Düzlem Hakkında Bilgi

Düzlem nedir? Düzlem iyi mi oluşur, özellikleri ve türleri nedir? Düzlem hakkında bilgi. DÜZLEM Geometride, üstüne bir doğrunun iki noktas...

Düzlem nedir? Düzlem iyi mi oluşur, özellikleri ve türleri nedir? Düzlem hakkında bilgi.



DÜZLEM



Geometride, üstüne bir doğrunun iki noktası dokundurulunca o doğrunun her noktasının dokunması ihtiyaç duyulan yüzeye «düzlem» denir. Bir düzlem üstüne konulunca her noktası o düzleme dokunan şekle de «düzlem biçim» denir.



Düzlemlerin türlü durumları vardır. Başlıcaları şunlardır:



1. — Paralel düzlemler: İki düzlemin ortak noktası yoksa, bunlara «paralel düzlemler» denir. Birbiriyle kesişen iki doğrunun her birisi bir düzleme paralelse, bunların meydana getirdikleri düzlem de o düzleme paraleldir. İki paralel düzlemden birinin üstünde bulunan bir doğru diğer düzleme paraleldir Bir düzlemin haricinde alınan bir noktadan o düzleme bir tek paralel düzlem çizilebilir. İki düzlem paralelse ekranda görülen pencereden birisini kesen doğru öbürünü de keser. Herhangi birine paralel olan doğru öbürüne de paraleldir.



2. — Dik Düzlemler: Kesişen iki düzlemin meydana getirmiş olduğu iki düzlemli açılar dikse bu düzlemlere «dik düzlem» denir İki düzlemin birbirine dik olması için bu düzlemlerden birinin içinde diğer düzleme dik bir doğrunun bulunması yeter. Bir doğru bir düzleme dikse bu direkt geçen her hangi bir düzlem de diğeri düzleme diktir Birbirine paralel iki düzlemden herhangi birine dik olan düzlem ötekine de diktir. Bir doğru bir düzleme paralel, bir başka düzleme dikse, bu iki düzlem birbirine diktir.



Yukarıda anlattıklarımız, düzlemlerin birbirleriyle türlü ilgileri bulunduğunu gösteriyor. Düzlemler eğik olarak da birbirleriyle kesişebilirler. Bu durumda düzlemlerden birinin, düzlemlerin arakesitine dik olan her hangi bir doğrusuna bu düzlemin diğer düzleme bakılırsa «en büyük eğim doğrusu» denir. En büyük eğim doğrusunun diğer düzlemle yapmış olduğu açıya da «en büyük eğim açısı» denir.



Düzlemlerin açılar ve doğrularla da türlü ilgileri vardır Bunların başlıcalarını şu şekilde anlatabiliriz:



Bir düzlemin haricinde bulunan doğru, bu düzlem üstündeki bu doğruya paralelse o süre düzleme de paralel anlamına gelir. Bir doğru, kesişen iki düzlemin her herhangi birine paralelse, bunların arakesitlerine de paraleldir. Birbirine paralel olmayan iki doğrunun içinde bir noktada bu iki doğruya paralel yalnız bir düzlem çizilebilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Düzlem Hakkında Bilgi
Düzlem Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/duzlem-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/duzlem-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content