Günümüzde Irak toprakları içinde kalmış olan antik Sümer kenti olan UR şehri hakkında kısa bilgiler. UR , Mezopotamya’da, Fırat Irmağı’nın...
Günümüzde Irak toprakları içinde kalmış olan antik Sümer kenti olan UR şehri hakkında kısa bilgiler.
UR, Mezopotamya’da, Fırat Irmağı’nın güneyinde, Basra’nın 150 km batısında eski bir Sümer kenti. Kentteki ilk yerleşim, İÖ 4300’lere kadar uzanır.
Ur’daki en mühim buluntular İÖ 2800′ lere tarihlenen kral mezarlarıdır. Bu mezarlardan varlıklı metal eşyalar, kıymetli taş eserler, sanat kıymeti yüksek hayvan figürleri, lapislazuli taşından yapılmış kıymetli süs eşyaları, altın ve kıymetli taşlardan yapılmış takılar ele geçmiştir. Ur Kenti’nin bir başka parlak süreci ise İÖ 2100 civarında III. Ur Hanedam’nı kuran Ur Nammu dönemine rastlar. Bu zamanda Ur başkent olarak da ayrı bir ehemmiyet taşıdı. Ur-Nammu, Ur’un en mühim yapısı olan Ay Tanrısı Nannar’ın zigguratını yaptırdı.
Şehir, Elamlılar ve Amurrular tarafınca yıkıldıktan sonrasında bir kez daha ayağa kaldırıldı ve tekrardan zenginleşti. 2. bin senenin erken dönemlerine ait şehir evleri bu zenginliğin izlerini taşır. Ur kenti, bu dönemden başlayarak tümüyle terk edildiği İÖ 4. yüzyıla kadar, İÖ 6. yüzyıldaki kısa bir canlanma sürecinin haricinde devamlı geriledi ve önemini yitirdi.
YORUMLAR