Atletizm Salon Yarışları Hakkında Bilgi

Atletizmde salon yarışları nedir? Atletizmde koşular, atlamalar, atmalar ve çoklu yarışlar hakkında bilgi. Atletizm Salon Yarışları Kapalı...

Atletizmde salon yarışları nedir? Atletizmde koşular, atlamalar, atmalar ve çoklu yarışlar hakkında bilgi.



Atletizm Salon Yarışları



Kapalı alan atletizm yarışmaları için salonun tamamen kapalı ve üstü örtülü olmalıdır. Bununla birlikte aydınlatma, ısı ve havalandırma şeklinde başka koşulların da sağlanması gerekir. Salonda bir oval pist, sprint ve engelli koşular için düz bir pist bulunmaktadır. Atlama yarışmaları için koşu ve düşme alanı, gülle atma için çember ve düşme sektörü vardır.



Düz pist minimum 6, en fazla 8 kulvara haizdir. Her kulvar sağ taraftaki kulvar çizgisi (5 santimetre) dâhil olmak suretiyle minimum 1.22 m, ve en fazla 1.25 m enindedir. Bu pistin start çizgisinin arkasında minimum 3 m’lik, bitiş çizgisinden sonrasında minimum 10 m’lik engelsiz açıklık vardır. Oval pisttin uzunluğu minimum 200 m’dir. Paralel iki düzlükten ve hafifçe eğilimli olabilecek eşit yarıçaplı iki dönemeçten oluşur. Oval pistte minimum 4, en fazla 6 kulvar vardır. Kulvarların genişliği sağ taraftaki kulvar çizgisi (5 santimetre) dâhil olmak suretiyle minimum 0.90 m, fazla 1.10 m’dir. Eğer dönemeçler eğimli ise en fazla 18 derecelik bir açıya haizdir. 200 m’lik pistte dönemeçlerin yarıçapının minimum 11 m, en fazla 21 m olması gerekir. Salon yarışmaları koşular, atlamalar, atmalar ve çoklu yarışmalardan oluşur.



A) Koşular: Düz pistte tamamı kulvarlı koşulan 50 m, 60 m, 50 m engelli ve 60 m engelli yarışmaları koşulur. Oval pistte ise 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 3000 m, 4×100 m ve 4×400 m yarışmaları koşulur. 200 m’den 800 m’ye (dâhil) kadar olan yarışmalarda kademeli start çizgisi bulunmaktadır (4x200m ve 4×400 m dâhil). 200 m koşusunun tamamı kulvarlıdır. 400 m ise ilk iki dönemeci kulvarlı koşulduktan sonrasında işaretlenen geçiş çizgisinden itibaren birinci kulvara geçiş yapılır. 800 m’de ise yalnız ilk viraj kulvarlı koşulur. Bayrak yarışmalarında 4×200 m’de birinci ayak ve ikinci ayağın ilk dönemeci kulvarlıdır (ikinci sıradaki atlet ilk dönemeci kulvarlı koştuktan sonrasında kulvarını belirtilen işaretten itibaren terk ederek birinci kulvara geçiş yapabilecektir). 4×400 m yarışında ise 400 m’de olduğu şeklinde yalnız ilk viraj kulvarlı koşulur.



B. Atlamalar: Dikey atlananlar yüksek atlama ve sırıkla yüksek atlama yarışmalarıdır. Açık hava yarışmalarındaki kurallar geçerlidir. Sıçrama alanı dışındaki koşu yolu aynı seviyede olmalıdır. Son 5 m’lik koşunun düz koşu yolunda olması şartı ile atlet koşusuna oval pisttin eğimli kısmından başlayabilir. Aynı şekilde sırıkla yüksek atlama yarışmaları da hızlanmanın son 40 m’si düz pistte koşulacak şekilde plânlanır. Yatayda ise uzun atlama ve üç adım atlama yarışmaları yapılır. Son 40 m’si düz pistte olması şartıyla atlet koşusuna oval pistten başlayabilir. Uzun atlamada sıçrama tahtası düşme alanının yakın ucundan minimum 3 m mesafededir. Düşme alanı (havuz) minimum 2.75 m genişliğe, 7 m uzunluğa ve 30 santimetre derinliğe haizdir.



C. Atmalar: Gülle atma yarışmasıdır. Salonda atılan gülle düşme alanının tipine nazaran katı metalden ya da uygun şekilde doldurulmuş metal muhafazalı ya da seçenek olarak yumuşak plâstik ya da lâstik muhafazalı olabilir. Gülle ağırlığı, atış açısı ve çemberin özellikleri açık havadaki ile aynıdır. Düşme alanı güllenin dış özelliğine nazaran değişkenlik izah edebilir. Zemin sıçramayı en üye indirebilecek özelliğe haiz olmalıdır.



D. Çoklu Yarışmalar: Açık havada meydana getirilen çoklu yarışma kurallarına nazaran erkeklerde pentatlon (beşli) ve heptatlon (yedili), bayanlarda ise pentatlon (beşli) yarışmalarından oluşur. Erkekler pentatlon bigün içinde sırasıyla 60 m engelli, uzun atlama, gülle atma, yüksek atlama ve 1000 m yarışmalarından oluşur. Erkekler heptatlon ise iki gün içinde sırasıyla: Birinci gün; 60 m, uzun atlama, gülle atma, yüksek atlama, İkinci gün; 60 m engelli, sırıkla yüksek atlama ve 100 m yarışmalarından oluşur. Bayanlar pentatlon bigün içinde meydana getirilen yarışmalardır ve sırasıyla 60 m engelli, yüksek atlama, gülle atma, uzun atlama ve 800 m yarışmalarından oluşur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Atletizm Salon Yarışları Hakkında Bilgi
Atletizm Salon Yarışları Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/atletizm-salon-yarslar-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/atletizm-salon-yarslar-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content