Cemal Nadir Güler ve Çalışmaları

Ülkemizin yetiştirdiği meşhur karikatüristlerden biri olan Cemal Ender Güler yaşamı ve emekleri hakkında kısa bilgilerin yer almış olduğu ya...

Ülkemizin yetiştirdiği meşhur karikatüristlerden biri olan Cemal Ender Güler yaşamı ve emekleri hakkında kısa bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Cemal Nadir GülerCemal Ender Güler ( 1902-1947), büyük bir Türk karikatüristidir. Bursa’da dünyaya geldi. Babası Bulgaristan göçmenlerinden anası Bursa’nın yerlilerindendi. İki aile de ticaretle uğraşırdı. Öğrenimini Bilecik İdadisi ile Bursa sultanisinde yapmış oldu. Ufak yaşta, kasnakçı ve makinist çıraklığı ile hayata atıldı. Bir süre Bursa’da tabelâcılıkla uğraştı, sonrasında fotoğraf öğretmenliğine başladı. İlk eseri, Sedat Simâvi’nin çıkardığı «Diken» adlı gülmece dergisinde gösterildi.



Cemal Ender Güler, bir ara İstanbul’a geldiyse de tutunamadı, tekrardan Bursa’ya döndü. Bir taraftan da haftalık gülmece gazetesi «Akbaba» ya karikatürlerini yolluyordu. «Akşam» gazetesi onu İstanbul’a çağırdı, geçimini sağlamış oldu. Ondan sonrasında Güler’in «Akşam», «Cumhuriyet» gazetelerinde, «Akbaba», «Karikatür», «Yücel» dergilerinde eserleri gösterildi. Bursa’da, karikatür sergileri açtı. Pek çok karikatüristin yetişmesinde tesiri oldu.



Cemal Ender Güler’in, Nasrettin Hoca şeklinde tip haline getirmiş olduğu Amca Bey aynı adla bir dergi yayınlamasına yol açmıştır. 1924’te, «Resimli Dünya» dergisinde çizdiği Efruz Bey’den itibaren Amca Bey, Akla Kara, Dalkavuk şeklinde karikatür tipleri vardır.



Güler, karikatürlerinde yuvarlak çizgilere fazla yer verir, tamamiyle yerli tipleri canlandırırdı. Dünyaya şöhret salmış ikinci karikatüristimiz odur (ilki Cem’dir). Bir takım eserleri kitap ve albüm halinde toplanmıştır: Akla Kara, Dalkavuk şeklinde. «Akşam» gazetesinin bulunmuş olduğu sokağa onun ismi verilmiştir.



Cemal Ender Güler ve Çalışmalarından Örnekler



Cemal Nadir Güler - Karikatür



• GÜLER



Cemal Ender’i kederli gören bir dostu: «Hayrola, yahu?» diye sordu. «Ne bu çehre? Sen Güler değildir misin?»



Cemal Ender: «Evet ama,» diye yanıt verdi, «Ender Güler’im!»



• CANLI RESİMLER



Pek çok karikatüristler, Cemal Nadirin tesirinde kalır, hattâ bazan, onu harfi harfine öykünmek ederlerdi. Bigün, bir dostu Cemal Ender’e sordu:



— «Yahu, ne diye sanki Micky filimleri şeklinde diri, hareketli resimler yapmıyorsun?»



Cemal Ender ıstırap ıstırap güldü:



— «Sen de asla etrafa bakmıyorsun, biraderi Bizim resimler aslına bakarsan hareket halinde… Önüne gelen yürütüyor!»

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cemal Nadir Güler ve Çalışmaları
Cemal Nadir Güler ve Çalışmaları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/cemal-nadir-guler.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cemal-nadir-guler-ve-calsmalar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cemal-nadir-guler-ve-calsmalar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content