M.Ö. 3000’e uzanan hikayeye göre bir yeşil çay yaprağı Çin imparatorunun önünde kaynayan suya düşünce zamanın en popüler içeceği haline gel...
M.Ö. 3000’e uzanan hikayeye göre bir yeşil çay yaprağı Çin imparatorunun önünde kaynayan suya düşünce zamanın en popüler içeceği haline gelir. Eski çağlarda Çin’de sadece yeşil çay kullanılıyordu. Yeşil çayın Avrupa’ya gelişi 1600’leri bulur. Siyah çay; kurutulması esnasında oksijenle tepkimeye girerken, yeşil çay tepkimeye uğramadan toplanır, kavrulup hızla kurutulur. Her iki çayda da kafein bulunmaktadır, ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür.
Ülkemizde kullanılan çaylarda pestisid kalıntısı olmaması, Türkiyeyi sağlıklı yeşil çay üretimi için ideal ülke konumuna getirmektedir. Araştırmalar; mide, yemek borusu, prostat, pankreas ve kolorektal kansere yakalanma oranının yeşil çay sevenlerde düşük olduğunu ortaya koyuyor.
Kesinleşmiş olmamakla ve bilimsel araştırmalar devam etmekle birlikte; kötü kolesterolü-kan basıncını düşüren, tansiyonu-kan şekerini ayarlayan, bakterileri ve grip virüsünü öldürebilen, bağışıklık sistemini güçlendiren, metabolizmayı hızlandıran yeşil çay; idrar söktürücü, çürükleri önleyici, yaşlanmayı geciktirici, Alzheimer’i önleyici, kilo vermeye yardımcı yapısı ile de öne çıkar. Stresi azaltır, gribi önler, yağ yakımına yardımcıdır ve en önemlisi bazı kanser türlerinde ilerlemeyi engeller.
Yeşil çayı demleyebilmek için diğer bitkisel çaylardan daha farklı bir yol izlenmesi gerekmez. Bir fincan için bir çay kaşığı (5 gram) kurutulmuş yeşil çay yaprağı yeterlidir. Kaliteli su, tadını çıkarabilmeniz açısından mühimdir. Suyu kaynatın, ocağı kapatarak 5 dakika kadar bekleyin. Kabarcıklar azaldıktan ve su bir miktar soğuduktan sonra bardağın üzerine süzgeçle yerleştirdiğiniz yeşil çayın üzerine dökün. 2-3 dakika bekletin, daha uzun bekletirseniz çayın tadı acılaşabilir. Dikkat etmeniz gereken nokta ise su tam kaynar haldeyken bardağa boşaltmamak ve haşlamamak, çünkü yeşil çay en iyi 80-85 derece suyla demlenir.
Kalp, tansiyon, mide, böbrek, karaciğer ve psikolojik bozuklukları olanlar yeşil çayları dikkatle tüketmeli. Anemi, diyabet, glokom veya osteoporoz rahatsızlıkları olan kişiler yeşil çay içmeden önce mutlaka bir hekime danışmalı. Gebe ve emzirenlerin de yeşil çay içmeden kaçınması gerekir. Aşırı yeşil çay; sinirlilik, uykusuzluk, kalp çarpıntısı, baş dönmesi verebilir. Kafein içerdiğinden bazı kişilerde bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı ve iştah kaybına da neden olabilir.
YORUMLAR