Darı ile ilgili genel ve temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Darı hakkında kısa bilgiler. DARI, (Lat. Panicium). Buğdaygiller fami...
Darı ile ilgili genel ve temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Darı hakkında kısa bilgiler.
DARI, (Lat. Panicium). Buğdaygiller familyasından bir ya da çok senelik otsu nebat.
Gövdesi dik, 30-80 santimetre uzunlukta, yaprakları yeşil ve esnek, çiçekleri dağınık başak durumundadır. Tohumlan buğday benzer biçimde gıda maddesi olarak kullanılır. Bununla birlikte hayvan yemi olarak da yetiştirilir. Bozanın hammaddesi de olan darının ekmeği arpa ekmeğinden daha lezzetlidir. Tanelerinden nişasta yapımında, saplarından örgücülükte yararlanılır.
Yaprakları durrin adlı zehirli glikozit açısından varlıklı olduğundan hayvanlara yedirildiğinde taze olmalıdır. Türkiye’de en fazlaca Şanlıurfa, Diyarbakır, Zonguldak, Muğla, Siirt, Hatay, Adıyaman ve Bitlis’te yetişir.
YORUMLAR