Dram Hakkında Bilgi

Dram nedir? Dramın özellikleri ve tarihçesi nedir? Tiyatroda dram ve zamanı gelişimi hakkında bilgi. DRAM Bir tiyatro eseri (piyes) çeşidi...

Dram nedir? Dramın özellikleri ve tarihçesi nedir? Tiyatroda dram ve zamanı gelişimi hakkında bilgi.



tiyatrooDRAM



Bir tiyatro eseri (piyes) çeşididir. Yunanca, «meydana getirilen İş, kıpırdanış, canlılık» anlamında olan «drama» sözünden gelir.



Dram, trajedi kadar olmamakla birlikte, gene de oldukça acıklı bir vakası sahneye koyar. «Duygusal dram» ise komediyle trajedinin karışımıdır. Kimi zaman opera için de «lirik dram» deyimi kullanılır.



Dram uzun zamanı süresince pek çok değişimler geçirmiş, şimdiki şekline XVII. ve XVIII. yüzyıldan itibaren girmeye adım atmıştır.



Eskiden, tiyatro eserleri başlıca «komedya» (güldürü); «tragedya» (trajedi) olarak iki çeşitti. Ortaçağ’ın sonunda komedya çeşitlendi. Tragedya ise Shakespeare’in eserlerinde, eski «klâsik» denilen Yunan tragedyasından ayrı bir gelişmeye uğradı, kati kurallardan uzaklaşmaya başladı.



XIX. yüzyılda tam şeklini bulan dram tarzının özellikleri şunlardı: Yaratı düzyazı halinde yazılıyordu. Toplumda rastlanan hepimiz bir dramın kişiler arasına katılıyordu. Tragedyanın bağlandığı yer ve süre birliklerinden vazgeçilmişti. Hepimiz, toplumda hangi sınıftansa o tabakanın diliyle konuşuyordu. Nihayet, sonu acıklı da olsa, dramlarda komedya unsurlarına da kucak kucak rastlanıyordu.



XIX. yüzyılda Fransa’da «duygusal dram» dünyaya geldi. Bunun öncüsü Victor Hugo‘ydu. Hugo eski tiyatro kaidelerini yıkıyor, sahneye yepyeni bir ruh getiriyordu. 1830’da oynanan «Hernani» adındaki duygusal dramı pek çok tartışmalara yol açtı. Bu tartışmalar o denli şiddetliydi ki edebiyat tarihinde «Hernani» yüzünden olan gürültüler «Bataille d’Hernani» (Hernani Savacı) diye anılır. Bununla birlikte, bu tür piyesler büyük başarı kazanmıştır. XIX. yüzyılın sonlarına doğru da yerini natüralist ve gerçekçi eserlere bıraktı.



XIX. yüzyılın sonuna doğru, dram sanatında daha çok fazla bir gidiş görüldü. Müzik de işe karıştı. Kişilerin kalıplaştığı, çok fazla bir dram nev’i ortaya çıktı ki «buna melodram» denildi.



Dram, tiyatronun tarihteki gelişmesi içinde bir aşama, bir durak olarak doğmuştur. Bugün kelime, belirgin bir tiyatro nev’ini anlatmaz. Onun yerine «piyes» sözü kullanılır. «Dram» kelimesi, bundan böyle bir tek acıklı vaka anlamına kullanılıyor.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dram Hakkında Bilgi
Dram Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/tiyatroo.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dram-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dram-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content