Factoring Nedir? Açık Hesap Ne Demektir? Factoring Kelime Anlamı

1 Factoring Tanımı 3 Açık Hesap Nedir? Özet: “Factoring Nedir? Açık Hesap Ne Anlamına gelir? Factoring Kelime Anlamı” başlıklı yazımızda...


  • 1 Factoring Tanımı



  • 3 Açık Hesap Nedir?


  • Özet: “Factoring Nedir? Açık Hesap Ne Anlamına gelir? Factoring Kelime Anlamı” başlıklı yazımızda Factoring nedir, Factoring ne anlamına gelir, Factoring kelimesinin tanımı, Açık Hesap nedir benzer biçimde Factoring hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.



    Özet: “Factoring Nedir? Açık Hesap Ne Anlamına gelir? Factoring Kelime Anlamı” başlıklı yazımızda Factoring nedir, Factoring ne anlamına gelir, Factoring kelimesinin tanımı, Açık Hesap nedir benzer biçimde Factoring hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    Özet: “Factoring Nedir? Açık Hesap Ne Anlamına gelir? Factoring Kelime Anlamı” başlıklı yazımızda Factoring nedir, Factoring ne anlamına gelir, Factoring kelimesinin tanımı, Açık Hesap nedir benzer biçimde Factoring hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    Factoring Tanımı



    Bir finansman tekniği. Adına factoring, adına. Factor denilen gerçek ya da tüzel bir şahıs ile, açık hesap esasına nazaran müşterisine vade tanıyarak satış meydana getiren bir mal ya da hizmet satıcısı içinde meydana getirilen ve satışı yapılmış mal ya da hizmetlerden doğan kısa vadeli (60-180 gün) alacaklarla ilgili olarak Factor’un hemen aşağıdaki hizmetleri verdiği bir anlaşma ya da devamlı düzenlemedir.



    Factoring


    Factoring Nedir?



    a) Hemen peşin ödeyerek tüm alacakları satın alır,



    b) Alacakları eğitim eder,



    c) Bu alacaklara ilişkin muhasebe ve defter kayıtlarını meblağ,



    d) Kendi çıkarı gereği mal ya da hizmeti satın alanın (borçlunun) istihbaratını yapar ve elde etmiş olduğu detayları muhafaza eder,



    e) Borçlunun mali sıkıntıya düşerek ödeme kabiliyetini kaybetmesi halinde oluşan zararları üstlenir, şu demek oluyor ki satıcıyı fena borçlara karşı korur.



    Factoring, satışların açık hesap esasına nazaran gerçekleştirilmesi üstüne kurulmuş bir hizmettir. Bu bakımdan açık hesap usulü satışın ne olduğu üstünde durmak yerinde olacaktır. Açık hesap usulü tecim (open account trade), satıcı ile alıcı içinde mutabık kalınan bir tanzim etme olup alıcının malı teslim aldıktan belli başlı bir süre sonrasında, sözgelişi satmaca tarihinden ya da sevk tarihinden bir ay sonrasında, satıcıya ödeme yapmasını öngörür. Satıcı alıcısının ticari riskini üstlenerek malları direkt alıcının adına gönderir.



    Açık hesap ticaretinin mühim özellikleri şöyleki sıralanabilir:



    1. Alıcının belirlenen süre sonunda ödemeyi yapabileceği ve yapacağı mevzusunda satıcının itimatı tamdır. Bu sebeple lüzumlu tecrübeyi ya da istihbaratı edinmiştir;



    2. Alıcının bulunmuş olduğu ülkenin ithalat transferlerini ertelemeyeceği ya da durdurmayacağı mevzularında satıcının itimatı vardır. Bu sebeple lüzumlu ülke istihbaratını edinmiştir ya da ihracat kredi sigortası yaptırabilecek durumdadır;



    3. Satıcı, alıcısına tanımış olduğu vadeyi kaldırabilecek, şu demek oluyor ki alıcısına kısa vadeli satış kredisi açabilecek kafi mali güce haizdir ya da ihracat finansmanı elde edebilmektedir.



    Ödeme zamanı ulaştığında alıcı kendi çekiyle, bankasından satın almış olduğu çekle, banka havalesiyle ya da satıcıyı ziyareti esnasında nakden satıcıya ödemesini yapar. Satıcı malları direkt alıcının emrine sevketmekle mallar üstündeki kontrolünü kaybetmekte, ödemenin yapılacağına dair bir güvencesi bulunmamakta ya da ödemenin yapılmasını alıcının sorumluluğuna, hatta insafına bırakmaktadır. Özetlemek gerekirse satıcı söz konusu bir satış yapmakla alıcının riskini bizzat kendisi üstlenmektedir. Sözkonusu risk üstlenme yönünden açık hesap usulü, başka ödeme şekilleri, şu demek oluyor ki eğitim vesaiki, akreditif ve ön ödeme ödeme yanında satıcı açısından en riskli metod olmaktadır. İşte Factoring hizmeti burada devreye girmekle satıcıyı risk mevzusunda yalnız bırakmamakta, verilen hizmetin türüne nazaran riski asgariye indirmekte ya da tamamen ortadan kaldırmaktadır.



    Gerek satıcıların bizzat risk üstlenmesi, gerekse factoringin devreye girmesi ile riskin factorlerce üstlenilmesi sürecinde mevcut risk öğenin daha kolay değerlendirilebilmesi sebebiyle factoringin paraları konvertibl olan gelişmiş ülkeler içinde yaygınlaşmasını düzgüsel karşılamak gerekir. Nitekim İngiltere’nin A.T. ülkeleriyle yapmış olduğu ticaretin % 60’ının açık hesap usulü ile yapıldığı görülmektedir.



  • Yiyecek Nedir? Yiyecek Ne Anlamına gelir? Anlamı


  • Ev Nedir? Ev Ne Anlamına gelir? Anlamı


  • Iyi sabahlar Nedir? Iyi sabahlar Ne Anlamına gelir? Anlamı
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Factoring Nedir? Açık Hesap Ne Demektir? Factoring Kelime Anlamı
    Factoring Nedir? Açık Hesap Ne Demektir? Factoring Kelime Anlamı
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Factoring.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/factoring-nedir-ack-hesap-ne-demektir.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/factoring-nedir-ack-hesap-ne-demektir.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content