Demokrasinin Temel İlkeleri

Demokrasi nedir ve niçin önemlidir? Maddeler halinde, açıklamalı, demokrasinin temel ilkeleri, hakkında bilgi. Demokrasi, değişik biçimler...

Demokrasi nedir ve niçin önemlidir? Maddeler halinde, açıklamalı, demokrasinin temel ilkeleri, hakkında bilgi.



Demokrasi, değişik biçimlerde tanımlanır:



• Halkın egemenliğine dayanan yönetim modelidir.

• Özgür bir seçim sistemi sonucunda seçilen temsilcilerden kurulan halk yönetimidir.

• Halkın halk tarafınca yönetimidir.

• Temel insan hak ve özgürlüklerinin korunduğu bir sistemdir.

• Bir erdemlilik rejimi, bir yaşam biçimidir.



Bir devletin demokratik olması için siyasal partiler, özgür seçimler, katılım, çoğulculuk, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, sivil cemiyet, toplumsal hak, hak, özgürlük şeklinde kurum, ilke ve kavramları içinde barındırması gerekir.



Demokrasinin, insan haklarına saygılı, özgürlükçü, eşitlikçi, uzlaşmacı, hukuk devleti olma vb. özellikleri vardır. Bu özellikler değişik kişilik ve kültürel özelliklere haiz bireylerin, grupların, toplulukların beraber yaşamalarına ortam hazırlar.



Demokrasinin Temel İlkeleri



a. Ulusal Egemenlik Demokraside egemenlik halka aittir. (Egemenlik; yönetme yetkisini ifade eder.) Halk, hür iradesiyle yönetime katılır ve yönetime yön verir. Günümüz demokratik yönetimlerinde halkın iradesi ve egemenliği, belirledikleri temsilciler vesilesiyle gerçekleşir. Halk temsilcilerini seçer; temsilciler de halk adına yasalar yapar. Ülke bu yasalara nazaran yönetilir.



b. Seçme-seçilme hakkı: Demokrasilerde temsilciler seçimle belirlenir. Özgür seçim, açık sayım ilkesi geçerlidir.



c. Katılım: Yurttaşlar seçme ve seçilme haklarıyla yönetime iradesini yansıtır. Demokratik uygulamalarla alınan kararlar halk tarafınca daha kolay benimsenir. İnsanlar kendi koydukları kuralları çoğu zaman çiğnemezler.



d. Özgürlük: İnsan hakları ve özgürlükleri demokrasinin vazgeçilmezleridir. Demokrasinin olmadığı yerde özgürlük ve insan hakları, özgürlük ve insan haklarının olmadığı yerde de demokrasi olmaz.



Demokrasi, özgürlük ve insan haklarını korur.



e. Eşitlik: Demok raside eşitlik, yasalar önünde eşitliktir. Hepimiz yasalarla kendisine tanınan haklardan eşit şekilde yararlanır.



f. Çoğulculuk Demokraside her görüşe, anlayışa, inanışa saygı gösterilir. Seçimlere aniden fazla siyasal parti katılır. Bu şekilde değişik görüş ve düşünceler yönetimde kendini ifade olanağı bulur.



g Ekseriyet Demokraside ekseriyet ilkesi aranır. Seçimlerde çoğunluğu elde eden parti iktidar olur. Başka partiler de muhalefeti oluşturur. Demokrasilerde çoğunluğun yanında azınlığın da hakları korunur.



ı. Hukuk devleti Hukuk Devleti, yurttaşlarına hukuk güvenliği elde eden, yöneticilerin de hukuka bağlı olduğu devlettir. Hukuk devletinde yargı bağımsızdır. Devletin yapmış olduğu tüm işler yargı denetimine açıktır.



j. Kuvvetler ayrılığı: Demokrasilerde kuvvetler ayrılığı (yasama, yürütme, yargının ayrı organlarda temsil edilmesi) ilkesi uygulanır. Kuvvetler ayrılığı ilkesi iktidar tekelini kıran bir uygulamadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Demokrasinin Temel İlkeleri
Demokrasinin Temel İlkeleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/demokrasinin-temel-ilkeleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/demokrasinin-temel-ilkeleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content