Aşı Nedir? (Sözlük)

1 . Bazı hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda verilen, o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik. 2 . Bu eriyiğin uyg...

1 . Bazı hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda verilen, o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik.
2 . Bu eriyiğin uygulanması:
"Çiçek aşısı. Kolera aşısı. Tifo aşısı."- .



3 . Bir ağacın dalı ya da gövdesi üstüne, aynı familyanın daha iyi bir türünden alınan dal, göz, tomurcuk vb. parçaları kaynaştırma işi.
4 . Bu yolla eklenen parça.
5 . ödat Aşılı (kimse ya da nebat):
"Sana yeni aşı güllerimi göstereceğim."- A. Gündüz.





  • Lugat 2000 Lügat - Türkçe-İngilizce-Almanca-Fransızca Lügat


  • Lügat Nedir? Lügat Hakkında


  • Aşı nedir?



AŞI, Bir insana ya da hayvana şırınga edildiğinde, hatta ağızdan verildiğinde, elde edilmiş olduğu mikropların yapmış olduğu hastalıklara ve bazı hallerde başka hastalıklara karşı bağışıklık elde eden mikrop kökenli madde (zayıflatılmış ya da öldürülmüş mikroplar, suda eriyebilen maddeler). Bu maddelerin, gerek ihtimaller içinde bir enfeksiyona karşı bağışıklık oluşturmak (önleyici aşı), gerekse mevcud bir enfeksiyona karşı organizmanın savunmasını güçlendirmek amacıyla (aşı tedavisi) canlılara uygulanması.
  • Aşı tedavisi, İyileştirici aşıları tedavi aracı olarak kullanan yöntemlerin tümü (Aşı tedavisi, kimi zaman tedavi edilen hastadan alınıp üretilen mikroplardan meydana getirilen öz aşılarla gerçekleştirilir).
  • Ağızdan aşı, bağırsak enfeksiyonlarına karşı bağışıklık oluşturmak suretiyle ağız yöntemiyle meydana getirilen aşı.
  • Aşı olmak, bir kimse söz mevzusu ise, aşılanmak. (Bir hiç kimseye) aşı vurmak, aşılamak, aşı yapmak. (Bir hiç kimseye) aşı yapmak, onun, bulaşıcı bir hastalığa karşı, bu hastalığın hususi aşısıyla bağışıklık kazanmasını sağlamak, aşılamak.
  • Bir bitkiye aşı yapmak, ona aşılama işlemi uygulamak, aşılamak: Bir ağaca aşı yapmak.
  • Aşı çakısı, aşı yapmak için kullanılan ufak bıçak.
  • Bir eş polimerin ana zincirine bağlı yanal zincir.
  • Başlıbaşına yeni bir nebat elde etmek için, bir bitkinin bir parçası (tomurcuk ya da göz, sürgün parçası ya da kalem) ile başka bir bitkinin bir parçasını (beden, dal ya da kök) birleştirerek meydana gelen nebat çoğaltma yöntemi.

Kaynak: Büyük Larousse







attachmentphp?attachmentid49361ampd


Aşı

Organizmada belli bazı hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için kana verilen, o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik ve bu eriyiğin uygulanması.


Bu eriyik, hastalık yapma gücü yok edilmiş bir mikrop maddesinden oluşur. İnsanların kullandığı ilk aşı, çiçek aşısıdır. Bu aşıyı Çinliler çok eski dönemlerde kullanırlardı. O dönemlerde aşı, çiçekli hastanın akıntısından yapılırdı. İrin, dışarda bekletilerek içindeki mikrobun hastalık yapma gücü azaltılırdı. Kullanılması pek güvenli değildi. 1796'da İngiltere'de Berkeley'de doktorluk meydana getiren Jenner, çiçek hastası sığırların akıntısının aşılandığı insanlarda, çiçek hastalığına karşı bağışıklık elde edileceğini kanıtladı.

Aşı, herhangi bir mikrobun salgıladığı ve vücutta o mikroba karşı bağışıklık doğurabilecek antikorların yapımına neden olan antijenlerin çok bulunmuş olduğu bir maddedir.

DEVAMI





  • Lugat 2000 Lügat - Türkçe-İngilizce-Almanca-Fransızca Lügat


  • Lügat Nedir? Lügat Hakkında


  • Aşı nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Aşı Nedir? (Sözlük)
Aşı Nedir? (Sözlük)
https://www.msxlabs.org/forum/attachment.php?attachmentid=49361d=
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/as-nedir-sozluk.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/as-nedir-sozluk.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content