Zeytinyağı soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer?

Zeytinyağı soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer? Zeytinyağı soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer? Zeytinler t...

Zeytinyağı soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer?

Zeytinyağı soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer?


Zeytinler toplandıktan sonrasında içindeki yapraklar, kabuklar ayıklanır, yıkanır ve sıkılmaya hazır hale getirilir. Eski zamanlarda sıkma işlemi için taş ya da granit tekerlekler kullanılırdı. Günümüzde ise pazlanmaz çelikten yapılmış silindirler zeytinleri ezer ve hamur harcı haline getirir. Bu zeytin hamur harcını bir süre sonra yoğurulma işlemine doğal olarak tutulur. Bu sırada zeytin hamuruna yavaş yavaş su eklenmiş olur. Bu işlem, yağ moleküllerinin bir araya toplanmasını sağlar.




Hamur harcı 20 ila 40 dakika yoğurulur. İşlem daha uzun sürerse daha az yağ çıkar ve zeytin hamurundan başka tatların yağa karışması riski doğar. Bununla birlikte, hava ile daha çok temas edeceğinden, yağın standardını etkileyebilecek özgür radikaller de açığa çıkar.

Çağıl sistemlerde, yoğurma işlemi için, oksitlenmeyi önleyici zararsız bir gazla dolu tanklar kullanılır. Bu yöntem çıkacak yağ miktarını ve lezzeti artırır, yağın standardını korur. Karışım, çıkacak yağ miktarını çoğaltmak için 27-28 dereceye kadar ısıtılabilir ama bu az bir oksitlenmeye sebep olur. Bu sıcaklıkta sıkma işlemine "cold pressed-soğuk sıkma" denir.

Yoğurma işleminden sonrasında, hamur harcı, ya az bir daha sıkılır ya da santrifüj makinesine konur. Makine yüksek hızda dönerken çıkan su ve yağ ortadaki haznede birikir. Yağ ve su bir süre sonra ayrıştırılır.

Yağ ayrıldıktan sonrasında kalan posada da bir miktar yağ vardır. Bir takım üreticiler posada kalan yağı da çıkarmak için buğu, hekzan ya da başka solvent'leri kullanırlar. Bu az kaliteli yağın prina yağı olduğu belirtilmelidir.

Yağ bir süre sonra rafine edilebilir, ağartma ve/ya da koku yok etme işlemlerinden geçirilebilir. Rafine etmek, asitliğini ve acılığını azaltır. Ağartma işleminde klorofil ve karotenoid'leri (Bitkilere renklerini veren pigmentler) ve ihtimaller içinde zirai ilaç kalıntılarını temizlenir, daha az gıda öğesi içeren daha açık renkli bir yağ ortaya çıkar. Koku yok etme de, zeytin yağının keskin kokusunu giderir.

Yağ, şişelenip nakledilmesinden ilkin bozulmaması için, imalathanelerde, paslanmaz çelik tanklarda ortalama 18 derecede saklanır.



Sebep: İç başlık






  • Ekmek soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer?


  • Peynir soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer?


  • Zeytin soframıza gelene kadar hangi işlemlerden geçer?




Bu ileti 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
Zeytinyağı soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer?


Zeytinler toplandıktan sonrasında içindeki yapraklar, kabuklar ayıklanır, yıkanır ve sıkılmaya hazır hale getirilir. Eski zamanlarda sıkma işlemi için taş ya da granit tekerlekler kullanılırdı. Günümüzde ise pazlanmaz çelikten yapılmış silindirler zeytinleri ezer ve hamur harcı haline getirir. Bu zeytin hamur harcını bir süre sonra yoğurulma işlemine doğal olarak tutulur. Bu sırada zeytin hamuruna yavaş yavaş su eklenmiş olur. Bu işlem, yağ moleküllerinin bir araya toplanmasını sağlar.




Hamur harcı 20 ila 40 dakika yoğurulur. İşlem daha uzun sürerse daha az yağ çıkar ve zeytin hamurundan başka tatların yağa karışması riski doğar. Bununla birlikte, hava ile daha çok temas edeceğinden, yağın standardını etkileyebilecek özgür radikaller de açığa çıkar.

Çağıl sistemlerde, yoğurma işlemi için, oksitlenmeyi önleyici zararsız bir gazla dolu tanklar kullanılır. Bu yöntem çıkacak yağ miktarını ve lezzeti artırır, yağın standardını korur. Karışım, çıkacak yağ miktarını çoğaltmak için 27-28 dereceye kadar ısıtılabilir ama bu az bir oksitlenmeye sebep olur. Bu sıcaklıkta sıkma işlemine "cold pressed-soğuk sıkma" denir.

Yoğurma işleminden sonrasında, hamur harcı, ya az bir daha sıkılır ya da santrifüj makinesine konur. Makine yüksek hızda dönerken çıkan su ve yağ ortadaki haznede birikir. Yağ ve su bir süre sonra ayrıştırılır.

Yağ ayrıldıktan sonrasında kalan posada da bir miktar yağ vardır. Bir takım üreticiler posada kalan yağı da çıkarmak için buğu, hekzan ya da başka solvent'leri kullanırlar. Bu az kaliteli yağın prina yağı olduğu belirtilmelidir.

Yağ bir süre sonra rafine edilebilir, ağartma ve/ya da koku yok etme işlemlerinden geçirilebilir. Rafine etmek, asitliğini ve acılığını azaltır. Ağartma işleminde klorofil ve karotenoid'leri (Bitkilere renklerini veren pigmentler) ve ihtimaller içinde zirai ilaç kalıntılarını temizlenir, daha az gıda öğesi içeren daha açık renkli bir yağ ortaya çıkar. Koku yok etme de, zeytin yağının keskin kokusunu giderir.

Yağ, şişelenip nakledilmesinden ilkin bozulmaması için, imalathanelerde, paslanmaz çelik tanklarda ortalama 18 derecede saklanır.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Zeytinyağı soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer?
Zeytinyağı soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/zeytinyag-soframza-gelene-kadar-hangi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/zeytinyag-soframza-gelene-kadar-hangi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content