Anzavur Ayaklanması Hakkında Bilgi

Kurtuluş Savaşımızda ki ayaklanmaların en ünlüsü olan Anzavur Ayaklanmaları hakkında bilgiler. ANZAVUR AYAKLANMALARI , Kurtuluş Savaşı esna...

Kurtuluş Savaşımızda ki ayaklanmaların en ünlüsü olan Anzavur Ayaklanmaları hakkında bilgiler.



ahmet anzavurANZAVUR AYAKLANMALARI, Kurtuluş Savaşı esnasında Kuvayı Milliye’ye karşı Anzavur Ahmet’in çıkarttığı ayaklanmalar. Anadolu’da Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde oluşmaya süregelen Kurtuluş Savaşı hareketini ve ulusal güçleri yok etmek için İstanbul’da padişahın ve Damat Ferit Paşa Hükümeti’nin yabancı kaynaklarla ortaklaşa iş sonucu ilki 1 Ekim 1919-25 Kasım 1919, ikincisi 16 Şubat 1920-16 Nisan 1920’de, Kuvayı Muhammediye ve Kuvayı İnzibatiye adıyla malum güçler tarafınca çıkarılan ayaklanmalar.



Daha Sivas Kongresi günlerinden başlayarak padişahın ve Damat Ferit Paşa Hükümeti’nin yabancılarla ortaklaşa iş yaparak Anadolu ulusal hareketine karşı tüm güçlerini ortaya koyarak verdikleri ölüm-kalım Savaşının bir cephesidir.



Marmara ile Balıkesir arasındaki Biga Bölgesi’nde parlayan ilk Anzavur kımıldanmaları (21 Eylül 1919) bir nabız yoklama niteliğindeydi. Bu ilk hareketten sonrasında Anzavur, 2 Kasım 1919’da Susurluk’a, 12 Kasım 1919’da Gönen’e girdi. Manyas, Kirmasti (Mustafakemalpaşa), Karacabey, Biga, Ulubat dolaylarını altüst etti. Halkı camilerde ve alanlarda toplayıp Kuvayı Milliye’nin İttihat ve Terakki eşkıyalarının bir uzantısı bulunduğunu, bu yüzden Yunan kuvvetlerine karşı direnmemelerini aşılamak istedi. Albay Kâzım (Özalp) Bey komutasındaki 61.Tümen’ den ve Bursa’da Bekir Sami Bey komutasındaki 56. Tümen’den bir bölüm askerle, bazı ufak ulusal güçler 15 Kasımda Susurluk civarlarında dağıtıldıysa da tekrardan toparlanan Anzavur, 16/17 Kasımda Dereikebir’de kati bozguna uğratılarak perişan edildi.



İstanbul Hükümeti’nin desteğiyle 16 Şubat 1920’de tekrardan ortaya çıktı. Bu kez Gâvur İmam, Şah İsmail benzer biçimde eşkıyaları da çevresine biriktirerek tekrardan Biga, Gönen, Susurluk, Kirmasti, Bandırma dolaylarına yayıldı. 1920’den sonrasında Düzce dolaylarında da karışıklıklar başlamıştı. Anzavur ve arkadaşları Biga ve Gönen’i ele geçirmek için harekete geçti. 13 Mart 1920’de Edremit kaymakamı, Akbaş Cephaneliği Baskını kahramanı Köprülülü Hamdi Bey ve 21 Kuvayı Milliyeci şehit edildi. Anzavur bununla birlikte ulusal güçler aleyhindeki kışkırtmalarını da sürdürüyordu. Yunanlılardan da yardım alıyordu. 17 Mart 1920’de 14. Kolordu Komutanı Yusuf İzzettin Paşa’nın çağırısıyla tüm milis kuvvetler Balıkesir’de toplandı. Ali Fuat Paşa komutasındaki milislerle, ulusal güçlerin ve Çerkez Ethem kuvvetlerinin hareketiyle 23 Mayıs saldırısı sonucu ayaklanmacılar ve halife yanlıları bozguna uğradı.



Anzavur İstanbul’a firar etti. İstanbul Hükümeti tarafınca Kuvayı Milliye’ye karşı yürüttüğü savaşım sebebiyle ödüllendirilerek İzmit Mutasarrıflığı’na getirildi.Mayıs-Haziran 1920’de Sakarya dolaylarında tekrardan bir ayaklanma örgütlemeye çalışırken Binbaşı Saffet Bey’in (Arıkan) kuvvetlerine yenilmesi üstüne İstanbul’a firar etti. Bir süre sonra geldiği memleketi Biga’da 1921 Mayısında bir Kuvayı Milliyeci olan Mehmet Efe tarafınca öldürüldü.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Anzavur Ayaklanması Hakkında Bilgi
Anzavur Ayaklanması Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ahmet-anzavur.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/anzavur-ayaklanmas-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/anzavur-ayaklanmas-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content