Bitkilerde Sap Çeşitleri ve Özellikleri

Bitkilerde sap ne işe yarar? Bitkilerdeki sap çeşitleri, özellikleri, görevleri hakkında bilgi. BİTKİLERDE SAP Bitkilerin dallarını, yapra...

Bitkilerde sap ne işe yarar? Bitkilerdeki sap çeşitleri, özellikleri, görevleri hakkında bilgi.



sap-cesitleriBİTKİLERDE SAP



Bitkilerin dallarını, yapraklarını, çiçeklerini taşıyan kısmıdır. Çimlenen bir tohumda kök aşağıya doğru uzarken, sap da yukarıya doğru yükselip toprağı deler, meydana çıkar. Zamanla gelişen sap kuvvetlenir, dış etkilere karşı direnci artar, üzerinde meydana gelen yapraklarla, çiçeklerle, meyve verecek hale gelir.



Olgun bir gövdenin kesiti, genel olarak, silindir biçimindedir. Üzerinde tomurcukların, yaprakların çıktığı hafif şişkince yerlere «düğüm» denir. Sapın en üst noktasındaki tepe tomurcuğu bitkinin en önemli kısımlarındandır, çünkü bitki buradan yeni hücreler meydana getirerek büyür. Bu tomurcuk koparılırsa bitki bir daha büyümez. Bundan dolayı bitkilerin tepesi kat kat yapraklarla korunmuştur. Düğümler sapın alt taraflarında daha seyrek, yukarı taraflarında daha sıktır. Yaprak tomurcukları sivricedir. Her dalın ucunda kendi tepe tomurcuğu bulunur.



Sap Çeşitleri



Saplar yapılışlarına, dallarının durumuna göre üçe ayrılır:



1. — Otsu Saplar: Fasulye, yonca gibi, direnci az, kolayca eğilip bükülebilen bitkilerin sapları bu çeşittir. Bunlara «otsu bitkiler» de denir.



2. — Odunsu Saplar: Ormanlarda yetişen ağaçlar, meyve ağaçları gibi, kısaca «ağaç» dediğimiz bitkilerin sapları bu biçimdir.



3 — Yumru Saplar: İçinde besin maddeleri depo edilmiş saplardır. Patates gibi bitkilerin toprak altında şişmiş gövdeleri bu çeşit saplardandır.



Saplar biçimlerine göre de, beşe ayrılır:

1. — Dik Saplar: Ağaçlar, ayçiçeği, şeker kamışı gibi…

2. — Tırmanıcı Saplar: Duvar sarmaşığı, asma, fasulya gibi.

3. — Toprakaltı Sapları: Patates, yerelması, soğan, lâle… Mor zambak gibilerinin toprakaltında uzayıp gideri saplarına «rizom»; patates, yerelması gibi besin deposu görevi görenlerine «yumru»; soğan, lâle, sarımsak vs. gibi olanlarına da «soğan» denir.

4. — Suiçi Sapları: Nilüfer vs. gibi su içinde yaşayan bitkiler.

5. — Sülük Biçimi Saplar: Asmalar Sülüklerin her biri daldır.



Sap (gövde) bitkinin en önemli kısımlarındandır. Kökte bulunan emici tüyler gövdede yoktur. Üzerini örten kabuk az gelişmiştir, klorofillidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bitkilerde Sap Çeşitleri ve Özellikleri
Bitkilerde Sap Çeşitleri ve Özellikleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/sap-cesitleri.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/bitkilerde-sap-cesitleri-ve-ozellikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/bitkilerde-sap-cesitleri-ve-ozellikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content