Edebi Gerçekçilik Nedir

Yazar içinde yaşamış olduğu hakikaten yola çıkarak eserini oluşturur. Ama yaşanmış olan tabii gerçeklik olduğu benzer biçimde değildir, edeb...

Yazar içinde yaşamış olduğu hakikaten yola çıkarak eserini oluşturur. Ama yaşanmış olan tabii gerçeklik olduğu benzer biçimde değildir, edebiyatın kuralları içinde esere yansır. Doğrusu sanatçı tabii gerçekliği mevzu olarak ele alıp yeni bir gerçeklik içinde yine şekillendirir, kurgular; buna edebi gerçeklik denir.

Bir edebî eserin temel özelliklerinden birisi de sanatçının, eserinde meydana getirmiş olduğu dünyadır. Edebî eserde dış dünya, insan ve insana özgü özellikler tasarı yöntemiyle dile getirilir. Bununla beraber edebî eserlerde oluşturulan bu dünya tamamen hayalî değildir. Doğrusu dış dünya dediğimiz gerçek dünya ile bağlantılıdır. Fakat gerçeğin tıpatıp aynısı da değildir.

Gerçeğin olduğu benzer biçimde yansıtılmaya çalışmış olduğu metinler, bilimsel metinlerdir. Nasıl ki bir ressamın yapmış olduğu tablodaki görüntü ile o görüntünün gerçeği içinde "ressam farkı" var ise, edebî eserlerde de "yazar farkı" vardır. Sanatçı, görüp duyduklarından etkilenir, onları tekrardan biçimlendirir ve hayalinde yorumlar. Bu yorumlamada ozan ya da yazarın hayata bakışı almış olduğu eğitim, yaşamış olduğu dönem, içinde yaşamış olduğu çevre etkili olur. Bununla birlikte ilim ve bilgi alanlarının ortaya koyduğu sonuçlar, edebiyatın gerçekliğine kaynaklık eder.

Edebî metinlerin özelliklerinden birisi de dikkatlere sunulan olayın hayalî olmasıdır. Destan, masal, mesnevî, hikâye ve roman benzer biçimde edebî eserleri, tarih, yaşam öyküsü, gezi yazısı, hatıra ve benzeri eserlerden farklı kılan özellik de burada aranmalıdır.

Kısacası edebi metinde vaka, tarihî ve yaşanmış olandan farklıdır. Hiçbir romanın tarihî ve yaşanmış vakası olduğu benzer biçimde dikkatlere sunmuş olduğu iddia edilemez. Gerçek dediğimiz şey, değişikliğe uğrayarak edebî eserin yaşamına girer. Bundan dolayıdır ki yaşamın gerçeği ile sanatın gerçeği birbirlerinden farklıdır. En gerçekçi olduğu iddia edilen edebî eserler dahi yaşanmış olanı değildir, gerçeğe uygun olanı dikkatlere sunar.

Kurtuluş Savaşı, tarihî bir hadisedir. Tarihçiler bu hadiseyi anlatırlar, romancılar da eserlerine mevzu alırlar. Tarihçinin emek harcaması bir fotoğrafa; romancının emek harcaması ise resme benzer.

İçinde bulunduğumuz, yaşadığımız âlemin haricinde edebî metinde yer edinen âleme haricî âlem (tasarı dünya) denir. Bu âlem, insanoğlunun hayalinde oluşur ve anlatma vasıtasıyla dışa aksettirilir.

Özet olarak, edebiyat, gerçek yaşamın yorumlanmasıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Edebi Gerçekçilik Nedir
Edebi Gerçekçilik Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/edebi-gercekcilik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/edebi-gercekcilik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content