Yom TDK Vikipedi Alıntı TDK, Türk Dil Kurumu Yom isim, halk ağzında İyi şans, iyi haber. Atasözü, deyim ve birleşik fii...
Yom
TDK Vikipedi
Yom, Türk ve Altay halk inancında "uğur", "talih", "şans", "baht" anlamlarına gelir. Yum olarak da söylenir. Uğurlu nesne (Yom Taşı benzer biçimde) manasını da ihtiva eder. Bununla birlikte mutluluk, sevinç anlamına gelir. Ural dillerinde ise Tanrı anlamı taşır. Tuvalarda yer edinen ve fena ruhların kovulmasını ve büyücülüğü içeren merasimin ismi Dom şeklinde geçer ve d/y dönüşmesi ile birebir Yom sözcüğüdür.
Dede Korkut Öykülerinin sonunda "Yum Vereyim..." ifadesi vardır. Burada kullanılan ve "büyü" anlamına gelen "Yum" sözcüğü "hayır duası, ozan duası" anlamında da kullanılmıştır. "Yom tutmak" deyimi ise "hayıra yormak, uğurlu saymak" anlamına gelir ve yom kelimesinin halk dilinde "iyi haber" benzer biçimde manaları da vardır.
Uraz
Uraz, Türk kültüründe ve halk inancında şans anlamına gelir. Uras, Oraz, Iraz olarak da söylenir. Baht, talih anlamına gelir. Rastlantıları düzenlediğine inanılan, iyi ya da fena durumları belirleyen soyut güçtür. Urasa terimi ile bağlantılıdır. Namus, onur onur benzer biçimde anlamları da vardır. Yom'un bir türüdür, daha doğru bir ifadeyle Yom'un soyut yönüdür.
Yomçı/Tomçı Han
Türk ve Altay mitolojisinde tıp tanrısıdır. "Sagunları" (hekimleri) ve "otacıları" (eczacıları) korur.
Yumçu / Yumuşçu
Yumçu (Yumçı), Türk halk inancında Melek manası taşır. Tanrının hizmetinde bulunan, nurdan yaratılmış, mukaddes varlıklardır ve kendilerine verilen emirleri yerine getirirler. Anadoluda "Yumuş Buyurmak" sözcüğü, iş yapması için vazife ya da komut vermek anlamına gelir. Bu bağlamda Yumuş kelimesi hizmet anlamına gelir. Melek sözcüğünün ruhani bir varlık olması bağlamında Yum/Yom (kutsallık) kavramıyla da alakalıdır. Yumsı (Yumçu) Çuvaş kültüründe şamanlara da verilen bir addır bununla beraber.
Etimoloji
(Yum/Yom/Com) kökünden türemiştir. Kök; iyilik, yazgı benzer biçimde anlamlar ihtiva eder. Büyü, esrarengiz söz, dua benzer biçimde anlamları da mevcuttur. Yomak (Bilmece) ve Comog (Destan) sözcüklerinin de bu kavram ile bağlantılı olduğu söylenebilir. Yomya (Comya, Yomza, Yumza, Cumza) şeklinde ifade edilen ve şaman anlamına gelen sözcük gene bu kökle ilgilidir. Kutsallık ve güç anlamları ihtiva eder. Moğolca Dom kelimesi büyü, Yum ise nesne anlamına gelir. Çuvaşlarda ise Yum şaman manası taşır.
Türk ve Altay halk inancında Uğur, Talih, Şans, Baht anlamlarına gelir. Yum olarak da söylenir. Uğurlu nesne (Yom Taşı benzer biçimde) manasını da ihtiva eder. Bununla birlikte mutluluk, sevinç anlamına gelir. Ural dillerinde ise Tanrı anlamı taşır.
YOM a. Yörs.
1. Uğur, iyi şans, iyi haber.
2. Yom tutmak, uğurlu saymak.
1. Uğur, iyi şans, iyi haber.
2. Yom tutmak, uğurlu saymak.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR