1. Dünya savaşının ekonomik sebepleri nedir? Endüstri Devrimi ve Sömürgecilik sonucunda ekonomik pozisyonlarını güçlendiren İngiltere ve Fra...
1. Dünya savaşının ekonomik sebepleri nedir?
Endüstri Devrimi ve Sömürgecilik sonucunda ekonomik pozisyonlarını güçlendiren İngiltere ve Fransa, karşı taraftaki Almanya ve İtalya şeklinde ülkelerden ekonomik olarak çok ilerideydi. Almanya ve İtalya, siyasal birliklerini oluşturduktan sonrasında 1914'e kadar olan süreçte aradaki farkı kapatmaya çalışmışlardır. İngiltere ve Fransa'nın ekonomik egemenlik alanlarını koruma, Almanya'nın ise bu alanları ele geçirme niyeti savaşın başlıca ekonomik nedenlerindendir. Bu nedenler; sömürgeler, deniz yollarının hâkimiyeti, internasyonal tecim imtiyazları şeklinde ana başlıklarda değerlendirilebilir.
Öte taraftan 19. yüzyıl sonlarından itibaren kullanılmaya süregelen ve neredeyse 20. yy'a damgasını vuran petrol yataklarının mülkiyeti de savaşın temel ekonomik nedenlerindendir. Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyeti alt kısmındaki Orta Şark petrol varlığı, 19. yy sonlarında bilhassa İngilizler tarafınca, türlü gizli saklı/açık yöntemlerle tespit edilmiştir. İngiltere, petrol siyasetini, 1900'lerde tüm stratejilerinin birinci sırasına koymuştur.
Başka bir mevzu da Rusya İmparatorluğu'nun ekonomik durumudur. Rusya, 19. yy'ın sonlarında 20. yy'ın başlarında toplumsal dalgalanmanın en fazla görüldüğü ülkedir. Toplumun en büyük kesimini oluşturan köylü sınıfı ve o büyüklükte olmasa da etkin bir işçi sınıfı 1905 Devrimi ile 1917 Ekim Devrimi'ne giden yolu açmıştır. Toplumsal dalgalanmalar ekonomik açıdan Rus İmparatorluğu ve çarlık rejimi için çekince oluşturuyordu. Rus yönetimi bu dalgalanmaları engellemek için siyasal ve ekonomik güç kazanmak zorundaydı.
YORUMLAR