Atatürk’ün Dine Verdiği Önem ve Dine Bakış Açısı

Mustafa kemal atatürk’ün dine verdiği ehemmiyet nedir? Mustafa kemal atatürk’ün dine perspektif, din ile ilgili görüşleri hakkında yazı. AT...

Mustafa kemal atatürk’ün dine verdiği ehemmiyet nedir? Mustafa kemal atatürk’ün dine perspektif, din ile ilgili görüşleri hakkında yazı.



ATATÜRK’E GÖRE DİN VAZGEÇİLMEZ BİR KURUMDUR



Mustafa kemal atatürk, dinin önemini en iyi anlayanlardan biriydi. O, bireylerin ve toplumların refah ve refahında inancın payının büyük bulunduğunu kavramış liderdi.



► Mustafa kemal atatürk, bu mealde dinsiz milletlerin devamına imkân olmadığını söylemiştir. Bu mevzu ile ilgili şu şekilde demiştir: “Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur.” “Din vardır ve lüzumludur.”



► Mustafa kemal atatürk milletimiz için dinin bununla birlikte mühim bulunduğunu insanların vicdanında yer ettiğini söylemiştir. Bu konudaki düşüncesini şu şekilde dile getirmiştir: “Milletimiz dil ve din şeklinde iki fazilete haizdir. Bu faziletleri hiçbir kuvvet, milletimizin kalp ve vicdanından çekip alamamıştır ve alamaz…”



► Mustafa kemal atatürk, dinin çağdaşlaşmaya ve kalkınmaya engel teşkil etmediğini savunmuştur. Bu mevzu ile ilgili şu şekilde demiştir: “Türk milleti daha dindar olmalıdır şu demek oluyor ki tüm sadeliğiyle dindar olmalıdır demek isterim. Bizzat hakikate iyi mi inanıyorsam buna da öyleki inanıyorum…”



“Temeli çok sağlam bir dinimiz var. Malzemesi iyi fakat yapı, yüzyıllardır hissedilmemiş. Aksine pek çok yabancı öğe (yorumlar, boş inançlar) binayı daha çok hırpalamış. Bugün bu binaya dokunulamaz, bu yapı onarım de edilemez. Fakat zaman içinde çatlaklar derinleşecek ve sağlam temeller üstünde yeni bir yapı oluşturmak lüzumu doğacaktır.”



► Mustafa kemal atatürk, dinin şahsi ve siyasal emellere alet edilmemesi gerektiğine inanmıştı. Dinin siyasal emellere alet edilemeyecek kadar yüksek bir kıymet içerdiğini düşünüyordu: “…Din ve mezhep hiçbir süre siyaset aracı olarak kullanılamaz.”



ATATÜRK DİNİN YOZLAŞTIRILMASINA KARŞIDIR



► Mustafa kemal atatürk, taassuba karşı çıkarak onun yok edilmesi icap ettiğini söylemiştir. Taassubun toplumsal barışı, hoşgörüyü ve huzuru yok edeceğini düşünüyordu. Bunun da eğitimle aşılması icap ettiğini dile getirmişti.



“Taassupluk o kimsede vardır ki vatandaşının ya da herhangi bir insanoğlunun vicdani inanışlarına karşı hiçbir kin duymaz, aksine saygı gösterir…”



Mustafa kemal atatürk, İslam dininin doğru öğrenilip anlaşılmasına ehemmiyet vermiştir. Bu yüzden,



► Din hizmetlerinin doğru ve sıhhatli bir biçimde yürütülmesi için Diyanet İşleri Başkanlığını kurmuştur. Kur’an-ı Kerim’in Türkçe meal ve tefsir oluşumlarına yardım vermiştir.



Halkın anlaması için hutbelerin Türkçe okunmasını elde etmiştir.



Kur’an’dan sonrasında ikinci ana kaynak olan hadis kitaplarının Türkçeye çevrilmesine katkı vermiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Atatürk’ün Dine Verdiği Önem ve Dine Bakış Açısı
Atatürk’ün Dine Verdiği Önem ve Dine Bakış Açısı
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ataturkun-dine-verdigi-onem-ve-dine.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ataturkun-dine-verdigi-onem-ve-dine.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content