Dalgalar (Deniz Suyu) Konu Anlatımı

Deniz suyundaki rüzgar ile oluşan belirgin başlı hareketlerden biri olan dalgalar ile ilgili olarak mevzu sunumu. Coğrafyada dalgalar mevzus...

Deniz suyundaki rüzgar ile oluşan belirgin başlı hareketlerden biri olan dalgalar ile ilgili olarak mevzu sunumu. Coğrafyada dalgalar mevzusu.



Sularda rüzgârın sürtünmesiyle oluşan, durgun su yüzünü pürüzlendirip bir salınım hareketiyle ilerleyen su dizilerinden her herhangi birine dalga denir. Dalgalar rüzgârların yarattığı salınım hareketleridir.



Dalganın büyüklüğü, alçalıp yükselme ve iki dalga sırtı arasındaki uzaklık ile anlatılır.



Dalga yüksekliği en başta rüzgârın esiş hızına bağlıdır. Şiddetli rüzgârların niçin olduğu dalgaların yükseklikleri fazladır.



Dalganın, oluştuğu yerdeki suyun hacmi de dalga ebatlarına etkide mevcuttur. Söz gelimi, okyanuslarda oluşan dalgalarda sırt yüksekliği 10-12 metreyi bulurken, iç denizlerde ve sığ sularda bu mesafe oldukça azalır.



Dalgalar, kıyıya yaklaştıklarında (derinliğin azalması sebebiyle) hareket ritimleri bozulur. Dalganın alt kısmı, (dibe sürtündüğünden) üst kısmına bakılırsa daha ağır hareket eder. Böylelikle, dalganın ileri fırlayan tepesi, çukur kısmın üzerine bükülerek buraya düşer. Gürültülü olan bu düşüşe, dalga çatlaması denir. Çatlayan dalga, köpüklü bir görünüm alır ve kıyıya yayılır. Eger kıyı dikse dalga tüm gücü ile bu dikliğe çarpar. Rüzgâr çok şiddetliyse, yalnız kıyılarda değildir, açıklarda da dalgalar çatlar. Bu şekilde havalarda deniz, köpüklü bir görünümde olur.



Dalgalar da tıpkı akarsular ve rüzgârlar şeklinde aşındırma, taşıma ve biriktirme faaliyetlerinde bulunurlar.


Dalgaların aşındırma gücü
; dalganın büyüklüğü, sertliği, kıyının şekli ile yakından ilgilidir. Dalganın gücü, su hacminin ebatlarına ve rüzgârın esiş şiddetine bakılırsa değişiyor. Dalgaların sürüklediği çakıl ve kum şeklinde maddeler de kıyıya çarparak aşındırmaya katkıda mevcuttur.



Dalgaların bir de eritici tesiri vardır.



Dik kıyılarda dalgalar daha etkili olur. Bu kıyılarda dalgalar tüm şiddetleriyle kıyıdaki kayalara çarparken, düz kıyılarda, dibe sürtünme sonucu büyük çapta güç kaybederler. Bu yüzden dik kıyılarda daha çok aşınım, düz kıyılarda ise daha çok biriktirme şekilleri oluşur.



Falezler (Yalıyarlar)
falezler



Dalga aşındırması sonucu oluşan şekillerin başlangıcında falezler (yalıyar) gelir.



Dalgalar dik kıyılarda kıyıya çarparak buradaki kayaların altını oyarlar. Altı oyulmuş olan bu kısımların zaman içinde çökmesi ile yalıyarlar (falezler) oluşur.



Kumsallar – Kıyı Kumulları



Dalgaların kıyılardaki biriktirmesi sonucu kumsallar meydana gelir. Kimi vakit, kıyı kumulları oluşur. Kıyı kumulları, kalınca kum örtüsüyle kaplı ve denizden esen rüzgârların egemen olduğu kıyılarda meydana gelir. Derhal kıyının önünde oluşan kumullara kıyı seti denir.


Kıyı Oku



Kıyı oku denilen biçim de bir tür kumuldur. Dalgalar ve akıntıların biriktirdikleri, kum ve çakıl karışımı maddelerin karadan itibaren denize doğru uzanması ile kıyı okları oluşur.



Lagün (Deniz Kulağı)



Kimi vakit kıyı okları uzayıp genişleyerek bir koyun ağzını kapatır ve onu denizden kopararak bir göl Haline getirir. Böylelikle oluşan göllere de deniz kulağı (lâgün) denir.



Tombolo



Kimi zaman kıyıya yakın bir ada, kıyı okları vasıtasıyla karaya bağlanır. Bu şekilde oluşmuş şekillere saplı ada ya da tombolo denir



Not : Denizlerde yaşayan canlıların da kıyı biçimlenmesinde tesirleri vardır. Mercan diye adlandırılan deniz canlılarının ölmeleri ve bunların iskeletlerinin üst üste yığılması ile mercan kayaları, hatta bu kayaların birleşmesiyle oluşan mercan adaları vardır. Mercanlar sıcak ve sıg denizlerde yaşarlar.



Pasifik çevresindeki ekvatoral dönem ve Güneydoğu Asya’da mercan çemberleri, mercan kayalıkları, mercan gölleri ve mercan adalarına sıkça rastlanır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dalgalar (Deniz Suyu) Konu Anlatımı
Dalgalar (Deniz Suyu) Konu Anlatımı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/falezler.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dalgalar-deniz-suyu-konu-anlatm.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dalgalar-deniz-suyu-konu-anlatm.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content