Şžiirin ölçü(vezin), uyak ve dörtlükle ilgisiz bulunduğunu, özgür yazılması icap ettiğini savundular. Bu şekilde şiirin mevzularını genişlet...
Şžiirin ölçü(vezin), uyak ve dörtlükle ilgisiz bulunduğunu, özgür yazılması icap ettiğini savundular. Bu şekilde şiirin mevzularını genişlettiler.
Garipçilere gore; "Hece ölçüsü de, aruz ölçüsü de gereksizdir. Ölçüye bağlanma yaratıcılığı engeller. Kalıp, ölçü, vezin vb bir tek birer araçtır, gaye değildir. Gaye, o araçlarla şiirin kanat kanat yükselişi, şairin özgü ve kalıcı şiiri yakalamasıdır."
Orhan Veli Kanık ölçü ve kafiye ile alakalı görüşleriniz acayip önyazısında şöyleki açıklar;
"Bir şiirde eğer takdir edilmesi lazım gelen bir uyum mevcutsa onu temin eden vezin ve kafiye değildir. O uyum vezin ve kafiyenin haricinde ve vezinle kafiyeye karşın mevcuttur. Fakat onu şiirde şuurlu hale getiren ve anlayışları en kıt insanlara dahi bir ahengin mevcut bulunduğunu haber veren şey vezinle kafiyedir.Bu suretle farkına varılan,kısaca vezin ve kafiye ile temin edilen bu ahenkten zevk duyabilmek, veya da lakırdıyı bu rahat ölçüler içinde söylemeyi maharet sayabilmek,saf dilliklerin herhalde en muhteşemi olmalıdır"
(Acayip,1. bas. S. 6)
YORUMLAR