Conta Nedir?

conta isim (co'nta) İtalyanca giunta Geçirmezliği sağlamak için sıkıştırılmış iki yüzey arasına yerleştirilen, çoğu zaman kauç...


conta
isim (co'nta) İtalyanca giunta
Geçirmezliği sağlamak için sıkıştırılmış iki yüzey arasına yerleştirilen, çoğu zaman kauçuk ve kurşundan meydana getirilen ince parça.










100px O rings


Contalar


Contalar sızdırmazlık ve yalıtım sağlamak için kullanılırlar.
Sızdırmazlık elemanları deri (soğuk bölgelerdeki boru hatlarında), mantar (şişe sanayiinde), keçe (boru hatlarında), kurşun (hidrolik sistemlerde ve boru hatlarında), plastik (boru hatlarında, cam sanayiinde ve otomotiv sanayiinde), asbest(buğu boru hattında), kâğıt (boru hatlarında), yapı izolasyonunda ve boru hatlarında ve kimyasal maddelerden (boru hatlarında ve metal yüzeylerde) üretilerek birçok alanda kullanılırlar.




Günümüzde gelişen teknoloji ile üretilen araç-gereç kalitesi artması sebebi ile deri kullanımı çok azalmıştır, kurşunun iyi bir sızdırmazlık elemanı olmasına karşın maliyetinin fazlalığı sebebi ile boru hatlarında kullanılırlığı çok azdır. Günümüzde aspestin zararları bilinmiş olduğu için şu an tercih edilen bir sızdırmazlık elemanı değildir.

Contalar bağlandığı yerdeki akışkanın ısı ve basıncına gore seçilir. Conta çeşitleri:
  • Klingerit (contalık levha)
  • Spiral wound (spiral sarımlı)
  • Steel clad asbestos (çelik kaplı klingerit)
  • Ring - joint (halka şeklinde conta)
Genel olarak tazyik ve sıcaklığın devasa yükseklikte olduğu yerlerde ring - joint (halka şeklinde conta) kullanılır. Ringliden sonrasında en iyi spiral wound (spiral sarımlı) contalardır.










Birçok alanda kullanılan fakat göremediğimiz bu elemanlar aslında sanayide yok yok hayatımızın her alanında kolaylık sunan makinalarda, otomobillerde, ev gereçlerinde vb. yerlerde bilincinde olmadan kullanmaktayız. Örnek olarak, evimizde sabah uyandığımızda ilk lavaboya gideriz işte orada kullandığımız batarya bu sızdırmazlık elemanlar yardımıyla kaplı su akıtmadan durmakta. Bu da conta dediğimiz sızdırmazlık elemanları yardımıyla oluyor. Aynı kategori de çamaşır ve bulaşık makineleri içinde onlarca insan taşıyan otomobiller otobüsler bu tarz şeyleri bu biçim de gözümüzde canlandıracak olursak ne kadar mühim olduklarını anlaya biliriz. Şu an bu dergiyi eğer kapalı bir ortamda okuyor iseniz bu kapalı alanın oluşturulmasında mühim yeri olan iş makinelerinin yardımı mutlak vardır. Bu iş makinelerinde kullanılan hidrolik silindirler makinenin tüm hareketlerinin yapmasını sağlamaktadır.

Bölüm olarak ta bizim otomasyon çalışmalarımızda da sıkça kullandığımız makine elemanlarındandır. Bunun için hidrolik silindirlerde ki sızdırmazlık elemanlarından anlatmak isterim. Hidrolik silindirler içinde kullanılan sızdırmazlık elemanları, silindirin kullanıldığı koşullara ve süreye bağlı olarak çeşitli zorlanmalarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu zorlanmalar kullanılan sızdırmazlık elemanlarının performansını ve ömrünü direkt etkilemektedir. Silindirlerin boyutlarını ve özelliklerine bağlı olmakla beraber standart özellikteki silindirin toplam maliyetinin %3-%6 sı kadar maliyet oluşturmaktadır.


Maliyet olarak azca gözükse de zamanında değiştirilmediği sürece meydana getirilen işin kapasitesine gore şu demek oluyor ki bir ev inşasında kullanılan iş makinasının hidrolik silindir keçesi patladığında değiştirilmesi ihtiyaç duyulan süre göz önüne alındığında uzun süre kayıpları meydana gelir bu ev sahibinde müteahhidin de asla hoşuna gitmeyecektir. Aynı durum bizim içinde geçerli ihtimaller içinde bir kaçak ihtimaller içinde bir patlama sonucu üzücü iş kazalarına sebep olabilir. Ne mi yapmalıyız kullandığımız her ne olursa olsun bir raf ömrü ve emek verme kapasitesi vardır bu kapasite haricinde kullanacak olursak her türlü ihtimaller içinde olumsuzlukları davetiye çıkartmış olmuş olursunuz. Yalnız iş kazasıyla da kalmaz kullandığınız ev eşyalarını da zarar verirsiniz hasar maliyeti daha da yükselir. Bunların başımıza gelmemesi için en azından yılda birkaç kez bakımını yaptırmak. Söz mevzusu arabaysa rutin kontrollerini zamanında ne olursa olsun yaptırmalıyız. Biliyor musunuz evinizdeki çamaşır makinasında ki conta ekibi 50-100 TL arası fakat bunlardan birinin patlamasından lanan zarar zannedersem makine yenilemek olacaktır . bunu tüm kullandığımız araçlarda makinelerde hayatımızın her yerinde bu şekilde düşünerek kullanmalıyız.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Conta Nedir?
Conta Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/100px-O-rings.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/conta-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/conta-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content