Atatürk’ün Kadına Verdiği Önem

Mustafa Kemal Atatürk hanımefendilere niçin ve iyi mi ehemmiyet vermiştir? Mustafa Kemal Atatürk’ün hanımefendilere verdiği ehemmiyet ve hak...

Mustafa Kemal Atatürk hanımefendilere niçin ve iyi mi ehemmiyet vermiştir? Mustafa Kemal Atatürk’ün hanımefendilere verdiği ehemmiyet ve haklar hakkında bilgi.



Mustafa Kemal Atatürk’ün Hanıma Verdiği Ehemmiyet



Mustafa Kemal Atatürk “Dünyada hiçbir milletin hanımı, ben Anadolu hanımından daha çok çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu hanımı kadar emek verdim diyemez.” demiştir.



Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözünden anlaşılacağı suretiyle kendisi Anadolu hanımına çok güvenmiştir. Türk ulusunun geçmişte elde etmiş olduğu büyük başarıyı Türk hanımına ve fedakâr mücadelesine dayandırmış ve bu düşüncesini her fırsatta dile getirmiştir.



Mustafa Kemal Atatürk; iyi mi Türk erkekleri işgallerin süngülerine karşı göğsünü siper ettiyse, bu mücadelenin tüm yaşam kaynağının bayanlar tarafınca sağlandığını bilmektedir. Tarlanın sürülmesinde, aile ocağının tüttürülmesinde yer almışlar harp esnasında, ulusun kurtuluşu için, kış, yağmur, balçık demeyip cephaneyi cepheye ulaştırmışlardır. Bu mücadeleleri Mustafa Kemal Atatürk tarafınca da her fırsatta dile getirilmiştir.



♦ Mustafa Kemal Atatürk, toplumların kalkınmasını bir tek adamların geliştirilmesine dayandırmamış, bayanların da geliştirilmesine büyük ehemmiyet vermiştir. Bunu sağlamak için olanakların ve lüzumlu şartların oluşturulmasını elde etmiştir.



♦ Mustafa Kemal Atatürk Türk hanımının daima erkeklere eşit olarak toplumsal yaşamda yerini almalarını istemiş bu düşüncesini “Hanımefendiler cemiyet hayatında erkeklerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekleyicisi olacaklardır.” sözleriyle ifade etmiştir.



♦ Günümüzde bir çok hanım eskiden adamların yapmış olduğu işleri yapmaktadır. Bugün taksi şoförlüğünden, tornacılığa kadar değişik meslek yelpazelerinde bayanları görmekteyiz. 2002 senesinde Uygar Kanun’da meydana getirilen değişiklikle Türk hanımına; evlendiğinde kendi soyadını kullanabilme, boşanma durumunda ise malların eşit paylaşımı şeklinde haklar verilerek haklarının kapsamları genişletilmiştir.



> Bugün devletimizde Türk hanımının hak etmiş olduğu yeri alması için çeşitli resmi ve sivil-toplum kuruluşları yer almıştır. Bu kuruluşlar içinde;



> Hanım Dayanışma Vakfı



> Türk Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı



> Hanım ve Aileden Görevli Devlet Bakanlığı sıralanabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Atatürk’ün Kadına Verdiği Önem
Atatürk’ün Kadına Verdiği Önem
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ataturkun-kadna-verdigi-onem.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ataturkun-kadna-verdigi-onem.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content