Savunma Mekanizmaları Hakkında Bilgi

Savunma mekanizmaları nelerdir? Savunma mekanizmalarının özellikleri, nedenleri ve örneklerle anlatımı, hakkında bilgi. Savunma Mekanizmala...

Savunma mekanizmaları nelerdir? Savunma mekanizmalarının özellikleri, nedenleri ve örneklerle anlatımı, hakkında bilgi.



Savunma Mekanizmaları



Bireyin kaygı, çatışma ve engellemelerle karşılaştığında yaşadığı gerginliği hafifletmek üzere kendiliğinden ortaya çıkan psikolojik tepkilerdir.



Çatışma ve engellenmeler bireyde gerginlik yaratır. Savunma mekanizmaları gerçek bir doyum sağlamasa bile bu gerginliği hafifletir. Böylece beden ve ruh sağlığını koruyucu etki yapar. Her insan tarafından kullanılır. Ancak çok sık kullanılırsa, bireyin gerçeklikten uzaklaşmasına ve davranış bozukluğu yaşamasına neden olabilir.



Başlıca savunma mekanizmaları şunlardır:



Yüceltme: ilkel nitelikteki eğilimlerden, isteklerden doğan çatışma ve kaygıların toplumsal bir nitelik kazanması, yararlı etkinliklere dönüşmesidir.



Ödünleme: Bir alanda başarısızlığa uğrayan, kabul görmeyen bireyin, bir başka alana yönelip o alanda aşırı çaba göstererek kendini kabul ettirmesidir.



Mantığa Bürüme (Bahane Bulma): Başarısızlık ya da kusurları, gerçek nedenin dışında akla uygun gerekçelerle açıklamadır.



Bastırma: Rahatsız edici dürtü, anı ve olayların bilinçaltına itilmesidir.



Yön (Yer) Değiştirme: Öfkeyi başka bir kişi ya da nesneden çıkarmadır.



Yansıtma: Yansıtma mekanizması iki şekilde kullanılır:



a) Bireyin kendi eksikliğinin, yetersizliğinin, başarısızlığının sorumluluğunu başkalarında görmesidir.



b) Bireyin kendine yakıştıramadığı bir özelliğini ya da suçluluk duygusu uyandıracak düşünce ve isteklerini başkalarına yüklemesidir.



Özdeşim Kurma: Kişinin başkasında var olan özelliklerin kendisinde de olduğunu düşünmesi, o kişiyi taklit ederek davranışlarını ona göre düzenlemesidir.



Yadsıma (İnkâr): Bireyin baş edemeyeceği ve kendisinde büyük çöküntülere yol açabilecek bir gerçeği yok saymasıdır.



Gerileme (İlkele Dönme): Bireyin bulunduğu ortamda kabul görememesi halinde ilkel veya çocuksu nitelikte davranışlar göstermesidir.



Hayal Kurma: Gerçek yaşamda doyuma ulaşamayan ihtiyaç ve güdülerin hayal dünyasında gerçekleştirilmesidir.



Karşıt Tepki Geliştirme: Kişinin kendi içindeki bazı dürtü ve eğilimlerin tam karşıtını göstermesidir.



Pollyanna Davranışı: Her olumsuz durum ya da olayda olumlu bir yön bulma çabasıdır.



Entelektüelleştirme: Sorunu entelektüel düzeyde ele alarak insansı duygu ve düşüncelerin dışına çıkarmaktır.



Bu temel savunma mekanizmaları dışında, bazı psikologların savunma mekanizmaları arasında saymak eğiliminde olduğu bazı tepkiler de vardır:



Saplantı: Kimi insanların yanlış eğitim uygulamaları nedeniyle, çocukluk yaşantısının bir dönemine bağlı kalmasına saplantı denir. Saplantı, çocuklukta güdülerin doyumuna bağlıdır. Saplantısı olan kimseler, kendileri büyüdükleri halde, davranışları çocuksu kalmış bireyleri oluştururlar. Örneğin Freud’a göre oral dönemde saplantı oburluğa, sigara tiryakiliğine yol açar.



Özleştirme (İçselleştirme): Başkalarının duygu ve düşüncelerini kendine mal etmedir. Örneğin, hastalıktan söz edince, kendini hasta zannetmek, özleştirmedir.



Yalıtma: Davranışların ve sözlerin, duygusal unsurlardan soyutlanarak kuru ve mantıklı bir biçimde ifade edilmesidir. Yalıtma yapan insanlar, duygusallıktan kaçınan ya da var olan duygularını ifade etmekte zorlanan insanlardır.



Şakaya vurma: Bireyin çevreden beklediği eleştirileri ya da kendi kusurlarını herkesten önce şakaya vurarak ortaya koymasıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Savunma Mekanizmaları Hakkında Bilgi
Savunma Mekanizmaları Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/savunma-mekanizmalar-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/savunma-mekanizmalar-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content