Cumhuriyet Dönemindeki Ekonomik Gelişmeler

Cumhuriyet döneminde ekonomik alandaki gelişmeler nedir? Cumhuriyet dönemindeki ekonomik inkılaplar hakkında bilgi. Cumhuriyet Dönemindeki ...

Cumhuriyet döneminde ekonomik alandaki gelişmeler nedir? Cumhuriyet dönemindeki ekonomik inkılaplar hakkında bilgi.



Cumhuriyet Dönemindeki Ekonomik Gelişmeler



Ekonomik etkinlik yaşama mücadelesinin sürdürülmesi anlamına gelir. Bir toplumun ekonomik yaşamı, ülkenin yeraltı ve yer üstü kaynaklarının kullanılarak mümkün olan seviyede gereksinimlerini yok etme etkinliğidir. Ekonomik yaşam her alanda üretime dayanır.



►Özetlemek gerekirse Osmanlı İmparatorluğunda ekonomik yaşamı gözden geçirelim.



a) Kuruluştan yıkılışa değin Osmanlı ekonomisi tarıma dayanıyordu. XVI. yüzyıl ortalarına kadar gelişmiş bir ticari yaşamı, el gücü ile çalışan dokuma tezgahları, tarıma dayalı ekonomiyi güçlendiriyordu.



b) XVI. yüzyıl sonları XVII. yüzyıl başlarında dünya ticaretinde Osmanlı Devleti’nin oynadığı rol, yeni tecim yollarının bulunması, doğu ve batıdaki savaşlar, genişlemenin durması, batılı devletlerin yeni ülkeler bulması bolca ve ucuz malların gelmesi Osmanlı ekonomisini etkiledi.



c) Batıda, ana para birikimi arttı. Kapitülasyonların etkisiyle Osmanlı ekonomisine batılı devletler hakim oldu. Osmanlı el sanatları eski önemini yitirdi.



d) XVIII. yüzyılda buharlı makinelerin bulunması, batıda “Endüstri İnkılabına” niçin oldu. Ana para birikimi, sanayiye yöneldi. Batılı devletler bir taraftan yeni pazarlar bulurken sanayileşme sürecine geçmemiş olan devletlerin pazarlarına yerleştiler.



e) 1954’den itibaren batıdan borç para alındı. 1881’de Duyun-u Umumiye yönetimi Osmanlı maliyesine el koydu.



f) Demiryolu yapımları dış borçlanma ile sürdürüldü. Liman ve vapur işletmeleri Avrupalıların denetimine geçti.



g) 1914-1918 Birinci Dünya Savaşına girildi. İnsan gücü üstünde negatif tesirleri oldu.



h) Tecim azınlıkların elinde bulunuyordu. Endüstri ve ziraat alanında yetişmiş eleman ve eleman yetiştirecek okul neredeyse yoktu. Ziraat da çökmüştü.



Not: 1 Mart 1982’de TBMM’si bazı ekonomik önlemler alarak ilkeleri belirledi.



a) Sanayiyi canlandırmak ve çağdaş araçlara haiz olmak.



b) Ormanların bakım ve onarımını yapmak mümkün olan faydayı sağlamak.



c) Direkt kamu yararına olan işletmeleri olanaklarımız nisbetinde devletleştirmek,



d) Madenlerimizi işletmek ve bu alanda çalışmak isteyen sermayeyi korumak.



e) Devletin ekonomik bağımsızlığını sağlamak için bütçeyi her şeyden ilkin ekonomik bünye ile uygun hale getirmek.



Bu ilkelerden hareketle Lozan Konferansında ekonomik gelişmemizi sınırlayıcı kapitülasyonlar üstünde durulmuştur. 18 Şubat 1923’te toplanan İzmir İktisat Kongresi‘nde ulusal iktisat oluşturulması tartışılmış ve Misak-ı İktisadi kabul edilmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cumhuriyet Dönemindeki Ekonomik Gelişmeler
Cumhuriyet Dönemindeki Ekonomik Gelişmeler
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cumhuriyet-donemindeki-ekonomik.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cumhuriyet-donemindeki-ekonomik.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content