Dörtgen Nedir? Dörtgenlerin Özellikleri ve Çizimleri

Dörtgen nedir ve dörtgenlerin türleri, özellikleri ve çizimleri ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin verildiği sayfamız. DÖRTGEN NED...

Dörtgen nedir ve dörtgenlerin türleri, özellikleri ve çizimleri ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin verildiği sayfamız.



DÖRTGEN NEDİR?



Bir tanesi bir doğru üstünde bulunan, geriye kalan üç tanesi bir doğru üstünde bulunmayan dört nokta alalım. Bu dört noktayı birleştirirsek dört kenarlı bir geometri şekli elde ederiz. Bu şeklin dört noktayı birleştiren doğru parçalarına kenar denir. Buna gore



Bir dörtgenin dört kenarı vardır.



Aldığımız noktalar bir düzlem üstünde ise elde ettiğimiz dörtgen de düzlemsel bir biçim olur. Geometride düzlemsel olmayan dörtgenler de vardır.



Aldığımız A, B, C, D noktalarına dörtgenin köşeleri, bu noktalardaki açılara da dörtgenin iç açıları denir. Dörtgenin kenarlarını uzatarak, tıpkı üçgenlerde olduğu benzer biçimde, dörtgenin dış açıları’ nı elde ederiz. Dörtgenin art arda gelmeyen iki köşesini birleştiren doğru parçasına köşegen denir.



Dörtgen



Dörtgenlerin Özellikleri



DİKDÖRTGENİN ÖZELLİKLERİ



Yukarıda tanımım yaptığımız dörtgen en genel dörtgendir. Bir de, bazı özelliklerinden dolayı, hususi isimler alan dörtgenler vardır:



Defterimizin, kitabımızın herhangi bir sayfasım düşünelim. Sayfa da bir dörtgendir. Pencere camlarımız, kapılar, karatahta, tebeşir kutusunun yüzleri hep birer dörtgendir.



Tüm bu saydıklarımızın ortak özellikleri: 1) İç açılarının dördünün de 90° olması; 2) Karşılıklı kenarlarının eşit olması’dır. Hakikaten de, ders kitabımızı ölçtüğümüz süre büyük kenarlarının 23,5, minik kenarlarının ise 16 sm. bulunduğunu görürüz.



Demek ki, ders kitabımız iç açıları 90’ar aşama olan, kenarları da ikisi 23,5, ikisi de 16 sm. olan bir dörtgendir. İşte bu şekilde dörtgenlere dikdörtgen deriz.



Dikdörtgenin özellikleri:



1 — İç açıların hepsi 90’ar derecedir.
2 — Karşılıklı kenarlar birbirine hem eşittir, hem de paraleldir.
3 — Köşegenler birbirine eşittir.
4 — Köşegenler birbirini ortalar.



Paralelkenar



PARALELKENAR



Marangozların kullandıkları açılır -kapanır tahta metreden bir dikdörtgen yapın. Sonrasında bu dikdörtgenin karşılıklı iki köşesine parmaklarınızla bastırın. Gene bir dörtgen çıkar ortaya. Ama, geriye kalan bu dörtgenin iç açıları 90° değildir. Bu şekilde dörtgenlere paralelkenar deriz.



Paralelkenarın özellikleri şunlardır:



1 — Karşılıklı iki açı 90°’den minik (dar açı), diğeri karşılıklı iki açı ise, geniş açıdır.
2 — Karşılıklı kenarlar gene birbirine hem eşit, hem de paraleldir.
3 — Köşegenler birbirine eşit değildir.
4 — Köşegenler birbirini ortalar.
5 — Komşu iki açı birbirini bütünler.



Eşkenardörtgen
EŞKENARDÖRTGEN



Öyleki bir paralelkenar düşünelim ki, dörtkenarı da birbirine eşit olsun. Bu dörtgene eşkenar dörtgen deriz. Özellikleri paralelkenarm özelliklerinin aynıdır; yalnız, üstelik, yukarıda gösterdiğimiz benzer biçimde, tüm kenarları eşittir. Bundan başka, köşegenleri birbirine diktir.



Bu özelliğinden derhal görürüz ki:



Eşkenar dörtgeni bir köşegeni iki eşit üçgene ayırır.



Bu üçgenler ikizkenar üçgendir. Bu nedenle, eşkenar dörtgenin köşegeni bu üçgenlerin hem yüksekliği, hem açı ortayı, hem de kenar ortayıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dörtgen Nedir? Dörtgenlerin Özellikleri ve Çizimleri
Dörtgen Nedir? Dörtgenlerin Özellikleri ve Çizimleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/dortgen.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dortgen-nedir-dortgenlerin-ozellikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dortgen-nedir-dortgenlerin-ozellikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content