At Irkları Hakkında Bilgi

At ırkları nedir? At ırklarının, cinslerinin adları, yetiştirildikleri bölgeler, özellikleri, Türkiye’deki at ırkları hakkında bilgi. At Ir...

At ırkları nedir? At ırklarının, cinslerinin adları, yetiştirildikleri bölgeler, özellikleri, Türkiye’deki at ırkları hakkında bilgi.



At Irkları



Atın ilk cinsleri Orta Asya iklim ve şartlarına oldukça iyi uyan Prezewalski atı ile Tarpan atıydı. Prezewalski atı bugün hâlâ Moğollar içinde yetiştirilir. Eldeki kaynaklardan atın ilk kez Orta Asya’da M. Ö. 3000 yıllarında evcilleştirildiği anlaşılmaktadır. Fakat bir takım kaynaklar M. Ö. 3000 yıllarından bir süre önce de Ön Asya’da evcil atların bulunduğunu belirtmektedir. Yalnız, atın Ön Asya’ya gene Orta Asya’dan göçlerle gelmiş olduğu anlaşılmaktadır. İnsanlar türlü doğa şartları altında yetişen değişik at ırklarından kendilerine uygun gelenini ıslah etmek amacıyla yüzyıllardan bu yana yapay yetiştirme; yolu ile yeni yeni at ırkları meydana getirmişlerdir. Genel olarak atlar Sıcak Kanlı (Şark atları) ve Soğuk Kanlı (Garp atları) diye iki büyük kısma ayrılır.



1 — Sıcak Kanlı Atlar: Genel olarak binek için elverişli, diri, sinirli yaradılışlı hayvanlardır. Kemikleri ince, gövdeleri narindir, yükseklikleri uzunluklarına eşittir. Bu tür atlar Suriye, Arabistan, Türkiye, İran, Türkistan’da ve Şimal Afrika memleketlerinde yetişir. Başlıca türleri şunlardır:



Arap atı. — Şark atlarının en önemlisidir. Orta Asya ve Anadolu’dan Arabistan’a geçmiş Türk atlarından üremiştir. Anavatanı Suriye ve Arabistan olmasına karşın, uygun ıklım şartları altında başka yerlerde de yetiştirilebilir. İyi bir Arap atında vücut yapı-lışındaki. tenasüp derhal göze çarpar. Kafa minik, bakışlar hareketli ve diri, boyun yüksek, kulaklar, sivri ve ufaktır. Sırt ve bel kısa, sağlam, sağrı uzun, kuyruk tutuşu yüksektir. Genel olarak vücut çizgileri yuvarlaktır. Teni ince, tüyleri, yelesi yumuşak ve parlaktır. Cidagu (sırtın en yüksek noktası) yükseklikleri averaj olarak 130-150 sm. içinde değişiyor. Çok dayanıklı bir hayvan olan Arap atı 24-48 saat su içmeden yol gidebilir. Arabistan’da bugün Arap atları tip bakımından büyük bir karışıklığa uğramıştır. Bir sürü soyları vardır. Bunların en tanınmışları Seklâvi-i Cedran, Umm-i Urkû’b, Essüveymet-üs sabbah, Küheylet-ül âcuz, Ubeyyet üş-şerrak soylarıdır. Memleketimizde -Çifteler, Sultansuyu, Çukurova, Karacabey haraları ile/hususi haralarda, yarışlar ve at neslini ıslah için, geniş çapta safkan Arap atı yetiştirilmektedir.



İngiliz atı. —Yapay olarak binek ve koşu için yetiştirilmiş bir at ırkıdır. XVII. yüzyılda meydana gelmişse de tipik şeklini XVIII. yüzyılda almıştır. İngiliz atında kafa kuru ve soylu, gözler büyük.ve diri, sırt ve bel kısa, geniş, bacaklar kuru ve kuvvetlidir. Cidagunun yerden yüksekliği 165-170 santimetre. arasındadır. Duruşu, adım atması, koşuşu ve her şeyiyle koşmak için yaratıldığını belirgin eder. Şimdiye kadar denenen atlar içinde hız ve atlama bakımından en iyi verim İngiliz atlarından alınmıştır. Dünyanın her yerinde at yarışları İngiliz atları içinde düzenlenir. Bununla birlikte İngiliz atları, bir sürü memleketlerde diğeri at ırklarını ıslah etmede kullanılır. Memleketimizde at yarışlarında koşturulmak suretiyle haralarda iyi tür safkan İngiliz atı yetiştirilmektedir.



2 — Soğuk Kanlı Atlar: Genel olarak iri ve kalınca gövdeli ağır hayvanlardır. Çoklukla tarımda, yük çekmek benzer biçimde ağır işlerde kullanılır. Belçika’da Flaman, Brabant, Ardênne benzer biçimde tiplêri, Fransa’da Percheron, Boulonnais ve Bretagne, İngiltere’de Shire, Clydestale ve Suffolk benzer biçimde soyları en tanınmışlarıdır. Her memleket kendi atlarını ıslah ederek gereksinimlerine en elverişli cinsleri elde etmeye iş yapmaktadır.



Yarımkanlı At Irkları



Türlü tür atların aralarında çiftleştirilmelerinden elde edilmiş yarım kan at ırkları da vardır. Soylu binek atından ağır otomobil atlarına kadar bir sürü türleri mevcuttur. En mühimleri Almanya’da Şark Prusya, Hannover, Holstein, Oldenburg ve Şark Frisya, İngiltere’de Hackney, Clevend Brown ve Yorkshire atlarıdır. Bir zamanlar İngilizler’in Norfolk, Hollandalılar’ın Harttraber tırısçı ırkları yerine şimdi ABD’da tırıs yarışları için Amerikan tırısçısı ismi verilen bir ırk, Rusların tırısçı Orlov ırkı geçmiştir.



Türkiye’de At Irkları



Cumhuriyet devrinde Türkiye’de at yetiştiriciliğine büyük ehemmiyet verilmiş, yurttaki at sayısı kısa bir zamanda % 65 artmıştır. Bugün memleketimizde 1.250.000 den fazla at vardır. Fakat bu, komşularımızla Ölçülünce oldukça az kalır.



Türkiye, tarihinin ve coğrafya durumunun sonucu olarak, Anadolu’dan gelip geçen ya da oraya yerleşen toplulukların atlarının karıştığı bir yerdir. Yalnız, çok karışmış Anadolu atları arasından, özellikleriyle kendini belirgin eden bir yerli ırk ‘vardır. Bu ırktan olan atların averaj yüksekliği 1,34 m. kadardır. Bu yerli tipten başka Çukurova ve Arap tesirinde kalmış atlarla, Uzun-yayla (Sivas’ın güneyi) tipleri, Kars’ta Malakan, Samsun ve Çarşamba’da Canik, Urfa civarında Arap, bir takım yerlerde de Midilli benzer biçimde tipler göze çarpar. Uzunyayla’daki atlar 1873-74 yıllarında Kafkasya’dan gelen göçmenlerin beraberlerinde getirdikleri Çerkez atlarının tesiri altında kalmışlardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: At Irkları Hakkında Bilgi
At Irkları Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/at-irklar-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/at-irklar-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content