Yün Hakkında Bilgi

Yün nedir, nasıl elde edilir? Yünün özellikleri nelerdir? Yün nasıl işlenir, yün çeşitleri hakkında bilgi. YÜN Koyun, Ankara keçisi, lama,...

Yün nedir, nasıl elde edilir? Yünün özellikleri nelerdir? Yün nasıl işlenir, yün çeşitleri hakkında bilgi.



YÜN



Koyun, Ankara keçisi, lama, deve gibi ot yiyen evcil hayvanların vücutlarını örten yumuşak ve kıvırcık kıllara «yün» denir. Dokumacılıkta ham maddeyi meydana getirdiğinden büyük önemi vardır. Genel olarak yün denilince akla koyun yünü gelir. İnsanlar çok eski zamandan beri dokumacılıkta yünden faydalanmıştır.



Yün Nasıl İşlenir



Havalar ısınıp da hayvanlar üşümeyecek hale gelince, yünleri makasla kırkılır. İleri ülkelerde bu kırkılma elektrikli makinalarla yapılır. Toplanan yapağılar ya satışa gönderilir, ya da depolarda saklanır. Yün ipliklerinin uzunlukları koyunların cinsine göre değişir: 35-350 mm. kadardır. En ince yünler genel olarak kısa yünlerdir. Fiyata ve kaliteye etki yapan başlıca özellik yünün, inceliğidir. Bu incelik mikroskop altında mikron birimiyle ölçülür. En ince merinos yünleri 16 mikrondan başlar, 50 mikrona kadar genişler. Yünün inceliği aynı hayvanda bulunduğu yere göre de değişir. En ince yünler omuz üzerinde bulunur.



Koyun yününün sıklığı bir santimetre karede 1.200 tüyden başlar, 9.000’e kadar artar. En iyi yün iki yaşındaki hayvanlarda bulunur. Yünün kalitesi hayvan beş yaşına gelinceye kadar aynı kalır. Daha yaşlı hayvanlarda yün sertleşmeye başlar.



Kimyasal bakımdan yünü meydana getiren maddelerin başlıcası «Keratin» denilen, lifler halindeki proteinli bir maddedir.



Yün, Avrupa’da çok eskiden beri bilinen bir dokumacılık maddesidir. Yün dokumacılığı Ortaçağ’da, özellikle İspanya’da çok gelişmişti. Merinos koyunlarının yününden çok değerli kumaşlar dokunuyordu. Merinos koyunlarının öteki Avrupa memleketlerinde yetiştirilmeye başlanması, ancak XVIII. yüzyıldan sonradır. XIX. yüzyılın ikinci yarısında Kuzey Amerika’da; Asya Rusyası’nda geniş ölçüde koyun yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır.



Bugün dünyada en çok yün elde edilen ülkelerin başında Avustralya gelir. Avustralya, yeryüzünde elde edilen yünün dörtte birini sağlar. Ülke, aynı zamanda yün ihracı bakımından da başta gelmektedir. Yün ihracında ikinci gelen Yeni Zelânda, aynı zamanda yünlerinin üstün kaliteli olmasıyla tanınmıştır. Ayrıca Güney Amerika’nın Uruguay ve Arjantin gibi ülkelerinde de yün istihsali önemli bir yer tutar. Güney Afrika’da elde edilen yünler de halıcılıkta kullanılır. Avrupa ülkelerinde, bu arada İngiltere’de yün sanayii ileri durumdadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yün Hakkında Bilgi
Yün Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yun-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yun-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content