Anormal Davranış Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Anormal (düzgüsel dışı) davranış nedir? Psikolojide anormal davranışların sebepleri nedir? Anormal davranışlar hakkında bilgi Anormal Davra...

Anormal (düzgüsel dışı) davranış nedir? Psikolojide anormal davranışların sebepleri nedir? Anormal davranışlar hakkında bilgi



Anormal Davranış Nedir? Sebepleri Nedir?



Anormal davranış, insanoğlunun belli başlı tabii ve toplumsal koşullarda uyarıcılara alışılagelenin haricinde, hatalı olarak gösterdiği tepkidir.



Her anormal davranış, ruh hastalıklarının emaresi değildir. Anormal davranışların belli başlı bir şiddette ve sürede yer alması, aniden fazlasının da bir arada bulunması gerekir.



Ruh sağlığı bozuk şahıs çoğu zaman his, fikir ve davranışlarında değişik ölçülerde tutarsızlık, aşırılık, uygunsuzluk ve yetersizlik özellikleri taşıyan kişidir. Bu şekilde bir kişinin gerçekle ilişkisi az ya da çok kopmuş anlamına gelir.



Anormal Davranışların Tanımı



İstatistiksel Sıklık: Genel nüfusun davranışları ile karşılaştırıldığında bir davranışın nadiren ya da sık meydana gelmesi durumunda anormal olarak değerlendirilmesidir.



Toplumsal Normlardan Sapma: Bir davranışın toplumsal standart, kıymet ve normlardan büyük oranda sapması durumunda anormal olarak kabul edilmesidir.



Uyumsuz Davranış: Bir davranışı, ferdin şahsi hayatında ya da cemiyet içinde yaşamını sürdürme becerisini engellediği takdirde ruhsal olarak zarar verici ya da anormal olarak tanımlamadır.



Düzgüsel dışı olan ruhsal bozukluklara tanı koyma ve onları tedavi etme, başka tüm hastalıklarda olduğu şeklinde tıp doktorunun, tercihen psikiyatri uzmanının görevidir. Tanı koymada tüm bütün ülkelerde olduğu şeklinde devletimizde de “Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı” (özetlemek gerekirse DSM-IV-TR) kullanılır. Psikiyatr gerekirse bununla birlikte “Hastalıkların Internasyonal Sınıflamasfnı (özetlemek gerekirse ICD-10) da kullanır.



Psikiyatr tanı koyarken klinik psikolog ya da nöropsikolog tarafınca uygulanan ve değerlendirilen nöropsikolojik testlerin, genel beceri testinin, kişilik kontrol ve envanterlerinin neticelerini da göz önünde bulundurur.



Anormal Davranışların Sebepleri Şöyleki Sıralanabilir:



1) Kalıtım : Ruhsal bakımdan rahatsız olan ebeveynin evlatları içinde ruh hastalığının ortaya çıkma olasılığı, hasta olmayanlardan daha güçlüdür. Kişinin kalıtımla getirmiş olduğu ruh hastalığına yatkınlık, onun ne olursa olsun hastalanmasını gerektirmez. Hastalığın ortaya çıkması için negatif çevre koşulları ve etkisinde bırakır içinde yaşanması gerekebilir. Bu çevre tesirleri denetlenerek kalıtımın tesirleri durdurulabilir.



2) Mikrobik hastalıklar: Mesela frengi hem direkt doğruya hem de kalıtım yöntemiyle genel nüzul ismi verilen ruhsal bozukluğa niçin olmaktadır.



3) Cinsiyet: Meydana getirilen araştırmalar erkeklerle hanımlarda anormal davranışlara neden olan sebeplerin değişik bulunduğunu göstermiştir. Bunun haricinde, iki cinste davranış bozukluklarına rastianmasındaki sıklık da farklıdır. Meydana getirilen bir takım araştırmalar akıl hastanelerinde bulunan vak’aların %52’sinin adam %48’inin hanım bulunduğunu göstermiştir.



4) Yaş: Erkeklerde davranış bozuklukları en fazla 30-40, hanımlarda 25-35 yaş içinde gözlenmektedir. Bununla birlikte her iki cinste de yetmiş yaşından sonraki sürede ihtiyarlık bunamasının ortaya çıkma olasılığı yüksektir.



5) Anne yoksunluğu ve uygun olmayan anne-baba örnekleri: Anne yoksunluğu, çocuğun anneden 3 ayrılarak hususi kurumlarda yetişmesi ya da bir ev ortamında yetiştiği halde, annede ihtiyaç duyulan ilgi ve sıcaklığı bulamaması sonucunda görülür.



Çocuk çevresindeki kişileri gözler ve örnek alır. Olağan koşullarda bir çocuğun temel örneği ebeveynidir. Kendi değerleri yanlış olan yetişkinler, çocuklarına fena örnek olurlar. Böylesine fena örnekler bir takım davranış bozukluklarının belli başlı bir ailede daha sık görülmesine niçin olur.



6) Tutarsız anne-baba tutumları ve kardeş kıskançlığı: Aynı davranışları ebeveyn bir kez cezalandırır, başka bir kez görmeden gelir ya da ödüllendirirse, çocuk hangi davranışın uygun bulunduğunu saptayamaz, ileri yaşlarda söz konusu evlatların dengeli kıymet yargılarına haiz olmadıkları gözlenir. Aynı şekilde kardeşlerinden herhangi birine kendisine gösterildiğinden çok ilgi yöneltildiğini sezdiğinde ya da yeni doğan kardeş tüm ilginin merkezi olduğunda, çocukta bir takım uyum güçlükleri ortaya çıkar ve pek çok kez gerileme görülür.



7) Başka Nedenler içinde yoksulluğun yarattığı engellemeler, süratli farklılık gösteren toplumsal kıymet ve koşullara uyma güçlüğü; savaşlar, kentleşme ve göçler, terör vakaları, ekonomik bunalımlar, kuşaklar arası çatışmalar, kitle haberleşme-iletişim araçlarının tesirleri sayılabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Anormal Davranış Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Anormal Davranış Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/anormal-davrans-nedir-nedenleri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/anormal-davrans-nedir-nedenleri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content