Demir çağı nedir, ne zaman yaşanmıştır? Demir çağının özellikleri, yerleşkeleri, tarihçesi hakkında bilgi. DEMİR ÇAĞI Tarih öncesi devirle...
Demir çağı nedir, ne zaman yaşanmıştır? Demir çağının özellikleri, yerleşkeleri, tarihçesi hakkında bilgi.
DEMİR ÇAĞI
Tarih öncesi devirlerin son zamanlarına «Demir Çağı» denir. Tunç (Bronz) Çağı’ndan sonra gelir. Demirin eşya ve alet yapımında kullanılmasıyla başlamış, zamanımıza kadar sürmüştür.
Demir, çok eski devirlerde de ham halde kullanılıyordu. Mısır’da Firavunlar’dan önceki çağlardan kalma mezarlarda ham demirden yapılma eşyalara rastlanmıştır. M. O. 2100 yıllarında Babil’de demirin bilindiği, fakat ancak Hamurabi’nin başkentinde bulunan, son derece değerli ve pahalı bir maden olarak tanındığı ele geçen belgelerden anlaşılıyor. Kuzey Rodezya’da belki de dört bin yıllık bir demir dövme atölyesinin kalıntılarına rastlanmıştır. Dövülmüş demirden yapılma en eski eşya bir kamadır. M. Ö. 1350 yılında, Filistin’de bulunmuştur. Aynı cins kamaya aşağı yukarı aynı tarihlerde Mısır’da da rastlanmıştır. Fakat bu kamanın Mısır’da yapılmayıp Hititler’den kalma olduğu tahmin edilmektedir. M. Ö. 1400 yıllarında Yunanistan’da demirin işlenmesine başlanmıştı. Fakat Yunanistan Demir Çağı’na tam anlamıyla M. Ö. 1000 yılında girmiştir
Batı Avrupa’da Demir Çağı M. Ö. 900 yıllarında başlamıştır. İnsanlar demiri işleyecek kadar uyanmış, uygarlaşmış bir duruma geldikleri sırada yazı yazmasını da öğrenmişlerdi. Kazılarda, o çağlardan kalan demir eşyalarla birlikte birçok yazılı belgeler de ele geçmiş, böylece Avrupa’da Tarih Çağları’na geçilmiştir. Asya’da ise Tarih Çağları M. Ö. 4000 yıllarında başlamıştır.
Buraya kadar verdiğimiz bilgilerden anlaşılıyor ki Demir Çağı çeşitli bölgelerde birbirinden farklı zamanlarda başlamıştır. Bilhassa Avrupa’da bu durum açıkça görülmektedir, Aynı şekilde çağın bitiş tarihleri de değişiktir. Avrupadaki Demir Çağı’nın iki önemli merkezi Orta ve Kuzey İtalya ile Orta Avrupa’dır. Avrupa’nın geri kalan yerleri henüz tunç kullanırken bu bölgelerde Demir Çağı başlamış bulunuyordu. Ele geçen arkeolojik delillere göre demir kültürü İtalya’ya dışarıdan gelmemiş, doğrudan doğruya orada başlamıştır.
Etrüskler’in demiri geniş ölçüde kullandığı bilinmektedir Bunlar ölülerini demirden yapılmış özel kaplar içinde yakarlardı.
Avrupa’nın çeşitli bölgelerine yayılan IIliryalılar ise demirden silâh yapıyorlardı. Aynı şekilde Hititler’in de demirden silâh yaptığı bilinmektedir.
YORUMLAR