Boomerang Etkisi

Tutum değişimi, reklamcılık, propaganda ve benzeri haberleşme-iletişim süreçlerinde özenle dikkat edilen boomerang tesiri ya da nega...

Tutum değişimi, reklamcılık, propaganda ve benzeri haberleşme-iletişim süreçlerinde özenle dikkat edilen boomerang tesiri ya da negatif tesir, bir toplumsal tesir sürecinde, hedefin etkileyen yönünde (pozitif tesir) etkilenmeyip ters yönde bir eğilim geliştirmesini ifade etmektedir. İletişim kendi alanında boomerang tesiri, hedefine ulaşmayan bir mesajın geri dönerek, kaynağına yönelmesi, şu demek oluyor ki vericinin beklemediği sonuçlara yol açması şeklinde tanımlanabilir.


Negatif tesir, etkileyen (haberleşme-iletişim membaı) ile etkilenen (haberleşme-iletişim hedefi) arasındaki ilişki, etkileyenin algılanması ve iletilen mesajın niteliği ile ilgili faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.





Araştırmalara nazaran bu tür şeyler içinde en önemlisi, etkileyenin, etkileme hedefi tarafınca negatif değerlendirilmesidir; burada haberleşme-iletişim membaı olan kişinin sevilmemesi ya da itimat uyandırmaması söz mevzusudur ve bu olgu, haberleşme-iletişim uzmanlarının "insanoğlu her şeye inanabilir, ama herkesten gelene değildir' özdeyişinde ifadesini bulmaktadır.


İkinci olarak hedefin, eylemlerinin sınırlandırılmasına tepki duyması ve direnmesi söz mevzusu olabilir; bu olgu kişinin özgürlüğünün tehdit edilmesinden, kısıtlanmasından duyduğu rahatsızlıkla ilgilidir.


üçüncü olarak tesir kaynağının istemeksizin mesaja karşıt bilgiler iletmesi de negatif etkiye yol açabilir; mesela yapılmaması istenen davranışlar ayrıntılı bir biçimde anlatıldığında, kimi zaman, bunlardan biride haberdar olmayanlar, neler yapabilecekleri mevzusunda uyarılmış olmaktadırlar.


Nihayet istenen şeyin, hedefe ulaşılamayacak, gerçekleştirilemeyecek kadar zor ve uzak görünmesi de negatif etkiye yol açabilir; bunun klasik örneği bir diş macunu reklamında "tüketicilerin günde minimum beş kez bu macunla dişlerini fırçalamalarının gerektiği, ters halde bunun hiçbir şeye yaramayacağı" mesajının verilmesi ve kampanya sonunda, söz mevzusu marka diş macunu satışlarının azalmasıdır.







  • Hall Tesiri


  • Bradley Tesiri (Wilder Tesiri)


  • Boomerang Data Recovery - Silinen Dökümanları Kurtarma Programı


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Boomerang Etkisi
Boomerang Etkisi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/boomerang-etkisi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/boomerang-etkisi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content