Barter Nedir?

Barter Nedir? Barter, bir firmanın satın almış olduğu mal ve hizmetin bedelini kendi ürettiği mal ya da hizmetle geri ödemesidir. ...

Barter Nedir?





Barter, bir firmanın satın almış olduğu mal ve hizmetin bedelini kendi ürettiği mal ya da hizmetle geri ödemesidir. Para olmaksızın meydana getirilen, haiz olunan mal ve hizmete karşılık, gereksinim duyulan mal ve hizmetin satın alınması işlemidir. Bu sistemde de para kullanılmaktadır. Fakat başka ticari işlemlerden değişik bir işlevi vardır. Zira, burada para bir kıymet gizleme aracı olarak değildir store of value), bir muhasebe birimi (unit of account) olarak kullanılmaktadır.

Barter sistemi uygulamada, bir taraftan mal ve hizmetlerin satılmasında bir pazarlama ve satış tekniği olarak kullanılmakta, bir taraftan da bir finans tekniği olarak finansman ihtiyacında faydalanılmaktadır. Takas, barter uygulamasının daha saf ve ilkel bir şeklidir.

Takas işlemi, iki şahıs içinde meydana getirilen ve aynı değerdeki malların değiş-tokuş edilmesi olarak tanımlanabilir. Açıktır ki, bu işlemin gerçekleşebilmesi, her iki tarafın bu ürünlere gereksinim duymasına ve mal ya da hizmetlerin değerlerinin birbirine eş değerde olması şartlarına bağlıdır.

Barter sisteminde ise, aniden fazla şirket ve aniden fazla hizmet ve mal bulunmakta ve bu tür durumlar bire bir değildir, barter sistemi içinde faaliyette bulunmaktadırlar.


BARTER SİSTEMİNİN AVANTAJLARI

Nakitsiz Finansman

Barter sisteminden mal ya da hizmet satın alan üye nakit ödememekte, bu sebeple firmaların ihtiyaçlarının karşılanmasında nakit akım dengesi negatif etkilenmemektedir. Bilhassa finansman imkanlarının daraldığı ve finansman maliyetlerinin yükseldiği dönemlerde sistem tercih edilmektedir.

Barter kredileri, daha evvel nakit olarak meydana getirilen harcamalarla ilgili maliyet kalemlerinde kullanılabilmekte ve sağlanan nakit pozitif yanları firmanın cari harcamalarında kullanılarak finansman maliyetleri düşürülebilmektedir.

Mal ve Hizmet Alımlarında Faiz Kadar Tutum

Uygulamada belirgin bir satın alım limiti kullanan barter üyeleri, nakit para kullanmadıklarından faizsiz tecim yapmaktadırlar.

Nakit para kullanılmaması sebebiyle faiz yükünün ortadan kalkması kar oranlarını artırmaktadır. Bilhassa doyum noktasında olan sektörlerde daha çok mal üretilip satılması güç olduğundan firmalar karlılıklarını maliyetlerini düşürmek suretiyle çoğaltmak istemektedirler. Fakat, satın almada daha ucuz mal ve daha ucuz işçiliğin kaliteyi düşürebileceği endişesiyle firmalar çoğu zaman satın almada para ile oynanabilecek sistemleri,metotları tercih etmektedirler. Leasing, factoring şeklinde finansman teknikleri bu zorlamanın sonucunda uzun süredir kullanılmaktadır. Barter sistemi para kullanılmaksızın işlediğinden firmalara faiz kadar bir maliyet düşüşü temin edebilmektedir.

Ek Pazarlama ve Ciro İmkanı

Barter organizasyonlarına üye olan firmalar Web bu sebeple bir pazarlama ve bilgi haberleşme-iletişim ağına dahil olmaktadırlar. Barter sistemine gerek iç, gerekse dış pazarlardan gelen talepler, mal ve hizmet arz eden üyelere yeni pazar imkanları yaratabilmektedir.

Sistemin işleyişi gereği sistemden mal ve hizmet alındığında, buna karşılık gösterilen mal ve hizmetlerin barter sisteminde satılması kolaylaşmaktadır. Açıktır ki, sistem üye sayısını artırdıkça bu olanak artacaktır.

Firmanın atıl kapasite problemi var ise yukarıdaki tesir daha da artacaktır. Zira, barter sisteminde şirket, hangi ürünlerini hangi oranda sisteme sunacağına kendi karar vermekte, istediğinde arz yapısını değiştirebilmektedir. Bundan dolayı, sisteme ilk olarak stoklar ve atıl kapasite arz edilebilmektedir.

Diğer yandan, yukarıdaki süreç sistemde yeni alan kişi potansiyeli yaratmakta ve ilave müşteriye bağlı ciro ve kar artışına niçin olabilmektedir. Sistemde her arz alımı da birlikte getirdiğinden, bu işletmeler için üretim artışı ve ek istihdamı da uyarabilmektedir.

Alacak Riskinin Ortadan Kalkması, Acele Öğrenim

Barter uygulamasında mal ve hizmet arz eden şirket, satış anlaşması yapılmasından ilkin alıcı firmanın barter hesabını satmaca bedeli kadar bloke ettirebilmekte ve ödemeyi riskten arındırabilmektedir. Aslına bakarsanız genel uygulama uyarınca her işlem öncesi bir satış izni alınması söz mevzusu olmakta, sistem daha evvel de belirtildiği şeklinde bir havuz mantığıyla çalıştırılarak alacaklı korunmaktadır.

Sistemin tercih edilmesinin bir başka sebebi eğitim süresinin kısalmasıdır. Zira, satış meydana getiren şirket, alacağının tahsili için satış yapmış olduğu firmanın sisteme satış yapmasını beklememekte, sisteme arz edilmiş bulunan başka mal ve hizmetlerden ile birlikte alacağını eğitim edebilmektedir.

Reklam İmkanı

Barter organizasyonlarının üye listeleri, sisteme sunulan mal ve hizmetlerle ilgili detaylı bilgiler bu organizasyonların bilgi bankalarında mevcuttur. Bu bilgiler Web ortamında üyelerin kullanımına sunulduğundan üyeler parasız ve hedefine ulaşan bir reklam imkanı yakalamış olmaktadırlar.

Ek İthalat ve İhracat İmkanı

Barter şirketleri, internasyonal pazarlarda da etkenlik göstermekte, sisteme üye olan firmalar dış tecim işlemlerinde ilave imkanlar elde edebilmektedir.

Aslına bakarsak burada mühim olan nokta, barter organizasyonlarının teknoloji yardımıyla süratli bilgi üretmesi ve bu tarz şeyleri süratli bir biçimde iletebiliyor olmasıdır. Bu bilhassa yurt haricinde ilişkileri olan ya da olmasını hedefleyen firmalar için ehemmiyet arz etmektedir. Zira, bilhassa büyük ölçekli firmalar bu bilgilerin önemini kavramış ve bu alana yatırım yapmışlardır. Fakat minik ve orta ölçekli işletmelerin KOBİ'lerin) buna yatırım yapabilecek güçleri bulunmamaktadır. İşte bilhassa bu yapıdaki işletmeler söz mevzusu zorlukları aşma amacıyla barter organizasyonlarına dahil olmaktadırlar.

Vadeli Kredi İmkanı

Barter şirketleri, üyelerine bir tür barter finansman kredisi kullanırmış olmaktadırlar. Bu süre yurt dışı uygulamada 12 ay olup, Türkiye uygulamasında çoğu zaman 9 aylık bir süredir. Barter üyeleri, satın aldıkları mal ve hizmetlerin bedelini 9 aylık bir süre içinde kendi ürettikleri mal ve hizmetle ödemektedirler. Bu süre içinde mal ve hizmet satışı kanalıyla ödeme yapılmazsa sürenin sonunda borç nakit olarak kapatılmaktadır.

Alacak Değerinin Korunması

Barter sisteminde meydana getirilen satışlarda, mal ve hizmet bedeli, birim para (ABD Doları, Alman Markı, ECU) üstünden hesaba alacak olarak geçirildiğinden, kıymet kaybı ortaya çıkmamaktadır.

Tedarik Kolaylığı

Barter sistemi üyelerinin satın alma taleplerini kategorize etmekte, üye firmalar satın alabilmek istedikleri mal ya da hizmeti aramaksızın bulabilmekte, tedarik işini barter şirketinin bilgisayarı ve danışmanları yapmaktadır. Satın alma talepleri barter çalışanları tarafınca araştırılmakta ve seçenek tavsiyeler getirilmektedir. Böylelikle mühim bir vakit tasarrufu sağlanabilmektedir.






  • Barter Sözleşmesi nedir?


  • Barter










barterin lügat anlamı takas anlamına gelir kısaca bir şeyle bir şeyi değişiklik yapmak (takas etmek) denir.

barter fabrikalarda firmalarda vb. yerlerde de kullanılmaktadır. çin,hindistan,endonezya şeklinde ülkelerden ithalat yapılırken barter kullanılmaktadır.bu ürünler iran,ırak,suriye,ürdün,fas cezayir,tanzanya şeklinde ülkelere gönderilmektedir

eğer bu bilgiler işe yaradıysa çok sewinirim...





BARTER


Barter ya da trampa, para kullanmaksızın ürünlerin değişimiyle (takas) meydana getirilen tecim.


Bu sistemde alacak-verecek ilişkisi firmaların kendileri içinde değildir, barter havuzuna doğru olmaktadır. Böylelikle, barter sistemine üye olan bir firmaya meydana getirilen satış işlemi sonucunda alacak gene barter sistemine üye olan bir başka firmadan mal ya da hizmet ile birlikte eğitim edilebilmektedir.


barter
  • değiş tokuş etmek, takas yapmak, trampa etmek.
  • değiş tokuş, takas, trampa





  • Barter Sözleşmesi nedir?


  • Barter


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Barter Nedir?
Barter Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/barter-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/barter-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content