Budapeşte’nin Kısaca Tarihi

Macaristan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Orta Avrupa’nın en güzel şehirlerinden kabul edilen Budapeşte’nin zamanı hakkında kısa bilgi. ...

Macaristan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Orta Avrupa’nın en güzel şehirlerinden kabul edilen Budapeşte’nin zamanı hakkında kısa bilgi.



Budapeşte Macaristan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Tuna Nehri’nin karşılıklı iki kıyısını kaplayan Buda ve Peşte şehirlerinden meydana gelmiştir. Nehrin akış doğrultusuna bakılmış olduğu vakit sağda kalan bölüm Buda, soldaki Peşte’dir.



Milattan önceki yıllarda Keltler Tuna’nın sağ kıyısında bir kent kurmuşlardı. M. S. II. yüzyılda burayı işgal eden Romalılar şehre Aquincum ismini verdiler. Budapeşte IV. yüzyıldaki kavimler göçü esnasında, Hunlar, Şark Gotlar, Avarlar ve Macarlar tarafınca işgal edildi (896). Buda, Aquincum’un yerine kuruldu, 1156’da da piskoposluk merkezi oldu. 1241’de ilkin Peşte, sonrasında da Buda Moğollar’ın istilasına uğrayarak yakılıp yıkıldı. XIV. yüzyıldan itibaren Buda’nın önemi gittikçe arttı, kent kalkındı. XV. yüzyıl ise Buda ve Peşte’nin parlak çağıdır.



Türkler’in şehri alması 1526 yılına rastlar. Kanuni Sultan Süleyman Macar ordusunu Mohaç‘ta yok ettikten sonrasında Buda’ya girdi. Kral Janos Szapolya Türkler’in müsaade etmesi üstüne Buda’yı işgal ettiyse de 1527’de rakibi Ferdinand’ın baskısı yüzünden çekilmek mecburiyetinde bırakıldı. 1529’da Kanun Sultan Süleyman burayı tekrardan işgal ederek Janos’a verdi. 1540’ta Janos ölünce Ferdinand Buda’yı tekrardan ele geçirmek sevdasına düştü. Bunun üstüne, Janos’un ufak oğlunun naibi Türkler’den yardım istedi. Türk ordusu 1541’de tekrardan Peşte ve Buda’yı zaptetti, bu tarihten itibaren 1686’ya kadar Budapeşte Türk hakimiyeti altında kaldı.



1872 senesinde Peşte ile Buda’nın bir tek kent olması kabul edildi. Ondan sonrasında, hızla gelişmeye başlamış olan kent 1919’da Romenler, II. Dünya Savaşı’nda da Almanlar ve Ruslar tarafınca işgal edildi. Özellikle 1944’teki savaşlar esnasında büyük hasar gören kent, son büyük felakete 1956’da uğradı. Önceleri üniversitelilerin bir hareketi şeklinde görünen ayaklanma 23 Ekim 1956’da bir ihtilal şeklinde kendini gösterdi. Bu hareket Ruslar tarafınca bastırıldı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Budapeşte’nin Kısaca Tarihi
Budapeşte’nin Kısaca Tarihi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/budapestenin-ksaca-tarihi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/budapestenin-ksaca-tarihi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content