Yönelim Nedir?

YÖNELİM a. 1. Yönelme durumu. 2. Kendi durumunu, konumunu başka yerlere göre belirleme. 3. Bireyin karşılaştığı karmaşık, sorunlu d...

YÖNELİM a.

1. Yönelme durumu.

2. Kendi durumunu, konumunu başka yerlere göre belirleme.




3. Bireyin karşılaştığı karmaşık, sorunlu durumlarda yönünü, tutumunu belirlemesi: Hükümetin uluslararası siyasetteki yönelimi.


*Biyol. Tekyanlı çeşitli fiziksel uyarılara (ışık, yerçekimi) ya da kimyasal uyarılara (nem, bazı iyonlann bulunması vb.) yanıt olarak bitkisel organlarda görülen büyüme doğrultusu. (Eşanl. TROPİZM.) [Bk. an- siki. böl.]


*Etol. Fiziksel ya da kimyasal nitelikte bir dış uyartının yarattığı yönelme tepkisi. (Bk. ansikl. böl.)


*Fels. Eylemin erişmeyi amaçladığı hedef. (Kant'a göre eylemlerimizin ahlaki değerini oluşturan şey, edimin sonucu değil, yönelimidir.) || Husserl'e göre, bilincin, imgelem, algı, bellek vb'ye bir anlam vermesini sağlayan özel tavrı.


*Graf. Özellikle noktasal gerçekleştirme de diferansiyel bağırtılan etkili bir biçimde çizmeye olanak veren görsel değişken.


*Spor. Yönelim yanşı, yaya yapılan ve amacı, genellikle 2-16 km uzunluğundaki (kuşuçuşu olarak) ve işaret noktalarıyla (menzil ya da işaret ışıkları) belirlenmiş bir güzergâhı, ayrıntılı bir harita ve bazen bir pusula yardımıyla en hızlı şekilde tamamlamak olan yarış. (Özellikle geçen yüzyılın sonunda ortaya çıktığı İskandinavya'da, sonra da Orta Avrupa'da gelişen yönelim yarışı, altmış kadar ülkede yapılmaktadır ve bugün bir olimpiyat sporudur.)


*Uz havc. Bir uzay aracının eksenlerinin bir referans üçdüzlemlisine göre doğrultusu. (Bk. ansikl. böl.)


*ANSİKL. Biyol. Işığayönelim (fototropizm), tekyanlı aydınlanma durumunda kara bitkilerinin saplarında görülür ve sapın ucunun ışık kaynağına yönlenmesiyle bir "büyüme eğrisi" biçiminde kendini gösterir. Yereyönelim (jeotropizm) bitki saplarının yerçekimine ( ya da deneysel olarak uygulanan aynı türden kuvvetlere) tepkisidir. Tamamen deneysel bir galva- notropizm de gözlemlenmiştir. Suyayönelim (hidrotropizm) ve nemeryöneiim (suyun, nemin aranması) hemen bütün köklere özgüdür. Bazı iyonlardan (Cu) kaçan ya da, tersine bazıları tarafından çekilen köklerde kemotropizm görülür. Çiçektozu borusunun büyümesi tepecik tarafından salgılanan çözünür maddelerin yayılmasıyla yönlendirilir. Genel olarak köklerin ve sarmaşık bitki saplannın katı cisimlerin çevresine dolanma tepkisine haptctropizm ya da tigmotropizm denir.


*Uz. havc. Bir uzay aracının atmosfer dışındaki hareketi birbirinden tamamen bağımsız iki harekete ayrılır. Birincisi, aracın ağırlık merkezinin gök mekaniği yasalarıyla belirlenen bir yörünge boyunca yer değiştirmesi; İkincisi ise, aracın kendi ağırlık merkezi çevresinde kinetik momentin korunumu yasasına uygun olan harekettir. Bu ikinci tip hareket aracın yönelimini etkiler. Hiçbir düzeltici etki yoksa, araç, ağırlık merkezinden geçen bir eksenin çevresinde açısal sabit bir hızla döner. Başka bir deyişle, araç sürekli olarak kendi çevresinde takla atar. Yer'in ilk yapay uyduları (özellikle Sputnik, Vanguard, Explorer) bu durumdaydılar, ancak bu tip yönelim değişimi aracın yüklendiği karmaşık görevlerle (Yer'i ya da yıldızları gözlemleme, bir uzay buluşmasını gerçerleştirme; iniş manevraları, bir telekomünikasyon uydusunu yönlendirme) bağdaşmaz. Bu nedenle, çeşitli yönelim kararlılaştırma yöntemlerine başvurmak gerekir.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yönelim Nedir?
Yönelim Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yonelim-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yonelim-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content