Allah İyilerle Beraberdir

İslam dininde iyilik niçin önemlidir? Allah iyilerle beraberdir açıklaması, müslümanlarda iyilik yapmak hakkında bilgi. Allah İyilerle Bera...

İslam dininde iyilik niçin önemlidir? Allah iyilerle beraberdir açıklaması, müslümanlarda iyilik yapmak hakkında bilgi.



Allah İyilerle Beraberdir



Müslüman; kendisi iyi olan, iyilik meydana getiren, insanları iyiliğe çağıran ve başkalarına ait iyiliğini isteyen kişidir. İyiliğin zıddı olan fenalık ise hiçbir şekilde Müslümana yakışmaz. İyilik, tüm güzel ahlâki prensiplerin aslı ve dayanak noktasıdır.



İyilik yapmak, iyiliğe çağırmak, iyiliğin yaygınlaşması için ezberlemek şeklinde özellikler Allah’ın razı olacağı kimselerin temel özellikleri içinde sayılmaktadır. Müslümanların en mühim özelliklerinden birisi de “iyiliği emredip kötülükten sakındırmak”tır. İyilik çok büyük ve mühim hususlarda söz mevzusu olabileceği şeklinde kolay ve önemsiz görülen hususlarda da olabilir. Yaşlılara saygı göstermek, ihtiyacı olanların yardımına koşmak, insanları sıkıntıya sokan şeyleri yoldan kaldırmak, Müslüman kardeşine güler yüz göstermek birer iyiliktir.



Dinimizde Müslümanlara hem iyilik yapmaları emredilmiş hem de bunun yolları gösterilmiştir. İyilik; zekât ve sadaka vermek, yoksulların ihtiyacını gidermek, zayıflara yardım etmek şeklinde maddi olabileceği şeklinde; güler yüzlü olmak, insanlara nasihat vermek, bilgi paylaşmak şeklinde de olabilir. İslâm dininde Allah’ın yapılmasını emrettiği her şey iyi, doğru ve güzel olarak değerlendirilir. İyilik duygusunun yayılmasını sağlamak, iyiliğe vesile olmak ve iyilik için aracılık yapmak da iyiliktir. Hatta iyiliğe niyetlenip de yapamayan hiç kimseye dahi iyilik sevabı verilir.



Kişinin kendisine, ailesine, komşusuna, dost ve akrabalarına, kısacası tüm insanlara iyilikle yaklaşması gerekir. Bir yoksulun doyurulması, bir yetimin başının okşanması, mutsuz birinin teselli edilmesi, küçüklere sevgiyle davranılması, büyüklere saygı gösterilmesi de iyilik kapsamındadır.



İyilik ne olursa olsun Allah rızası için yapılmalıdır. Mükâfatı karşıdaki kişiden değildir Allah’tan beklenmelidir. Meydana getirilen iyilikler başa kakılmamalıdır. Kendisine iyilik meydana getirilen şahıs ise teşekkür etmelidir, iyiliğe iyilikle ve daha fazlasıyla karşılık vermelidir. Eğer başka bir iyilik hayata geçirmeye imkânı yoksa dua etmelidir.



İyiliğin miktarı mühim değildir. Mühim olan yapılanın bir iyilik olmasıdır. Peygamber Efendimiz (as) “Yarım hurma vermek suretiyle de olsa kendinizi cehennem ateşinden koruyunuz. O kadarını da bulamayanlar güzel bir sözle de olsa kendilerini korusunlar.” buyurmuştur.



Allah, iyilik yapanlarla beraberdir ve onlara destek sunar. İyilik adına harcanan şeyin yerine Allah yenisini verir.



Resûlullah (as) şu şekilde buyurmuştur: “Her gün iki melek iner. Bunlardan biride birisi: ‘Allah’ım malını verene yenisini ver!’ diye dua eder. Öbürü de: ‘Allah’ım cimrilik edenin malını yok et!’ diye ah etme eder.”



Müslümanlar iyilik mevzusunda birbirleriyle yarışarak iyiliğin yaygınlaşmasına çalışırlar. Melekler, iyilik meydana getiren Müslümanlara arkadaş olur ve onlara dua ederler. İyilik yapanlara hem bütün ülkelerde hem de ahirette mükâfatları kat kat verilir,



“Adam ya da hanım, kim mümin olarak iyi iş işlerse normal olarak ona hoş bir yaşam yaşatacağız ve onların mükâfatlarını yapmakta olduklarının en güzeli ile vereceğiz.” (16/ Nahl Suresi, 97. ayet)

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Allah İyilerle Beraberdir
Allah İyilerle Beraberdir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/allah-iyilerle-beraberdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/allah-iyilerle-beraberdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content