin faylar süresince derin fay yırtılması görevi zemin yuvasına dönüşebilir çünkü kabuğun oluşumunu başlangıç ​​aşamasında, küresel bir ilkel eski zemin olduğu görüşünü belirtti.


100 yıl, iyileştirme ve jeosenklinal geliştirilmesi benzer biçimde pek çok mühim jeologlar var - kat teorisine bir mühim katkı da, gene de belirgin bir noktaya bilgelik ışığında kaybediyor. Bununla birlikte, bugün orojeneze orojenik bu terimleri kullanmak unutulmamalıdır tamamen değişik bir çağrışım Jeosenklinalin gelişimidir
Ad: jeosenklinal4.pngGösterim: 117
Boyut: 292.6 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>

Gelişim aşamaları


Yuvası birimlerinin temel düşünce nazaran, kabuk ve yüzey morfolojisi evrim, gelişimi gelişme bir çok mühim aşamadan geçti hemen aşağıdaki gibidir:


(1) Arkeen ve Proterozoyik.


Kabuk çoğu zaman kararsız zemin yuvası şartları, daha sık orojenezinin bulunduğunu. Bir süre sonra yüzey orta Proterozoyik için, geniş bir kıta değildir, ekseriyet yavaş yavaş eski toprak birimler haline nispeten istikrarlı alanları, görünmeye başladı. Bu Afrika kıtasının, Cenup ABD anakara Tayvan, Avustralya ve anakara Tayvan, Hindistan, Tayvan ve Lu eski Gondwana arazi başka bileşenleri ve Şimal Rusya, Sibirya Tayvan, Çin Şark anakara Tayvan, Şimal ABD arazi birimlerinde arazi birimleri olarak Birimleri. Onlar Moğol jeosenklinal, Ural jeosenklinal Caledonian jeosenklinal Appalachian jeosenklinal ve eski Akdeniz jeosenklinal olan ayrılır. Buna ek olarak, Cordillera oluk, oluk And, Garp Pasifik kanalları.


(2) geç Paleozoik.


Caledonian hareket Caledonian zemin tankı, söz konusu performans olarak Appalachian jeosenklinal şimal kısmının Moğolistan jeosenklinal şimal kenarında bilhassa kuvvetli olan, oluşur, böylelikle orijinal Cang engin deniz, dağ, arazi kapsamı içine kat.


(3) Trias,


Hersiniyen kapalı, pek çok jeosenklinal bölgeleri gittikçe kat yükselmeye Permiyen. Çin'in şark Şimal ABD, kuzeybatı Afrika, Şark Avustralya, yanı sıra Asya ve Avrupa içinde Hersiniyen dağ sporları ürünüdür Orta Avrupa'da, pek çok. Bir süre sonra Avrasya arazi görülmemiş genişleme erimiş. Eski kıta Gondwana bölünmüş eğilimleri ortaya, depresyon bir takım alanlarda ve batan, deniz suyu hücum meydana geldi.


(4) Jura Kretase dönemine.


Pasifik Hareketi (Eski Alpine Spor olarak da bilinir) Şark Asya ve ABD, Garp kıta kenarı Gao Taishan, Arazi ve dışa genişleme adım Kısımı ile sonuçlanan iç bölgenin kıta parçası, kuvvetli bir kat ile Pasifik Kıyıları oluk. Bununla birlikte, bir takım nispeten istikrarlı arazi istasyonu kendi alanında, kabuk yine kopma, büyük magma hücum ve patlama, hem de mühim bir depresyon niçin etken hale gelir. Geç Mesozoyik için, Gondwana oldland tamamen dağıldı ve kıta ve Hint Okyanusu Cenup, Cenup Atlantik temelde meydana getirilmiştir.


(5) Senozoyik
.

Bu orta Tersiyer yeni Alpine spor (bununla beraber Himalaya hareket olarak da bilinir) ile bir gelişim aşamasında çağdaş yüzey morfolojisi nihai biçimidir, antik Akdeniz kuvvetli bir doğu-batı, genç uzun boylu Alps oluşturan, meydana jeosenklinal kapanmış oldu - Himalaya . Pasifik Kıyıları dış oluklar bununla beraber, Şark Asya ada yayı Dağları ve ABD Garp Şeria dağların oluşumu kadar katlanır var. Yeni Alpine hareket tesiri bununla beraber Orta Asya, Garp Avrupa ve başka Paleozoik kıvrımları yükselmiş olup, kırık benzer biçimde anakara başka alanlarda, uzanır, ve benzeri, Büyük Rift Vadisi genişletmeye devam ediyor ve büyük bazalt patlamalar var.










Kaynak:msxlabs.org sitesidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yeryüzü Şekilleri - Jeosenklinal
Yeryüzü Şekilleri - Jeosenklinal
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/44738d1456186856-yeryuzu-sekilleri-jeosenklinal-jeosenklinal1.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-jeosenklinal.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-jeosenklinal.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content