Yeryüzü Şekilleri - Karst

Karst MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi Slovenya'nın kuzeyinde Trieste dolaylarında kireçtaşlı platolardan oluşan bir bölge ve b...

Karst
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Slovenya'nın kuzeyinde Trieste dolaylarında kireçtaşlı platolardan oluşan bir bölge ve bu tür bölgelere verilen genel ad. Geniş yüzeyler kaplayan ve kalın katmanlar meydana getiren kireçtaşlarından oluşan bölgelerde suların yüzeyde ve içerde yaptıkları biçim değişmelerine "Karst olayları" denir. Bu olayların olduğu bölgelerde akarsu "polye" denen kapalı havzalarda açılmış olan doğal kuyulardan toprak altına iner. Bazen yeraltında, polyeden daha küçük çukurlar arasındaki kireçtaşı eriyerek, delik deşik bir görünüm alır. Yine karst olaylarının görüldüğü yerlerin bir özelliği de, humus yokluğudur. Toprak bembeyazdır. Yağmur suları doğal kuyulardan mağaralara indiğinden yeryüzü kupkurudur. Türkiye'de bu tür yüzey biçimine başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere, Güneydoğu Anadolu, Batı Karadeniz, Çatalca, Kocaeli, Konya ve Ege yörelerinde rastlanır.





  • Yeryüzü şekilleri nedir, neye yeryüzü şekli denir?


  • Yeryüzü Şekilleri - Delta


  • Yeryüzü Şekilleri - Boğaz



Yeryüzü Şekkileri -Karst





Karst, kayaçların erimesiyle yer altı akıntıları olan, kireç taşı ve dolomit bölgesi.

Karstik şekil [değiştir]

Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere karstik araziler denir. Örneğin kalker, kolay eriyebilen bir kayadır. Yeraltı ve yerüstü suları, kalkerden oluşan sahaları, eriterek bazı şekiller oluşturur. CaCO3(kalsiyum karbonat) ve su ile oluşmuş dış kuvvetlerdir.Karadeniz ve Akdeniz'de kalker,İç Anadolu'da tuz ve jips etkilidir.En küçük aşındırma şekli lapyadır.daha sonra büyüklük sırasına göre dolin,uvala,obruk ve en büyüğü polyedir.Mağara bir aşındırma şekli,içindeki sarkıt,dikit ve sütun biriktirme şeklidir.



KarstAd: karst2.jpg

Kalın kireçtaşı kütleleri üstünde yer alan bir yüzey şekli.Karst (islavca Jcras'tan) yüzey şekille­rinin oluşumu, kalsiyum karbonatı eri­ten suvun aşındırma etkisine bağlıdır. Kireçtaşı kütlelerinde bulunan killi kalıntılar bulundukları yerde kalırlar ve çöküntü alanlarının tabanlarım ör­terek bunları verimli kılarlar (Akde­niz bölgelerindeki “kırmızı toprak­larâ€). Günümüzdeki karstların büyük bölümü, kireçtaşı yaylalarının (Yugos­lavya, Yunanistan, İtalya, vb.) üçün­cü Zaman'm tropikal iklimi altında ev­rim geçirmesiyle oluşmuştur. Karst sularının büyük bölümü, kireçtaşlı yaylaların altmda akar. Karst sula­rı, kesikli debilerle kendini gösteren gür lar halinde yer yer yeniden yeryüzüne çıkar. Yüzeye çıkan sular, genellikle kireçlidir ve bu kireç,su yer­yüzüne çıkar çıkmaz çökelir (pamuk taşları, taşlaşan lar).


Karst Yüzey Şekli

Yeryüzü akarsu ağı çok cılız olan karst bölgelerinde eğimli yerlere sey­rek raslamr ve buralarda, içinde ır­makların aktığı dar ve derin boğazlar­la yarılmış bir dizi yayla yer alır. Karst yüzey şekilleri son derece çeşitlilik gösterir. Aşınma sonucu kireçtaşlarında açılan ve boyutları sınırlı oyuklar olan lapyalar (oluklu taşlar) yaylaların yüzeyini kazar. Bunlar tor­tul çatlaklan izleyen ince ve birbiri­ne koşut çok geniş bir oluklar ağı ya da birçok gözden meydana gelen pe­tekler veya kırılmış yerlerin kesiştiği noktalarda derin kuyular oluşturabi­lir. Karstlar, aynı zamanda, çok sayı­da, kapalı çöküntü alanlarıyla delik deşik hale gelmiştir. Dolinler,çapı bir­kaç metreyle birkaç yüz metre arasın­da değişen yuvarlak ya da elips biçim­li çöküntü alanlarıdır. Derinlikleri de değişkendir, ama hiçbir zaman çapla­rından fazla değildir. Dolinlerin ya­maçları az eğimlidir ve çöküntü ala­nının ortasına yönelirler. Dolinler, kireçtaşlarının kırılmalarına ya da ye­raltı suyunun geçtiği yollara bağlı ola­rak bir çizgi boyunca sıralanır ve bir- birleriyle kaynaşırlar.


Polyeler kapalı, uzun, düz tabanlı çok dik yamaçlarla sınırlı geniş çöküntü alanlarıdır. Tabanın geçirgen olma­ması nedeniyle su, çöküntü alanında (Yugoslavya'daki birçok polyede oldu­ğu gibi) kalabilir ve bazen sürekli göl­lere dönüşebilir (Yunanistan'daki Yanya [İoannina] gölü). Kanyonlar, tabanlarında akarsu bu­lunan dar ve derin çöküntü alanları­dır (Colorado, Lot, Tarn). Düdenler, yaylaların içinde gelişmiş oyuklarla bağlantılı düşey duvarlı, dar açıklık­lardır. Yaylalardaki oyuklar ağı çok karmaşıktır: Buralarda sarkıtlarla di­kitlerin bulunduğu geniş düzlükleri içeren kuyular ve dar yollar almaşarak birbirini izler.







Ad: karst1.jpg

Ad: karst3.jpg



Ad: karst5.jpg

Ad: karst6.gif





  • Yeryüzü şekilleri nedir, neye yeryüzü şekli denir?


  • Yeryüzü Şekilleri - Delta


  • Yeryüzü Şekilleri - Boğaz


Kaynak:msxlabs.org sitesidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yeryüzü Şekilleri - Karst
Yeryüzü Şekilleri - Karst
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/44714d1456176931-yeryuzu-sekilleri-karst-karst2.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-karst.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-karst.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content