Evrenin En Yaşlı Yıldızı

6000 Işık Yılı Uzaklıktaki En Eski Yıldız Astronomların hususi bir teleskopla yaptıkları bilimsel çalışmada evrendeki en eski yıldız...

6000 Işık Yılı Uzaklıktaki En Eski Yıldız

Astronomların hususi bir teleskopla yaptıkları bilimsel çalışmada evrendeki en eski yıldız bulundu.Avustralya Ulusal üniversitesi'nden (ANU) astronomların başkanlığında meydana getirilen bilimsel çabalama evrendeki en eski yıldızı ortaya çıkardı. Çabalama, Dünya'dan 6000 ışık yılı uzaklıktaki yıldızın, 13,7 milyar yıl ilkin meydana gelen büyük patlamadan derhal sonrasında oluştuğunu gösterdi. Az yoğunlukta demir barındıran yıldızları, renklerine bakarak saptama kabiliyetine haiz SkyMapper adlı teleskop yardımıyla meydana getirilen bulgu, astronomlara ilk kez en eski yıldızların yapısını araştırma imkanı verdi.




ANU Astronomi ve Astrofizik Araştırma Okulu'ndan Dr. Stefan Keller başkanlığındaki ilim ekibince meydana getirilen bulgu, Nature dergisinde ve üniversiteye ait web sitesinde ilim hayatına tanıtıldı. Yaptıkları keşfin, ilk oluşum aşamasındayken evrenin neye benzediği mevzusunda ilim hayatına ışık tutacağını belirten Keller, "İlk kez münakaşaya yer bırakmayacak şekilde evrenin oluşum aşamasında ortaya çıkan bir ilk yıldızın kimyasal izini bulduk" dedi.

Iyi mi Bulundu?

Bulgu, cenup yarım kürede gökyüzünün dijital haritasını çıkarmayı amaçlayan bilimsel bir projeye ev sahipliği meydana getiren, Avustralya'daki Warrumbungle Dağları üstünde kurulu Siding Spring Gözlemevi'ndeki emek harcamalar sonucu yapılmış oldu. Meydana getirilen bulgu, Şili'deki Magellan teleskobu ile meydana getirilen gözlemlerle de doğrulandı.

Yıldızın yapısını inceleyen araştırmacılar, evrende malum en eski yıldızın Güneş'ten 60 kat daha büyük bir kütleye haiz, başlangıç evresindeki bir yıldızın bir "süpernova" sonucu parçalanmasının peşinden oluştuğunu saptadı. Bir yıldızın şiddetle patlaması durumuna "süpernova" ismi veriliyor. Süpernovalar, ömrünün sonuna gelmiş büyük kütleli yıldızların barındırdığı nükleer yakıtı tüketmesi sebebiyle hacminin bir kısmının yoğun çekim gücünün etkisiyle çekirdeğin üzerine kayması sonucu oluşuyor.

Kayan kütle sebebiyle kendi çekim kuvvetine dayanamayacak kadar ağırlaşan çekirdeğin devasa bir patlamayla çökmesi sonucu "süpernova" meydana geliyor. Başlangıç evresindeki yıldızların uzaya büyük oranda demir bırakan son aşama şiddetli patlamaların peşinden öldüğünün sanıldığını gösteren Keller, ama bu yıldızın çevresinde karbon ve magnezyum şeklinde daha hafifçe elementlere ait işaretlere rastlanmasına rağmen, demire ait bir izin görülmediğini açıkladı.

Keller, "Bu bizlere, başlangıç evresindeki yıldızdaki patlamanın şaşırtıcı derecede az bir enerjiyle bulunduğunu gösteriyor. Başlangıç evresindeki yıldızı parçalamaya yetecek oranda bulunan, demirin de aralarında bulunmuş olduğu neredeyse tüm ağır elementler, patlamanın merkezinde oluşan karadelik tarafınca tüketilmiş" dedi.

Kaynak: Nature / AA (10 Şubat 2014, 13:35)





  • Evrenin Genişlemesi ve Big Bang


  • Evrenin en büyük yıldızının ismi nedir?


  • Evrenin büyüklüğü ne kadardır?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Evrenin En Yaşlı Yıldızı
Evrenin En Yaşlı Yıldızı
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/evrenin-en-yasl-yldz.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/evrenin-en-yasl-yldz.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content