Arılar ile ilgili hem uzun hem de mevzu başlıklarına gore kısa kısa bilgilerin yer almış olduğu tamamına bakıldığında arı ile ilgili herşeyi...
Arılar ile ilgili hem uzun hem de mevzu başlıklarına gore kısa kısa bilgilerin yer almış olduğu tamamına bakıldığında arı ile ilgili herşeyin yer almış olduğu yazımız
Arının vücudu, tüm böceklerinki benzer biçimde, kafa, göğüs, karın olmak suretiyle, üç kısma ayrılmıştır. Tüm bu kısımlar incecik eklemlerle birbirine bağlıdır. Vücut kitinle kaplıdır.
YEDİBİN GÖZDEN YAPILMIŞ BİR GÖZ
Arının başının iki yanında duyargaları vardır. Bu tür şeyler koku almaya, dokunmaya yararlar. Başın iki yanında bununla birlikte iki iri göz vardır. Bunların her birisi 7000 kadar minik gözden meydana gelmiştir. Bu tür şeyler petekgöz’lerdendır. Ekranda görülen pencereden başka, arının bununla birlikte, alnının ortasında da üç gözü daha vardır. Bu tür şeyler petek-göz değildir, tek gözdür. Arının çenesiyle dudakları çiçeklerin içindeki tozlan, balözlerini yalamaya elverişli biçimdedir. Dili boru şeklinde bir kın içindedir. Arı, bu boruyu çiçeğin içine sokarak, balözünü emer. Alt çene ile dudaklar çiçek tozlarını yalamaya, üst çeneler de parçalamaya yarar.
Arının en büyük özelliklerinden birisi de bal alacağı çiçeği çok uzaklardan kokusunu alıp bulmasıdır.
ARININ BAL SEPETİ
Arının göğsü üç halkadan meydana gelmiştir. Her halkada bir çift ayak mevcuttur. İkinci, üçüncü halkalarda birer çift de kanat vardır. Arı ön kanatlarını uçmak, arka kanatlarını da denge sağlamak için kullanır. Arının arka bacaklarının üstünde sepetçik denilen oyuklar vardır. Bu oyukların çevresinde de, bazı kılçıklar mevcuttur; bunlara da fırça denir. Arı, çiçeklerden toplamış olduğu tozları, yumak haline getirerek, bu sepetçiklere doldurur. Arı uçarken, fırçalar çiçek tozlarının yerinde durmasını sağlar. Bununla birlikte, birinci çift ayakların eklem yerinde, makasa benzer çıkıntılar vardır. Arı, bunlarla balmumu tabakasını. keser.
YALNIZ İŞÇİ ARILAR SOKAR
Arının karnı göğüsten ince bir boğumla ayrılmıştır; oniki halkadan meydana gelmiştir. Son beş halkada balmumu salan bezler mevcuttur. Bununla birlikte, son karın halkasının ucunda da, sokaç (iğne) vardır. Sokaç bir zehir kesesine bağlıdır; yalnız işçi arılarda mevcuttur.
ARININ İKİ MİDESİ VARDIR
Arının sindirim sistemi ağızdan başlar, anusta sonlanmış olur. Yiyecek borusu karın kısmına iki şişkinlik yapar: Bunların birincisi arının bal midesi, ikincisi de aslolan midesidir. Arı, emdiği balözlerini birinci midesinde toplar. Sonrasında, bu konuyu, sindirim sularıyla karışmasını sağlayarak, evvelinde yapmış olduğu peteklerin içine püskürtür. Arı bu balı kışa kendisine yiyecek olarak saklar.
Arının solunum aygıtı hava keseciklerinden meydana gelmiştir. Bu tür şeyler karın halkalarının alt yanlarındaki ikişer hava deliğine açılırlar. Bu hava keseleri, hususi borularla, göğse, ayaklara, kanatlara, başa bağlanmıştır.
Arının kanı plazma ile akyuvarlardan meydana gelmiştir, alyuvar yoktur. Arının sırtında, ten altında boğum boğum bir damar vardır. Bu, hayvanın yüreğidir. Boğum sıkışıp genişledikçe, kan vücut içinde pompalanır.
Arının sinir sistemi sinir telleriyle bazı düğümcüklerden meydana gelmiştir. Başta, göğüste birer, karında da 4-5 çift sinir düğümü vardır. Baştaki düğümler beynimiz görevini görür.
ARILARDA TOPLUM HAYATI
Arıların yaşamı çok ilgiçekicidir. Çünkü, cemiyet halinde yaşarlar. Her kovan kendi başına bir toplumdur; bu toplumda bir arının belirgin bir görevi vardır. Bir kovanda 50.80 bin kadar arı mevcuttur.
Üç tür arı vardır: 1) Arı beyi; 2) İşçi arı; 3) Adam arı.
ARI BEYİ DİŞİDİR
Her kovanda bir arı beyi mevcuttur. Buna kraliçe arı da denir. Ismi «bey» olmasına rağmen, arı beyi dişidir; tüm görevi de soyu çoğaltmaktır. Kanatları diğeri arılarınkinden daha kısa, karnı daha uzuncadır. Kovanda arı beyine ayrılmış hususi bir petek mevcuttur. Arı beyi günde 2-3 bin kadar yumurta yumurtlar. İşçi arılar hususi olarak hazırladıkları balözüyle arı beyini beslerler. Çıkan yumurtaların kimisi döllenmiş, kimisi döllenmemiştir. Döllenmemiş yumurtalardan adam arılar, döllenmişlerden de işçi arılar çıkar. Arı beyi 4-5 yıl kadar yaşar.
ARILAR ARASINDA SAVAŞ
Adam arının balözü, çiçek tozu toplamak için hususi organları yoktur. İğnesi de bulunmaz. Yaz sonunda, işçi arılar adam arıları yakalayıp kovandan dışarı atarlar. Arı beyi gece uçuşuna çıkınca, adam arılar peşine takılırlar. İçlerinden birisi arı beyini döllendirir; derhal sonrasında da ölür. Ötekileri de işçi arılar öldürürler.
Bir kovandaki arıların onda sekizi işçi arıdır. Boyları ötekilerden daha küçüktür. Kışın 5-6 ay, yazın da 1,5 ay kadar yaşarlar. Kısır oldukları için, yumurtlamazlar.
ARI NASIL ÜRER?
Arı beyi, gece uçuşundan sonrasında kovana dönünce, yumurtlamaya başlar. Arı beyinin yumurtladığı yumurtalar üç gün içinde patlar. İçlerinden kurtçuk halinde yavru anlamış olur çıkar. İşçi arılar, başlarındaki bezden çıkan süt koyuluğundaki besleyici sıvıyla, bu kurtçukları beslerler.
Kurtçuklar hızla büyürler; üç gün içinde ağırlıkları bir kat artar. 1 hafta sonrasında da, bal, çiçek tozu yemeye başlarlar. îşçi anlamış olur kurtçukların bulunmuş olduğu peteklerin ağzını balmumuyla örterler. Kurtçuk, 8-10 gün kadar, peteğin içinde kıvrılıp, tostoparlak kalır. Ergin bir arı haline erişince, peteğin ağzını delerek dışarı çıkar.
YORUMLAR