Artistik Buz Pateni Hakkında Bilgi

Artistik Buz Pateni nedir? Artistik Buz Pateni oyun alanı, kullanılan malzemeler, kurallar nedir? Artistik buz pateni hakkında bilgi. ARTİS...

Artistik Buz Pateni nedir? Artistik Buz Pateni oyun alanı, kullanılan malzemeler, kurallar nedir? Artistik buz pateni hakkında bilgi.



ARTİSTİK BUZ PATENİ



Oyun Alanı:



Dikdörtgen biçimindedir. Uluslar arası ölçülere nazaran kısa kenarı minimum 26, en fazlaca 30 m, uzun kenarı ise minimum 56, en fazlaca 60 m olmalıdır. Yüzey, çoğu zaman mekanik araçlar yardımıyla elde edilmiş 3-5 santimetre kalınlıkta buzla kaplıdır. Hava şartlarından korunmak amacıyla bilhassa birincilik gösterileri kapalı alanlarda yapılmalıdır. Salonda hemen müzik yayını yapabilen bir ses düzeni, pikap ve projektör haricinde saat ve puan derecelerini gösteren donanım bulunmalıdır.



Kullanılan Malzemeler



Artistik buz pateni, kromajlı özgü çelikten parlak bıçaklı patenlerle yapılır. Patenlerin ucunda buza takılması amacıyla tırtıklar mevcuttur. Bu tırtıklar, durma, dönme ve zıplama hareketlerinde kullanılır. Paten bıçağı 3-4 mm genişliğinde ve içbükey şekilde oluklu olarak üretilir. Bıçak yüzeyinin oluklu olması yardımıyla bıçağın buzla teması oluğun iki kenarıyla aniden yapılır; böylelikle patenin buza düz bir yüzeyle değildir, oluğun iki kenarıyla değmesi sağlanarak denge sağlamak kolaylaşır. Hareketlerin büyük bölümü oluğun iç ya da dış kenarları kullanılarak yapılır. Bıçak kısımı 8-12 vidayla pabuç kısmına monte edilir. Buz haricinde yürürken bıçağın zedelenmemesi için plâstik koruyucular kullanılır.



Paten bıçağının her kısımı birbirlerinden değişik hareketler içindir, mesela ileriye doğru kaymak için paten bıçağının arka kısmı, geriye doğru kaymak için ise ön kısmından yararlanılır. Bıçak önden arkaya doğru kavisli olduğundan yalnızca minik bir kısımı üstünde kayma işlemi gerçekleşir. Artistik paten ayakkabısı sağlam ve iyi deriden yapılmalı, dizler bükülünce ayakkabının bilek kısmında kırışma olmamalıdır. Pabuç ayağa tam uymalı ve bilek bölgesini iyi sarmalıdır. Ustalaşmış patenciler. düzgüsel pabuç numaralarının yarım numara küçüğü olan paten ayakkabılarını tercih ederler. Çoğu zaman kadın yarışçılar ak, erkekler ise siyah renkte paten ayakkabısı kullanılırlar. Buz sahası haricinde bıçağın altına, lâstik ya da yapay maddeden yapılmış koruyucu takılır. Yarışmacıların giysileri, hareket serbestisi sağlayacak şekilde mütevazi ve ağırbaşlı olmalıdır. Bu giysilerin ISU tarafınca onaylanması gerekir.



Kurallar



Yarışmalarda uygulanan kurallar karmaşıktır ve ISU tarafınca belirlenmiştir. ISU’ya üye olan ulusal federasyonlardan seçilen delegeler tarafınca oluşturulan türlü teknik komiteler, belli başlı zamanlarda toplanarak buz pateninin gelişmesini sağlayacak yenilikleri tartışırlar. Ulusal ya da internasyonal yarışmalar ile dünya çapındaki tüm şampiyonalar ISU kurallarına nazaran yapılır. Kuralların mühim bir kısımı, yarışma esnasında sporcuların yapmış olduğu yanlış hareketlere verilen hata puanları ile ilgilidir.



Bir jumptan (atlama) sonrasında buza elle dokunmak ya da düşmek, bir spin (dönme) esnasında ihtiyaç duyulan sayıda dönememek, havaya sıçrandığı süre ihtiyaç duyulan sayıda tur yapamamak hatalı ya da noksan unsurlardır. Hakemler, bu eksiklikleri hata puanı olarak değerlendirmek ve sporcunun tam puanından düşmek zorundadırlar.



ISU’nun kurallarına nazaran düzenlenen yarışmalarda yargıcı sayısı dokuza dek yükselebilir. Yarışmanın puanlamasını meydana getiren yargıcı heyeti 3, 5, 7 benzer biçimde tek sayılardan oluşur. Avrupa, dünya şampiyonaları ya da kış olimpiyatları benzer biçimde mühim yarışmalarda yargıcı heyeti dokuz kişiden oluşur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Artistik Buz Pateni Hakkında Bilgi
Artistik Buz Pateni Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/artistik-buz-pateni-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/artistik-buz-pateni-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content