Emmy Noether Kimdir

Ünlü Alman matematikçi Emmy Noether’in hayatı ile ilgili genel ve kısa bilgilerin yer aldığı yazımız. Emmy Noether biyografisi. Emmy Noethe...

Ünlü Alman matematikçi Emmy Noether’in hayatı ile ilgili genel ve kısa bilgilerin yer aldığı yazımız. Emmy Noether biyografisi.



Emmy NoetherEmmy Noether 23 Mart 1882 yılında Erlangen, Bavyera, Almanya’da doğdu. Emmy Noether kuramsal fizik ve soyut cebir konularında yapmış olduğu çalışmaları ile tanınmış ünlü bir matematikçidir. Bir çok bilim insanı Emmy Noether için gelmiş geçmiş en iyi kadın matematikçi olarak söz etmiştir. Emmy Noether’i öven bilim insanları arasında David Hilbert, Albert Einstein, Jean Dieudonné, Hermann Weyl, Norbert Wiener gibi isimler bulunmaktadır. Emmy Noether’in ortaya atmış olduğu teorem ile Noetheryen halkalar ile korunum yasaları ile simetri arasındaki temel bağın açıklanması sağlanmıştır.



Emmy Noether’in babası da aynı zamanda bir matematikçi (Max Noether) idi. Akademik öğrenimine Erlangen Üniversitesinde matematik bölümünde okumaya başlayarak adım atmıştır. 1907 yılında tezini bitrdikten sonra hiç bir ücret almadan aynı üniversitede görev alarak çalışmıştır. Kadın olduğu için dışlanmış ve ancak bu şekilde üniversite de tutunabilmiştir.



1915 yılına gelindiğinde Felix Klein ve David Hilbert tarafından Göttingen Üniversite’sine davet edilmiştir. Bu dönem Göttingen Üniversitesi matematik bölümü dünyaca ünlü idi. Ancak bu çağrı çok da işe yaramamış üniversite yönetimi Emmy Noether’i red etmiştir. Bu sebeple Emmy Noether 4 yıl boyunca David Hilbert adına ders vermek zorunda kalmıştır. En sonunda 1919 yılına gelindiğinde Emmy Noether elde ederek ders verme hakkını elde etmiştir.



Emmy Noether 1933 yılına kadar Göttingen Üniversitesi matematik bölümünde ders vermiştir. Kendisinden ders alan öğrencilere de Noether Çocukları ismi dahi verilmiştir. Ancak Emmy Noether bşir yahudi idi ve Naziler de iktidarlarının en güçlü dönemlerini yaşıyordu. Bu sebeple Amerika’ya göç etmiş ve hayatının son iki yılını geçireceği Bryn Mawr Üniversitesine geçiş yapmıştır. 1935 senesinde ise yumurtalıklarında oluşan kist sebebi ile 53 yaşında iken hayata veda etmiştir.



Aşağıda direkt olarak Emmy Noether’den doktora düzeyinde ders almış matematikçilerin listesi yer almaktadır.



Falckenberg, Hans

Seidelmann, Fritz

Hermann, Grete

Grell, Heinrich

Doräte, Wilhelm

Hölzer, Rudolf

Weber, Werner

Levitski, Jakob

Deuring, Max

Fitting, Hans

Witt, Ernst

Tsen, Chiungtze

Schilling, Otto

Stauffer, Ruth

Vorbeck, Werner

Wichmann, Wolfgang

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Emmy Noether Kimdir
Emmy Noether Kimdir
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Emmy-Noether.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/emmy-noether-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/emmy-noether-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content