ANTEP FISTIĞI a. Büyük Larousse Antepfıstığı ağacının mevyesi. (Eşanl. ŞAMFISTIĞI.) —ANSİKL. Antepfıstığı 2-2,5 santimetre uzu...
ANTEP FISTIĞI a.
Büyük Larousse
Antepfıstığı ağacının mevyesi. (Eşanl. ŞAMFISTIĞI.)
—ANSİKL. Antepfıstığı 2-2,5 santimetre uzunlukta, uzunca oval biçimindedir. Ağaçtan toplandığında haricinde kırmızımsı yumuşak bir kabuk vardır. Bunun içindeki fıstığın haricinde sert bir kabuk, içinde yeşil ya da sarı renkte, yenebilir çok leziz bir iç bulunmaktadır. için üstü ince bir kabukla kaplıdır.
Antepfıstığı genellikle kabuklu durumda kavrularak tüketime sunulur. Kavrulan fıstığın kabuğu çatlar ve birazcık zorlanınca kolayca ikiye ayrılır. Fıstık içi şekercilikte, pastacılıkta, helvacılıkta, türlü tatlılarda ya da çerez olarak kullanılır. Çok besleyici olan antepfıstığı, % 3,7 su, % 59,4 yağ, % 21,8 protein, % 9,8 azotsu özüt, % 2,4 kül ve % 2,9 ham lif ihtiva eder. Averaj °/o 83,7 iyot indisi gösteren antepfıstığı yağında °/o 11,5 palmitik asit, °/o 61,2 oleik asit, % 21,6 linoleik asit bulunmaktadır. Türkiye'nin senelik fıstık üretimi 1970'te 14 000 t, 1980'de 7 500 t, 1987'de 33 000 t dolayındaydı. (üretimdeki iniş çıkışlar, bolca, orta ve yoksul ürün yıllarıyla ilgilidir.) üretilen fıstığın bir bölümü yabancı ülkelere satılır. Dünya antepfıstığı üretiminde Türkiye, İran'dan sonrasında ikinci sırayı alır.
—Halk. hek. Eskiden antepfıstığı, kabuğu soyulduktan sonrasında havanda suyla ezilir ve içine şeker katılarak "şam fıstığı şurubu" elde edilirdi. Bu şurup, balgam söktürücü olarak kullanılırdı. Bugün antepfıstığı, daha çok cinsel gücü artırıcı karışımların bileşimine katılmaktadır.
Büyük Larousse
—ANSİKL. Antepfıstığı 2-2,5 santimetre uzunlukta, uzunca oval biçimindedir. Ağaçtan toplandığında haricinde kırmızımsı yumuşak bir kabuk vardır. Bunun içindeki fıstığın haricinde sert bir kabuk, içinde yeşil ya da sarı renkte, yenebilir çok leziz bir iç bulunmaktadır. için üstü ince bir kabukla kaplıdır.
—Halk. hek. Eskiden antepfıstığı, kabuğu soyulduktan sonrasında havanda suyla ezilir ve içine şeker katılarak "şam fıstığı şurubu" elde edilirdi. Bu şurup, balgam söktürücü olarak kullanılırdı. Bugün antepfıstığı, daha çok cinsel gücü artırıcı karışımların bileşimine katılmaktadır.
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Antep Türküsü'nün hikayesi nedir?
Antep, Maraş ve Urfa'da İngiliz işgaline karşı halkın tepkisizliğinin sebebi nedir?
YORUMLAR