Elinizde 20 °C(Santigrat) doymuş şeker çözeltiniz var bu çözeltinin sıcaklığını 50°C (Santigrat) dereceye çıkardığımızda , çözelti ha...
Elinizde 20 °C(Santigrat) doymuş şeker çözeltiniz var bu çözeltinin sıcaklığını 50°C (Santigrat) dereceye çıkardığımızda , çözelti hala doymuş olur ? niçin ?
soruya çok benzer bir sual ve cevabı alt tarafta mevcuttur
100 g suda 20°C de 204 g; 60°C de 287 g şeker çözülebilir.
(a) 20°C de 25 g suya 75 g şeker eklense kaç g çözelti oluşur?
(b) 20°C de 400 g %25 lik şeker çözeltisini doygun hale getirmek için daha kaç g şeker gerekir?
(c) 60°C de 200 g su ile hazırlanan doymuş şeker çözeltisi 20°C ye dek soğutulsa kaç g şeker çöker?
Cevap
(a) 20°C de 100 g su 204 g şeker çözerse, 25 g su, 51 g şeker çözer. Çözelti miktarı = 25 g + 51 g çözünen şeker = 76 g olur.
Çöken şeker hacmi = 75 - 51 = 24 g. Çözelti, katı şeker içediği için doymuştur.
25
(b) 400 g çözeltide, 400 x --------------- = 100 g şeker, 300 g su vardır.
100
20°C de 300 g suyun çözebileceği şeker miktarı;
204 g şeker
300 g su x ----------------------------- = 612 g şeker çözünebilir.
100 g su
Bunun 100 gramı var. Ihtiyaç duyulan şeker = 612 - 100 = 512 g
(c) 60°C de 200 g su
287 g şeker
200 g su x ------------------------------ = 574 g şeker çözebilir.
100 g su
20°C de 200 g su
204 g şeker
200 g su x ------------------------------ = 408 g şeker çözebilir.
100 g su
Aradaki fark (574 - 408 = 166 g şeker), çökecektir.
100 g suda 20°C de 204 g; 60°C de 287 g şeker çözülebilir.
(b) 20°C de 400 g %25 lik şeker çözeltisini doygun hale getirmek için daha kaç g şeker gerekir?
(c) 60°C de 200 g su ile hazırlanan doymuş şeker çözeltisi 20°C ye dek soğutulsa kaç g şeker çöker?
Cevap
(a) 20°C de 100 g su 204 g şeker çözerse, 25 g su, 51 g şeker çözer. Çözelti miktarı = 25 g + 51 g çözünen şeker = 76 g olur.
Çöken şeker hacmi = 75 - 51 = 24 g. Çözelti, katı şeker içediği için doymuştur.
25
(b) 400 g çözeltide, 400 x --------------- = 100 g şeker, 300 g su vardır.
100
20°C de 300 g suyun çözebileceği şeker miktarı;
204 g şeker
300 g su x ----------------------------- = 612 g şeker çözünebilir.
100 g su
Bunun 100 gramı var. Ihtiyaç duyulan şeker = 612 - 100 = 512 g
(c) 60°C de 200 g su
287 g şeker
200 g su x ------------------------------ = 574 g şeker çözebilir.
100 g su
20°C de 200 g su
204 g şeker
200 g su x ------------------------------ = 408 g şeker çözebilir.
100 g su
Aradaki fark (574 - 408 = 166 g şeker), çökecektir.
Şeker hastasında kalp çarpıntısı niçin olur?
Şeker-şeker çözeltisinin, süzme yöntemiyle ayrılmamasının sebebi nedir?
ülkemizdeki ilk endüstri kuruluşları niçin şeker ve dokuma fabrikalarıdır?
Bu bildiri 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
soruya çok benzer bir sual ve cevabı alt tarafta mevcuttur
100 g suda 20°C de 204 g; 60°C de 287 g şeker çözülebilir.
(b) 20°C de 400 g %25 lik şeker çözeltisini doygun hale getirmek için daha kaç g şeker gerekir?
(c) 60°C de 200 g su ile hazırlanan doymuş şeker çözeltisi 20°C ye dek soğutulsa kaç g şeker çöker?
Cevap
(a) 20°C de 100 g su 204 g şeker çözerse, 25 g su, 51 g şeker çözer. Çözelti miktarı = 25 g + 51 g çözünen şeker = 76 g olur.
Çöken şeker hacmi = 75 - 51 = 24 g. Çözelti, katı şeker içediği için doymuştur.
25
(b) 400 g çözeltide, 400 x --------------- = 100 g şeker, 300 g su vardır.
100
20°C de 300 g suyun çözebileceği şeker miktarı;
204 g şeker
300 g su x ----------------------------- = 612 g şeker çözünebilir.
100 g su
Bunun 100 gramı var. Ihtiyaç duyulan şeker = 612 - 100 = 512 g
(c) 60°C de 200 g su
287 g şeker
200 g su x ------------------------------ = 574 g şeker çözebilir.
100 g su
20°C de 200 g su
204 g şeker
200 g su x ------------------------------ = 408 g şeker çözebilir.
100 g su
Aradaki fark (574 - 408 = 166 g şeker), çökecektir.
YORUMLAR