Dinamit Hakkında Bilgi

Dinamit nedir? Dinamitin tarihçesi, bulunması, özellikleri, yapısı, türleri hakkında bilgi. DİNAMİT Pek çok türleri olan patlayıcı bir mad...

Dinamit nedir? Dinamitin tarihçesi, bulunması, özellikleri, yapısı, türleri hakkında bilgi.



DİNAMİT



Pek çok türleri olan patlayıcı bir maddedir. Tüm bu maddelerin hepsi nitrogliserinden elde edilir.



XV. yüzyılın başlarına doğru dinamit özelliği gösteren sıvı bir patlayıcı biliniyorduysa da, kullanılmamıştı. 1799’da İsveçli kimyacı Scheele (1742 – 1786) gliserini, 1847′ de de Piemonte’li İtalyan kimyacısı Sobrero (1812 – 1888) nitrogliserini elde etti. Nitrogliserinin patlayıcı özelliği biliniyordu. İlk kez olarak bundan dinamiti 1866’da İsveçli kimyacı Alfred Nobel (1833 – 1896) elde etti.



Nitrogliserin çok kolay patlıyordu. Ona karşı korunmak güçtü. Nobel bu konuyu tehlikesizce saklamayı başardı. Almanya’da Hannover civarlarında tabii halde bir çok oranda bulunan, süngere benzer bir madde vardı. Silisyum dioksitten meydana gelen bu maddeye emdirilince nitrogliserin tehlikesiz duruma giriyordu. «Kizelgur» denilen bu madde aslına bakarsak fakat mikroskopla görülebilecek küçüklükte” deniz hayvanlarının silisli kabuklarından meydana gelen bir kitleydi. Bu şekilde, nitrogliserin yeni bir biçim almış, dinamit elde edilmiş oldu. Bugün, nitrogliserini saklanması tehlikesiz hale getirmek için, kizelgur yerine daha başka maddelerden de faydalanılıyor.



Nobel dinamiti % 75 nitrogliserinle % 25 «kizelgur» u karışmasını sağlayarak elde etmişti. Sonradan daha başka patlayıcı maddelere de dinamit denilmeye başlandı. Nobel’in bulmuş olduğu dinamit çeşidi 1910 yılından sonrasında pek kullanılmaz oldu.



Bugün türlü dinamit vardır. Bunlarda nitrogliserin oranı % 12 – % 93 içinde değişiyor. Bununla birlikte, potasyum, sodyum, amonyum şeklinde maddelerin nitratlarıyla da karıştırılmıştır, içinde alüminyum tozu, dinitro tolüen şeklinde yanıcı maddeler de vardır.



Dinamit Türleri



Dinamitler fizyolojik bileşiklerine gore çeşitlere ayrılır. Bazıları kauçuk ya da jelatin bileşimini çağrıştıran yapıdadır. Bu tür dinamitleri ilk kez 1875’te Nobel yapmıştır. % 92 – 93 oranında nitrogliserin, % 7-8 nitro selülozdan meydana gelmiştir.



Başka bir dinamit çeşidi de «plâstik dinamit» tir. Bu tip dinamitlerde dinitro tolüen vardır.



Grizu gazı bulunan maden ocaklarında kullanılmak suretiyle hususi tip dinamitler yapılır. Bunlarda amonyum nitratı vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dinamit Hakkında Bilgi
Dinamit Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dinamit-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dinamit-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content