Çince Hakkında Bilgi

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çinlilerin konuşmuş olduğu Çince ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu Çin dili hakkında bil...

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çinlilerin konuşmuş olduğu Çince ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu Çin dili hakkında bilgilendiren yazımız.



ÇinceÇin konuşma dili aslen zannedildiği kadar güç değildir. Fakat, konuşma dilinin de Çince’de ikinci derecede bir yeri vardır. Çin kültüründe birinci yeri daima yazı dili almıştır. Uzak Şark’da gelişen çok büyük Çin medeniyetinin büyüyüp yaşamasını elde eden da yazı dilidir. Konuşma dilinde görülen güçlüklerin sebebi memlekette çok türlü diyeleklerin bulunuşudur.



Çince tek heceli bir dildir. Her hece bir kelimeyi ifade eder. Tüm dilde 800 kadar esas hece vardır. Ekranda görülen pencereden üretilerek bileşik kelimeler ortaya çıkmıştır. Çince’nin bir başka özelliği de kelimelerin değişmez olmasıdır. Şu demek oluyor ki her kelime hiçbir değişikliğe uğramadan hem isim, hem ödat, hem de eylem olarak kullanılabilir.



Çince’nin üçüncü bir özelliği de dilin fonetik bakımdan yoksul olmasıdır. Her kelimenin kendine özgü bir tonu vardır. Şu demek oluyor ki her hece çeşitli şekillerde söyleniş edilebilir; bu da o denli tür kelimenin doğmasına neden olur. Heceye verilen tonların sayısı ise diyeleklere bakılırsa değişiyor. Ton değişikliklerine, bileşik kelimelere karşın konuşma dili yazı dilinin yanında çok yoksul kalır. Üstelik, türlü diyelekler dili büsbütün anlaşılmaz bir hale getirmektedir. Bu bakımdan, bir Çinli düzgüsel olarak kendi konuşmuş olduğu diyelekten başkasını anlamaz. Kanton’lu bir Çinli ile bir Pekin’li konuşarak birbiriyle bir ihtimal anlaşamazlar ama, mektup yazarak anlaşabilirler, çünkü Çin’ in yazı dili her yerde aynıdır. «Mandarin» diyeleği memleketin resmi dilidir.



Çince harflerle değildir, şekillerle yazılır. Her biçim bir harfi değildir, bir kelimeyi ifade eder. Milattan 2.000 yıl öncesine ait yazı örneklerinde görüldüğü benzer biçimde Çin yazısının eski şekilleri de bu günkülerle aynı esasa dayanıyordu. Çin yazısını teşkil eden şekiller, sadeleştirilmiş, şekil verilmiş resimlerdir. Mesela iki bacak insan, ufak kare ağız anlamına gelir.



Çince’nin yazmasını öğrenmek konuşmasını öğrenmekten daha zor olsa gerek. Günlük gazeteleri anlayabilmek için asla eğer olmazsa 2.500 şekli ezbere bilmek gerekir. Ilim adamlarının bilmesi ihtiyaç duyulan biçim sayısı ise 40.000’e kadar yükselir. Uygulama edilen halk eğitim usulünde daha kolay bir yazma şekli kabul edilmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çince Hakkında Bilgi
Çince Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/cince.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cince-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cince-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content