Çanakkale Kalesi Hakkında Bilgi

Çanakkale şehrinde bulunan ve şehrin simgelerinden biris olan Çanakkale Kalesi ile ilgili bilgilerin mevcut olduğu yazımız. Çanakkale Boğa...

Çanakkale şehrinde bulunan ve şehrin simgelerinden biris olan Çanakkale Kalesi ile ilgili bilgilerin mevcut olduğu yazımız.



Çanakkale Kalesi



Çanakkale Boğazı’nın iki yakasındaki kalelerdir. Bu kalelerin çok eski bir zamanı vardır. İstanbul’da Şark Roma İmparatorluğu kurulduktan sonrasında Çanakkale Boğazı’nın da siyasal ve askeri önemi artmıştı. Bundan dolayı, burasının tahkim edilmesi gerekiyordu. I. İustinianus Çanakkale Boğazı’nın girişindeki kale surlarını tekrardan yaptırdı. Boğazın iki tarafındaki kasabaların etrafı surlarla çevrildi, bununla birlikte Gelibolu surları da onarım ettirildi, Aydos’un karşısına tekrardan bir kale yaptırıldı. Bu kaleler uzun müddet kullanıldı, devamlı savaşlarda yıprandığından bazen onarım ettirildi.



Osmanlılar Çanakkale’den karşıya 1356’da geçtiler. Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa komutasındaki Türk kuvveti Çardak’tan Rumeli yakasındaki Çempe’ye (Çimenlikhisar’a) geçmiş, orada yerleşerek kaleyi de ele geçirdi. Süleyman Paşa o kadarla da kalmadı, Gelibolu’nun karşısında Anadolu kıyısında Çardak’ta da bir kale yaptırdı.



Yıldırım Bayezit zamanında Boğaz muhafızı olan Sarıca Paşa Gelibolu’yu kendine merkez olarak seçmişti. Paşa dış surları yıktırıp iç kaleyi de tahkim ettirdi, limanı da üç kat zincirle kapattı. İstanbul’un kuşatılmasında, Fatih Sultan Mehmet Çanakkale Boğazı’nın gerektiği benzer biçimde kapatılamamasından dolayı Bizanslılar’a yardım geldiğini görünce, burasının kati olarak kapatılması icap ettiğini anlamıştı. Bunun sonucu olarak, fetihten sonrasında Boğaz’ın Rumeli kıyısında Sestos’ta, Anadolu kıyısında da Aydos’ta karşılıklı birer kale yaptırdı. Bunlardan biride Rumeli’dekine «Kilitbahir», (Deniz kilidi), Anadolu yakasındakinin en kuvvetlisine de «Çanakkal’a», «Kal’a-i Sultaniye» ya da «Seddülbahir» (Deniz setti) ismi verildi.



Bunlardan biride Kilitbahir üç kısımdan meydana gelmiştir, Çanakkale Kalesi ise dörtgen biçimindedirler köşesinde bir kule vardır. Kuleleri biribirine bağlayan duvarlar mazgallarla pekiştirilmiştir. Kuleler yarım daire biçimindedir, üzerlerinde toplara mahsus mazgallar vardır. Her iki kalenin içinde de erzak, cephane depoları, askerler için de koğuşlar, daireler vardır. Daha sonraları Anadolu tarafında Hamidiye, Mecidiye, Mesudiye; Rumeli yakasında, Hamidiye, Mecidiye, Namazgah, girişte de Ertuğrul ve Orhaniye tabyaları yaptırılmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çanakkale Kalesi Hakkında Bilgi
Çanakkale Kalesi Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/canakkale-kalesi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/canakkale-kalesi-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/canakkale-kalesi-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content