Cam Nedir?

cam isim Farsça cÂ¥m 1 . Soda ya da potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle meydana getirilen sert, saydam ve acele kı...


cam
isim Farsça cÂ¥m

1 . Soda ya da potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle meydana getirilen sert, saydam ve acele kırılır cisim
2 . ödat Tümü ya da bir kısmı bu maddeden yapılmış, sırça:



"Tıraşa başlarken biri büyük, biri ufak iki örtü alırdı, cam dolabından."- N. Cumalı.

3 .
Pencere:"Camın önündeki masaların derhal arkasındaki yere oturup kalıyorum."- S. F. Abasıyanık.

4 .
eskimiş Kadeh, içki.





  • Cam Frog - Cam Frog Video Chat


  • Kristal Cam Nedir?


  • Renkli cam süsü meydana getiren cam atölyelerine iyi mi ulaşabilirim?










Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Câm





Sırça, cam; kadeh. Edebiyatta şarap, bade benzer biçimde sözcüklerle kadeh anlamında kullanılmıştır. Biçimi ve rengi, âşığı sarhoş etmesi bakımından, sevgilinin dudağı, çoğu zaman câma benzetilerek sayısız tamlama yapılmıştır. Ek olarak Cem, Cemşid adlarıyla beraber yaygın olarak geçer. Tasavvufta ise Tanrı âşığının yüreği anlamında kullanılmıştır.









Camın İcadı: Fenikelilerin bir rastlantı sonucunda camı bulmuş olduğu söylenir. Söylenen bu hikayeye bakılırsa; bir grup Fenikeli olan gemiciler kıyıda ateş yakmışlardır. Yaktıkları ateşin tesiri ile eriyen kum , gemicilerin yanında bulunan soda parçaları ile birleşerek camı meydana getirmiştir. Senelerdir malum bu vaka Milattan 2000 yıl öncesinde geçmiş olduğu söylenir. Sadece son araştırmalar Mısırlıların çok daha ilkin cam yapımını bildiklerini ortaya çıkarmıştır. Sadece araştırmalara nazaran Fenikelilerin de camcılığı geliştirdiği söylenmektedir.


MÖ 3000 Cam boncuklar kolyeler

MÖ 1700 Camın yapımına ilişik bir metin(Mezopotamya)

MÖ 1500 Bir kum çekirdeğinin çevresinde kalıplamayla meydana getirilen oyma camdan eşyalar,

MÖ 1 yy Boruyla ağızdan üflemenin keşfi

MS 1 yy Vitrinlerde kullanılan ilk düz camlar

MS 10 yy Vitrayın geliştirilmesi

MS 16 yy Venedik'te camcılığın gelişmesi

MS 17 yy İngiltere'de kurşunlu kristalin keşfi

MS 20 yy Dikey çekmeyle pencere camının üretimi, Şişelerin otomatik üretim


Mısırlılar camı; kum, soda ve kireç karışımının ısıtılması ile yapmışlardır. Bu formülü kabul eden Mısırlılar aradan geçen 1500 yıl sonrasında cam üfleme çubuğunu da buluş etmişlerdir. Bu icadı gerçekleştirene kadar sadece levha halinde camlar yapıyorlardı. Buldukları bu üfleme çubuğu ile şişe benzer biçimde cam eşya yapımına da başlamış oldular.


Romalılar Mısırı işgal ettiklerinde oradaki cam yapımını ve üfleme çubuğunu gördüler. Bu gördükleri icadı öğrenip Roma'ya götürdüler ve Roma'da cam eşya kullanımına başladılar. Bu cam yapımı Roma'dan tüm Avrupaya yayıldı. Bu yayılma sonucunda milattan sonrasında 5. yüzyılda Avrupa vatanlarında cam yapım evleri kuruldu. Sadece meydana getirilen bu yapım evlerine karşın camcılıkta aslolan gelişme onyedinci yüzyılda ve camcılık bir sanayi haline gelmeye başladı.

Camın tanımı:




Cam aşırı soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle,öteki bazı metal oksitlerin çözülmesinden oluşan bir sıvı olup ana maddesi (SİO2) silistir. Camlar erimiş haldeki amorf yapısını koruyarak katılaşan inorganik cisimler olarak tanımlanabilir. üretim esnasında süratli soğuma sebebiyle kristal yapı yerine amorf yapı oluşur. Bu yapı cama sağlamlık ve saydamlık hususi durumunu kazandırır.



cam nedir

Cam (tüm işlemlerden geçmiş, kullanılabilir hale gelmiş)





  • Cam Frog - Cam Frog Video Chat


  • Kristal Cam Nedir?


  • Renkli cam süsü meydana getiren cam atölyelerine iyi mi ulaşabilirim?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cam Nedir?
Cam Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/cam_nedir.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cam-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cam-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content