Ege ve Yunan Medeniyetleri Nedir

EGE VE YUNAN MEDENİYETLERİ Girit Adası, Yunanistan, Makedonya, Trakya, Garp Anadolu ve Ege Adalarında yaşayan toplulukların meydana getirmiş...

EGE VE YUNAN MEDENİYETLERİ
Girit Adası, Yunanistan, Makedonya, Trakya, Garp Anadolu ve Ege Adalarında yaşayan toplulukların meydana getirmiş olduğu medeniyettir.

A)- GİRİT MEDENİYETİ: ege ve Yunan Medeniyetinin ilk ortaya çıkmış olduğu yer GİRİT ADASI'dır. Bu uygarlık buradan başka adalara, Mora ve Yunanistan'a yayılmıştır. En mühim eserleri KNOSSOS SARAYI'dır.

B)- MİKEN MEDENİYETİ (AKALAR): Anadolu'dan MÖ. II. binde Yunanistan'a gelen AKALAR tarafınca kurulmuştur.
* Şžehir devletleri halinde yaşadılar. En mühim şehirleri MİKEN'dir. (Bundan dolayı Miken Uygarlığı diye anılır.)
* Akaların siyasal tarihinin en mühim vakası TRUVA SAVAŞžLARI'dır. (Boğazların egemenliği için Mikenlilerle Truvalılar içinde yapılmıştır. Truva Savaşları tarihte ilk kez "Boğazlar Sorununu ortaya çıkarmıştır. Homeros'un İLYADA adlı eserinde bu savaşlar anlatılır.
* Mühim Mimari eserleri Miken ve Tirins Şžatoları'dır.
* Miken Uygarlığı DORLAR tarafınca yıkılmıştır.

C)- YUNAN MEDENİYETİ: Akalara son veren DORLAR tarafınca kurulan bir medeniyettir. Yunan Uygarlığı kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üstünde etkili olmuştur.
* POLİS ismi verilen kent devletleri kurdular. Mühim kent devletleri Atina, Sparta ve Korint'dir.
* Yunan kent devletleri güç olarak birbirlerine müsavi olduklarından, birbirlerine karşı üstünlük sağlayamamışlardır. Bundan dolayı Yunanistan'da ilk çağda ulusal bütünlük sağlanamamıştır.

NOT: Bir tek ülkelerini ele geçirmeye çalışan Persler'e karşı birlik sağlamışlar ve PELEPONNES savaşlarında Persler'i yenilgiye uğratmışlardır.
* Yunanistan'da Halk; Soylular, tüccarlar, köylüler ve köleler olmak suretiyle sınıflara ayrılmıştı. Bu derslik farkları sınıflar arası çekişme ve mücadeleyi doğurmuştur.

FENİKE MEDENİYETİ Lübnan dağları ile Akdeniz sahili arasındaki bölümde yaşamışlar gemicilik ve ticarette gelişmiş bir medeniyettir.
* Şark Akdeniz ve garp Afrika sahillerinde tecim kolonileri kurdular. Şark ve Garp medeniyetlerinin kaynaşmasında TAŞžIYICI bir rol oynadılar.
* Mezopotamya Çivi yazısından ve Mısır Hiyeroglifinden etkilenerek HARF YAZISI'nı (alfabe) buldular.
NOT: Fenikeliler'in 22 harften oluşan yazıları, Yunanlılara, onlardan da Romalılara geçerek şimdiki LATİN alfabesini oluşturmuştur.
* CAM'ı buluş etmişler, Fildişi işlemeciliğinde ileri gitmişlerdir.

İBRANİ MEDENİYETİ MÖ. 1500'lerde Filistin ve Lübnan dolaylarında yaşayan İbraniler Sami ırkındandırlar.
* Hz. MUSA zamanında birlik haline geldiler, devlet haline gelmeleri Hz. DAVUD zamanında oldu. En kuvvetli dönemler Hz. SÜLEYMAN zamanıdır.
* Hz. Süleymandan sonrasında İbrani Devleti İsrail ve Yahudi devleti olmak suretiyle ikiye ayrılmıştır. İsrail devletine Asurlular, Yahudi(Yuda) devletine ise Babilliler son vermişlerdir.
* Dinleri Tek tanrılıdır. (Yahudilik=Musevilik). İlk dönemin tek tanrılı dine inanan ilk kavmidir. Mukaddes kitapları TEVRAT 'dır.
NOT: İbraniler Museviliği Ulusal bir din olarak kabul ettiklerinden bu din başka kavimler içinde fazla yayılmamıştır.
NOT: Dinlerinin çevresinde ulusal bir birlik oluşturduk larından dünyanın dört bir yanına dağılmış olmalarına karşın birbirleriyle dayanışma içinde olmuşlardır.
* II. Dünya Savaşı sonunda İngiltere ve ABD'nın yardımıyla şimdiki Filistin'de İsrail devletini kurmuşlardır.
* En mühim eserleri Kudüs'teki MESCİD-İ AKSA (Süleyman Mabedi)' dir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ege ve Yunan Medeniyetleri Nedir
Ege ve Yunan Medeniyetleri Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ege-ve-yunan-medeniyetleri-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ege-ve-yunan-medeniyetleri-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content